Gulliga djur

Här är världens gulligaste djur

Söta djur finns överallt på vår vackra planet. Söta djur finns i skogar, floder, öknar och till och med på stadens gator. Söta djur är till exempel pandor, kaniner och geparder. Söta djur tilltalar särskilt barn, men även äldre människor gillar söta djur mycket. Söta djur är mycket älskade av mänskligheten eftersom de är en viktig del av den natur som vi har här på jorden. Se våran lista med de 10 sötaste djuren på jorden (enligt oss).

#10 Röd Panda

Den röda pandan har en lång, lurvig brun päls på de flesta delar av kroppen. Pälsen på huvudet är kort och rödbrun, vilket ger den sitt namn. Den har också en vit eller krämfärgad nosparti som sträcker sig mellan dess ögonbanor och små vita fläckar i hörnen av varje ögonbana. Svansen är mörkbrun på toppen med några svarta hårstrån nära spetsen; den har en ljus undersida med längsgående vita ränder vid vissa punkter längs dess längd.

Röda pandor är inte släkt med jättepandan och de ser bara ut som sina nära släktingar. De bor i Himalaya och tillbringar tid i träd. Röda pandor är allätare och äter bambuskott, löv, ägg och några insekter.

#9 Hundar

Det finns många söta hundar, men bland de sötaste finns mopsar och corgis! Corgi är en hundras som har sitt ursprung i Wales. Corgis ser ut som små små små dinosaurier med korta ben. Corgis tenderar att vara mycket smarta hundar eftersom de användes för att driva får på gårdar runt om i Storbritannien. Söta hundar kan kännas igen på sitt utmärkande utseende och sin intelligens. Söta husdjur kräver också mycket uppmärksamhet och kärlek. Corgis päls är mjuk och orsakar inte allergier eller irritationer om du klappar dem ofta!

Läs mer: Världens minsta hundar

#8 Katter

katt

Katter är mycket populära söta husdjur över hela världen, särskilt sedan Disney gjorde så många populära filmer om dem (t.ex. Lejonkungen). Precis som hundar har katter ett distinkt utseende och är också smarta djur. Söta katter kan kännas igen på sin karakteristiska päls och sina söta morrhår. Söta katter har vanligtvis en mjuk päls som inte orsakar några problem om du klappar dem ofta!

Katten är ett av de mest populära husdjur i världen på grund av deras intelligens, oberoende och deras tendens att vara social.

#7 Hamstrar

Hamstrar är små däggdjur som kommer från Syrien, Iran och andra länder i västra Asien. Söta hamstrar lever i varma ökenklimat eftersom det är för kallt för dem att överleva utomhus under vintern i kallare klimat runt om i världen (de skulle frysa ihjäl!). Söta hamstrar är bra husdjur eftersom de inte tuggar särskilt mycket eller behöver mycket utrymme att springa runt på, men är riktigt bra kamrater!

#6 Kaniner

Kaniner är små däggdjur i familjen Leporidae som ser ut som harar och med långa öron och mjuk päls (som ett moln). Söta kaniner finns över hela världen i många olika livsmiljöer – särskilt i närheten av mänskliga bosättningar eftersom de gillar att beta av våra växter! 

Söta kaniner är mycket bra husdjur eftersom de inte behöver mycket utrymme att röra sig på, men deras mjuka päls kan orsaka allergier eller irritationer om du klappar dem för ofta! Söta kaniner har domesticerats som husdjur sedan urminnes tider, så nu är det lättare än någonsin tidigare för dig att äga en kanin som husdjur. Söta kaniner äter gärna örter, gräs och morötter!

#5 Iller

Illrar är vesselliknande köttätare som avlats upp som husdjur och hållits för sina naturliga jaktinstinkter (doftråttor och möss!). Söta illrar gillar att äta små byten som gnagare, fåglar och insekter. Söta illrar kan tämjas mycket lätt med rätt träning eftersom de är naturligt vänliga djur. Söta illrar älskar att ligga och slappna av i hängmattor eller fågelbon! Illers pälsar är ganska korta – oftast vita med svarta ringar runt svansen. 

Söta illrar har blivit alltmer populära med tiden eftersom de har figurerat i flera välkända filmer e.g. Zorros mask (1995) och Cats & Dogs (2001). Söta illrar är sällskapsdjur som inte kräver mycket underhåll och som gillar att sova hela dagen, men de behöver mycket kärlek och uppmärksamhet!

#4 Spindlar

Spindlar brukar man inte tänka på som söta djur … Men många tror annorlunda eftersom vissa typer av spindlar har bedårande markeringar på sina kroppar. Söta spindlar lever på alla kontinenter utom Antarktis där det är för kallt för dem att överleva utomhus! Söta spindlar är bland annat tarantlar, vargspindlar, fällspindlar och rödknäspindlar. De är mycket goda vänner eftersom de inte behöver mycket utrymme att röra sig i – bara ett nät!

Spindlar äter insekter som flugor och syrsor, så det är bra att ha några sällsynta spindlar i huset. Söta spindlar har funnits i miljontals år! Söta spindlar är de enda landlevande djuren som spinner nät för att fånga sitt byte – deras silke är ett av de starkaste kända materialen i naturen!

Spindlarnas silke har använts för att tillverka fallskärmar, fiskelinor och knutna nät! Söta spindlar har också använts av människor i mediciner gjorda av spindelgift som kan vara kraftfulla men tillräckligt kraftfulla för att rädda liv. Söta spindlar älskar sina familjer väldigt mycket och överger dem aldrig – inte ens när de växer upp!

#3 Möss

Möss är små däggdjur med långa svansar som är inhemska på alla kontinenter utom Antarktis (där det är för kallt för att de ska kunna överleva utomhus). De söta mössen finns i alla möjliga livsmiljöer – från gräsmarker till skogar! Möss lever i små familjegrupper som vanligtvis består av en hane, en hona och deras avkomma. 

Mössen äter gärna frön, korn och spannmål, men de kan också äta insekter när maten är knapp eller svår att hitta. De är mycket bra husdjur eftersom de inte behöver mycket utrymme för att röra sig. Söta möss kan dock vara busiga djur så det är viktigt att ge dem saker att leka med (som tunnlar) när du håller dem som husdjur! 

Möss gillar att sova överallt utom i bon eller hålor (de är inte naturliga byggare).

#2 Fennec räv

Fennec räv

Fennec räven, Fennecus zerda , är en liten nattlig räv som finns i Sahara och Arabien.

Fennecräven ingår i familjen Canidae som även omfattar hundar, vargar, prärievargar och schakaler. Fennecräven har många unika fysiska egenskaper som gör att den kan överleva i en så hård och het miljö:

Fennec är anpassad för att minimera värmetillväxt och värmeförlust.

– Dess stora öron kan fällas ner för att skugga ansiktet från solen när den vilar på dagen.

– Den producerar också lite svett eftersom kraftig svettning skulle leda till uttorkning. Den här arten behöver bara en liter vatten varje vecka! Denna anpassning gynnar både deras överlevnad på grund av det lägre vattenbehovet men också miljön eftersom de inte lämnar färskt vatten efter sig, vilket skulle kunna vara farligt om ett annat djur drack detta vatten.

– Fennecräven har tjock päls på fotsulorna för att isolera och förhindra värmeförlust genom kontakt med det varma ökengolvet

– De har också ett komplext system av blodkärl i benen som ligger tillräckligt nära varandra för att möjliggöra värmeutbyte mellan artärer och vener och därmed minimera värmeförlusten när de står.

Ett intressant faktum om fennecräv är att de ofta används i filmer genom att de får bära små stövlar för att skydda sina känsliga tassar från att brännas i den heta solen!

#1 Igelkott

igelkott

Igelkottar är mycket söta djur som sover på dagen och ibland kommer ut för att äta på natten. När igelkottar är rädda eller arga rullar de ihop sig till bollar så att de får skydd av sina vassa taggar. Igelkottar äter insekter, sniglar, ägg, grönsaker, frukt, bär, frön, svampar, maskar, sniglar, grodor, fågelägg och musungar.

Igelkotten är en mycket intressant varelse på grund av dess unika egenskaper och vanor. Den genomsnittliga igelkotten väger mindre än 1 kg och har en taggig päls för att skydda den från rovdjur som rävar, vesslor och fåglar. Spikarna hjälper det också att komma runt i mörkret eftersom de avböjer ljus så att djuret inte skapar en skugga, vilket gör det svårt att se dem i sin naturliga miljö.

Läs mer: Världens Coolaste djur