Stör

Stör är en av de äldsta benfiskarna i värden. De förekommer i subtropiska och subarktiska floder, sjöar och kustområden i Eurasien och Nordamerika. I Sverige anses den som utdöd även om det ibland händer att den fångas här, det anses dock vara utplanterad stör som förirrat sig.

Det finns fyra släkten och 27 arter av stör. Stören har ett säreget utseende, med taggiga benplattor i rader längs kroppen. Detta gör också att den lätt fastnar i nät.

Läs mer om fiskar Sveriges största fisk

De flesta arter av störfisk kategoriseras som akut hotad vilket gör att gruppen är en av världens mest hotade djurgrupper.

Kuriosa

Stören i sig är ingen matfisk, men dess rom anses som en delikatess och säljs under namnet kaviar Bäst anses den ryska kaviaren kallad Belgura vara och den betingar ett pris i butik på cirka 120 000 kronor kilot. Iran är dock det världsledande landet vad det gäller störrom, med cirka 90 ton per år, följt av Ryssland med 60 ton per år.

Läs mer om fiskar Världes största sötvattenfisk

Artikelförfattaren har vid ett fåtal tillfällen ätit rysk kaviar, men föredrar den svenska varianten som är gjord på rökt torskrom. Sedan 2003 har inget tillstånd för försäljning av störrom utfärdats varken i Ryssland eller Sverige, vilket i praktiken innebär ett förbud mot att sälja den.