7 lättskötta husdjur

Söker du ett lättskött husdjur?

Vill du ha ett husdjur men undviker gärna lukter, skötsel och ett stort engagemang? 

Då har du kommit rätt. 

Hästar, hundar och andra större husdjur går tyvärr bort direkt. Alla dessa är oftast dyra och tidskrävande för sina ägare. Men det finns många lättskötta husdjur idag också, och det är dom vi ska fokusera på i den här artikeln. Om det är just en sällskapshund du är ute efter som samtidigt ska vara lättskött, så rekommenderar vi vår artikel om just sällskapshundar. Där finns flera andra lättskötta hundraser också.

#1 Katter

Sveriges vanligaste husdjur, och också ett av de mest lättskötta husdjuren man kan ha. Det brukar sägas att katter styr och hundar lyder. Och lite så är det faktiskt. En katt är ett väldigt självständigt djur som alltid är nöjd så länge det finns något att äta och dricka. Katter trivs bäst utomhus men kan även trivas bra i lägenheter och inomhus. 

#2 Marsvin

Marsvin är ett av barnens bästa husdjur. Dom är lugna och trivs bäst med andra marsvin, så det rekommenderas att man åtminstone köper två samtidigt. Några andra positiva egenskaper med marsvin är att dom är tysta och renliga av sig. Medelåldern för ett marsvin är 5-6 år, men vissa blir ännu äldre. 

#3 Degu

Degu är en sydamerikansk råtta som blivit väldigt populär som husdjur de senaste åren. Den är något skygg i början, framförallt om man köper ett vuxet djur, så det rekommenderas att man köper en unge. Det är ett lättskött husdjur som inte kräver särskilt mycket. Pälsen tar den hand om på egen hand, och tänderna gnags ner automatiskt förutsatt det finns saker för degun att gnaga på. 

Det enda som krävs av ägaren är kontinuerlig skötsel av buren för att bland annat undvika urinlukt. 

#4 Hamster

Det finns idag tre grundtyper av hamster som är populära som husdjur. Guldhamstern, som kanske är den populäraste, den färgade korthåriga hamstern och den långhåriga teddy-hamstern. En något ovanligare hamstersort är dvärghamstern. Alla anses vanliga i Sverige idag. Hamstrar är fantastiskt husdjur som också är lättskötta. 

#5 Kanariefågel

Är man på jakt efter en fågel som husdjur, och inte har något emot att ha dom flygandes i hemmet till och från så är Kanariefågeln kanske den mest lättskötta arten. Däremot finns det vissa saker du som ägare behöver hjälpa fågeln med. För det första så trivs fågeln ihop med andra fåglar. Så du behöver köpa minst två, men gärna fler. 

För det andra så behöver alla fåglar tvättas. Det kan vara så att just din fågel hatar att bada – och då behöver du istället spruta vatten på den i buren så den blir genomblöt. En annan sak som du kan behöva göra är att klippa klor. Mer information kring skötseln av kanariefåglar kan du läsa här

#6 Undulat

Undulater likt kanariefåglar behöver möjligheten att få flyga fritt i hemmet varje dag. Den vill gärna bo ihop med några kompisar, så det är viktigt att köpa minst två fåglar samtidigt. Undulater finns i en mängd vackra färger och kan med mycket träning på sikt bli tama. Mer info kring beteende och skötsel finns att läsa här. 

#7 Ödlor

Sist ut på listan så har vi ödlor. Här valde vi att inte endast fokusera på en art utan ödlor som familj då i princip alla ödlor är lättskötta husdjur. Några exempel på arter som lämpar sig som husdjur är Ögonfransgecko, Leopardgecko (ödlan på bilden), Halsbandsleguan och Dabbagam