Igelkott som husdjur

Har du funderat på att skaffa dig en igelkott som husdjur? Vårt råd till dig är att avstå. Det kommer bara att ställa till problem både för dig som ägare och för igelkotten som individ och art.

Först skall vi se vad lagar och regelverk säger om att ha vilda djurarter som husdjur och det är mycket tydligt. I Jordbruksverkets föreskrift om djurparksdjur samt i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande, uppfödning och försäljning av sällskapsdjur, står det. “Du får inte ha djur som fångats i det vilda”.

Det vill säga att igelkotten som du matat i trädgården får du inte ta in och hålla som husdjur. Men sedan finns undantaget. “Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur”. Om du lyckas komma över en igelkott som omfattas av den regeln är det alltså ok, men för säkerhets skull bör du innan du skaffar den bör du också kolla med länsstyrelsen där du bor att även de tolkar reglerna som du gör, för att slippa senare problem. Problemen kan i värsta fall bestå i två års fängelse.

Igelkotten är dessutom rödlistad sedan 2020, vilket innebör att den anses löpa risk för att helt försvinna från faunan. Detta gör det mer troligt att den som bryter mot reglerna döms till hårda straff.

Läs mera: Utdöda djur som till nyligen fanns>

Mat till igelkott

Du kan ge igelkotten hundmat, kattmat och matrester, samt självklart vatten. Ge den dock aldrig mjölk (igelkottar är laktosintoleranta och får diarré av komjölk. Detta gäller både om den är vild eller hålls som husdjur. I vilt tillstånd lever igelkotten av insekter, mångfotingar och daggmaskar, men den tar även nakensnäckor, det vill säga de som inte har något skal som till exempel vår vanligaste snigel. Det händer även att den tar möss och sorkar, men då det förekommer är det nästan undantagslöst nyfödda ungar. Den äter även kadaver av ovannämnda arter.

Läs mera: Gulliga djur

Aktivitet

Ur aktivitetssynpunkt är igelkott inget lämpligt husdjur. Den sover cirka 18 timmar per dygn och dess aktivaste tid är, under normala förhållanden, uppdelad i två perioder. Den första inträffar någon gång mellan 18 och 21. Den andra midnatt och 03. Dessutom går den i ide över vinterhalvåret.

Livslängd

Det är faktiskt osäkert hur gammal gammal en igelkott kan bli. Man vet dock bevisligen att en igelkott i det vilda kan bli sju år och att en igelkott i fångenskap blivit tio år. I det fria är dock dödligheten mycket tidig bland igelkottar. På en kull med fem ungar dör vanligtvis en unge innan den ens kan lämna boet. Av tio ungar överlever bara en eller två det första levnadsåret. Av de kvarvarande ungarna blir bara hälften mer än två år.