gepard

Världens snabbaste djur Topp 3 lista

Det är svårt att säga exakt vilket djur som är världens snabbaste eftersom det finns olika sätt att mäta hastighet och olika djur är anpassade för att prestera på olika sätt. Därför har vi delat upp djuren i 3 olika kategorier: Land, vatten och luft.

#1 Snabbast på land – Gepard

gepard

Geparden är känd för att kunna nå hastigheter på upp till 120 km/h och är det djur som kan accelerera snabbast.

Kort om Geparden

Geparden är ett rovdjur som hör till familjen kattdjur och är det snabbaste landdjuret på jorden. De kan nå hastigheter på upp till 120 km/h och är anpassade för att jaga genom att accelerera snabbt från stillastående. Geparder finns främst i Afrika söder om Saharamen, men har också sett i Iran och Indien.

De lever främst av antiloper och andra små djur som de jagar. Geparden är en utrotningshotad art på grund av habitatförstöring och jakt.

#2 Snabbaste i luften – Pilgrimsfalk

pilgrimsfalk
Snabbaste fågeln är pilgrimsfalken

Pilgrimsfalken är känd för att kunna dyka med hastigheter på upp till 389 km/h

Kort om pilgrimsfalken

Peregrin falcon, även känd som pilgrimsfalken, är en stor fågel som hör till familjen hökfåglar. Den är känd för sin snabbhet och kan dyka med hastigheter på upp till 389 km/h, vilket gör den till den snabbaste fågeln i luften. Peregrin falcon finns över hela världen och är en av de mest utbredda fåglarna på jorden. De lever främst av mindre fåglar som de jagar genom att dyka från stora höjder. Peregrin falconen är inte hotad av utrotning, men vissa underarter är utrotningshotade på grund av habitatförstöring och förföljelse.

#3 Snabbaste fisken – Svart marlin

svart marlin

Simningshastigheten – 129km / h

Kort info om Svart marlin

Svart marlin är en stor havsfisk som hör till familjen marlinfiskar. Den är känd för sin höga hastighet och kan simma med hastigheter på upp till 130 km/h. Svart marlin finns främst i tropiska vatten i Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen. De lever främst av fisk och havsdjur som de jagar genom att simma snabbt och använda sin långa näbb. Svart marlin är en utrotningshotad art på grund av överfiske och andra faktorer.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "Article",
  "headline": "Världens snabbaste djur",
  "image": "https://lurvigt.se/wp-content/uploads/2022/03/cheetah-running.jpg",
  "author": "Lurvigt",
  "datePublished": "2022-03-01",
  "description": "En lista över de snabbaste djuren i världen, rankade efter deras maximalt uppnådda hastighet.",
  "articleBody": "Gepardenär det djur som kan springa snabbast på jorden. De kan nå hastigheter på upp till 120 km/h... (fortsättning på artikeln)
}
</script>