grottor i sverige

Grottor i Sverige: En titt på 8 riktigt stora grottsystem

Vilken är Sveriges längsta grotta?

Det finns flera tusen grottor i Sverige, och säkert många vi fortfarande inte upptäckt. I den här artikeln har vi sammanställt dom 10 största. Många av dessa grottor är inte särskilt nybörjarvänliga, och kräver en guide för att ta sig igenom. Har vi missat någon grotta får ni gärna höra av er. Våra svenska grottar verkar inte alltid vara särskilt bra dokumenterade nämligen. 

#8 Kopparbogrottan – 100 meter

Kopparbogrottan upptäcktes på 50-talet av två nyfikna tonåringar. Dom hittade en springa i berget som ledde till ett större hålrum. Man har på senare år utforskat den ytterligare och mätt den till ungefär 100 meter – med en utgång på andra sidan berget. 

#7 Klövbergsgrottan – 300 meter

Här har vi Stockholms längsta grotta. Den hittar du på Tyresö vid Klövberget. Det är ett större grottsystem på 300 meter med olika svåra gångar och passager längs vägen. Även här går det att boka guidade turer för den som inte törs klättra ner på egen hand. 

#6 Sotbäcksgrottan – 1750 meter

Här har vi en till stor grotta i området kring Hemavan utanför Tärnaby. Den här grottan finns uppe på fjället, och är inte särskilt nybörjarvänlig – och kräver ordentlig utrustning. Det rekommenderas att man bokar en guidad tur innan man beger sig dit. 

#5 Kåppasjokkgrottan – 2124 meter

På 80-talet hittade man det här gigantiska grottsystemet i bäcken Kåppasjokk, utanför Björkliden i Kiruna kommun. Det är Björkliden Fjällby som anordnar guidade turer i det här grottsystemet, och mer information finns att läsa hos dom. 

#4 Labyrintgrottan – 2400 meter

Labyrintgrottan hittar du utanför Tärnaby, och här finns det gott om grottor att utforska. Hemavans fjällstation är ansvarig för guidade turer i grottan, och erbjuder olika turer för den som är intresserad. 

#3 Bodagrottorna – 2633 meter

Sveriges tredje största grotta är världens näst längsta urbergsgrotta. Bodagrottorna finns i Iggesund strax utanför Hudiksvall, och är ett väldigt populärt resmål för många. Den skapades för ungefär 9000 år sedan till följd av en jordbävning i området. Mer information om bodagrottorna hittar du hos Länsstyrelsen i Gävleborg

#2 Lummelundagrottan – 4000 meter

Lummelundagrottan är den näst största grottan bland alla grottor i Sverige. Den hittar du på Gotland, där den är en stor turistattraktion. Den har varit känd för allmänheten väldigt länge, men är fortfarande inte helt dokumenterad. Grottan anses av många vara Sveriges häftigaste grotta. Mer information om Lummelundagrottan hittar du här

#1 Korallgrottan – 5476 meter

Korallgrottan är Sveriges största grotta och finns i Jämtland. Den är relativt nyupptäckt, då man så sent som 1985 hittade den. Grottan är i princip helt orörd, och inte något för den ovane turisten. Grottan är så pass stor att det inte är tillåten att kliva in i systemet utan en guide. Ingången är låst förutom för guidade turer. Mer information om grottan finns att läsa hos Länsstyrelsen

För dig som är hungrig på äventyr i en av Sveriges största grottor kan det vara bra att veta vad du kan stöta på. Missa inte vår artikel om Sveriges största spindlar, där en del av arterna trivs väldigt bra i grottsystem.