Trollsländor är insekter och hör till underordningen bevingade insekter. De har dessutom dubbla vingpar. Trollsländor är en av de äldsta nu levande insektsarterna och fanns redan för runt 300 miljoner år sedan och har i stort sett samma utseende nu som då. Det finns idag cirka 5 800 olika arter av trollsländor i världen. Av dessa har 64 arter påträffats i Sverige.
Storleken på arter bland trollsländor varierar stort. De minsta har ett vingspann på cirka 18 mm medan de största kan ha ett vingspann på 190 mm. Trollsländan är den av alla insekter som har bäst syn.
Läs om Världens största insekt
Trollsländan har tre livsfaser
Den första är som ägg. Äggen läggs antingen i vatten och sjunker mot botten eller på/i strån. När äggen kläcks uppstår nästa livsfas som nymf. Nymfen är ett bottenlevande rovdjur och får syre, dels genom gälar på bakkroppen, dels genom att ta upp syre via kroppens ytterhölje. Livet som nymf kan vara från ett par månader upp till flera år. Ju längre norrut nymfen lever desto längre tid tillbringar den under vattnet. När nymfen utvecklat vingar klättrar den uppför en sten eller ett strå och visar sig som en fulländad trollslända. Även detta stadie kan vara några månader.
Läs om myror
Dagsländor
Dagsländor är en av många underarter till trollsländor. Dessa har precis som trollsländor samma utvecklingsfaser och kan leva flera månader under vattenytan som nymfer, men när de övergår till att bli flygande är det enbart för att para sig. De kan som flygande sländor inte äta och en del hannar dör inom några timmar medan dagsländor i stort kan överleva ett par dagar som flygande insekter.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.