a little flea bites on a human

Loppor – Den fullständiga guiden

Allmänt om loppor

Loppor är en vanligt förekommande parasit som kan drabba både människor och djur. De är särskilt vanliga hos katter och hundar, men kan också finnas hos andra husdjur såsom kaniner, hamstrar och fåglar. Lopporna är mycket små och svåra att upptäcka med blotta ögat, men kan orsaka allvarliga problem om de inte behandlas.

Loppor är mycket små insekter som mäter mellan 2-3 mm i längd. De är mörkbruna eller svarta och har långa, platta kroppar. Deras ben är utformade för att göra det lätt att hoppa från ett djur till ett annat, vilket gör det svårt att hindra lopporna från att sprida sig.

Loppor är blodsugande insekter som lever av att suga blod från sina värdar. De kan orsaka allvarliga problem för djur som är känsliga för deras bett, såsom katter och hundar med känslig hud. Loppbetten kan orsaka klåda, irritation och infektioner. Om ett djur är allvarligt angripet av loppor kan det också drabbas av anemi på grund av blodförlust.

Trivia om loppor:

 • Loppor är små hoppande insekter som kan ge klåda och irritation när de biter.
 • Loppor är vanligt förekommande hos husdjur som hundar och katter, men de kan också angripa människor.
 • Loppor kan överleva i upp till en månad utan mat, men de föredrar att äta blod från sina värdar.
 • Loppor kan hoppa upp till 150 gånger sin egen kroppslängd, vilket motsvarar ungefär 30 cm för en vanlig loppa.
 • Loppor kan sprida sjukdomar som plague (pest) och tularämi.
 • Loppor kan lägga upp till 50 ägg per dag och äggen kan kläckas inom 1-2 veckor.
 • Loppor kan överleva i ett brett temperaturintervall, från nära noll grader till upp till 30 grader celsius.
 • Loppor kan identifieras genom deras platta kropp och sex par ben.
 • Loppor kan dras till värme och koldioxid, så de är vanligt förekommande i varma och fuktiga miljöer.

Förebyggande:

Det finns flera olika metoder för att behandla och förebygga loppor. Det viktigaste är att hålla djuret och dess omgivning rent och fritt från loppor. Detta kan göras genom regelbunden borstning och badning av djuret, samt genom att dammsuga och tvätta sängkläder och andra textilier som djuret kommer i kontakt med.

Det finns också ett antal olika loppmedel som finns på marknaden, inklusive krämer, sprays och halsband. Dessa medel innehåller kemikalier som dödar eller avskräcker lopporna från att bita djuret. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen noga och att inte överdosera djuret med loppmedel.

400 ägg per loppa

Loppor kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid, och det tar bara några veckor för äggen att kläckas. När äggen kläcks, utvecklas de till larver som sedan utvecklas till vuxna loppor. Loppor kan leva i upp till tre månader, men de flesta dör inom en månad efter att de har lagt sina ägg

Bli av med loppor

Det finns flera sätt att bli av med loppor. Här är några vanliga metoder:

 1. Kemikalier: Det finns olika typer av loppmedel som kan användas för att döda loppor. Dessa kan köpas på apotek eller hos djuraffärer och kan användas på hundar, katter och i hemmet.
 2. Kemtvätt: Tvätta alla textilier som kan ha kommit i kontakt med loppor, såsom sängkläder, kläder och mattor, på högsta tillåtna temperatur för att döda lopporna.
 3. Dammsugning: Dammsug regelbundet för att få bort loppor och ägg från golv, möbler och andra ytor i hemmet.
 4. Behandling av husdjur: Behandla dina husdjur med loppmedel och se till att de får regelbundna loppbehandlingar för att förebygga loppangrepp.

Det är viktigt att behandla både husdjur och hemmet för att säkerställa att alla loppor och ägg dödas och förhindra att de sprider sig igen.

Läs mer: Loppor på katt

Läs mer: Loppor på hund