världens största sötvattenfisk

Världens största sötvattensfisk

Världens största sötvattensfiskar

Många har säkert hört talas om störar, och att dessa sötvattenfiskar kan bli enormt stora – och det stämmer. Fiskarna inom familjen störar är världens största sötvattenfisk. Men det finns många andra giganter som trivs i sjöar och floder, och i den här artikeln har vi riktat in oss på dom tio största. 

#10 Taimen

Taimen

Vikt: 115 kg
Längd: 2.20 meter

Taimen är en laxfisk som man kan hitta i vattendrag i Ryssland och Mongoliet. Arten har drabbats hårt av överfiske, och idag är sällsynt att få upp stora individer. Men innan det kommersiella fisket i området startade så fanns det gott om bjässar kvar. 

#9 Alligatorbengädda

Alligatorbengädda

Vikt: 150 kg
Längd: 3 meter

Den här fisken har en krokodilliknande mun, men förutom det så är den betydligt mer lik vår egna svenska gädda. Som det flesta gäddor så rör den sig vanligtvis väldigt långsamt, men hugger istället sitt byte med en extrem hastighet. Den kan både trivas i söt och saltvatten och lever uteslutande i Nordamerika. 

#8 Nilabborre

Längd: 2 meter
Vikt: 250 kg

Vanligtvis är abborrar ganska små, men inte den Afrikanska nilabborren. Den trivs i Afrikas stora sjöar och är både en god matfisk och åtråvärd sportfisk. Den dominerar fullständigt sin omgivning och kan bli två meter lång och väga upp till 250 kg. 

#7 Skedstörar

skedstörar

Längd: 3 meter
Vikt: 300 kg

Skedstörar är en familj av riktigt stora sötvattenfiskar. Den största i familjen är den kinesiska skedstören som anses akut hotad, och vissa tror även den kan vara helt utrotad. Den lever uteslutande i Yangtzefloden och blir i snitt runt 3 meter lång och väger 300 kg. Men det har rapporterats att man fångat fiskar på över 7 meter och 500 kg, men det är inget som blivit bekräftat ordentligt och i och med att dom nu är så sällsynta så är det svårt att säga hur stor den faktiskt kan bli. 

#6 Tjurhaj

Vikt: 150-390 kg
Längd: 2-2.5 meter

Tjurhajen är troligtvis den mest välkända fisken på den här listan då den ofta filmas i diverse naturdokumentärer. En annan anledning till att dom flesta känner till arten är för att den är erkänt farlig för oss människor. Det är en av världens mest aggressiva hajar. Det som gör tjurhajen unik är att den klarar av att leva i sötvatten också, och det inte ovanligt att den simmar långt upp i diverse floder och sjöar. 

#5 Arapaima gigas

Arapaima gigas

Vikt: 200 kg
Längd: 4.5 meter

Likt dom flesta större sötvattensfiskarna så har den här blivit utsatt för överfiske, och idag är det svårt att få upp fiskar som är över 2 meter. Fisken är ursprungligen från Sydamerika, men har blivit introducerad till både Afrika och Australien med människans hjälp. Det som gör fisken unik är att den är en hybrid som både andas luft och får syre via sina gälar. Det gör också fisken ganska lätt att upptäcka för fiskare, då den var 10-15 minut simmar upp till ytan för ett andetag. 

#4 Mekongjättemal

Mekongjättemal

Vikt: 300 kg
Längd: 3 meter

Mekongjättemalen är en gigant som endast lever i mekongfloden som rinner igenom Sydostasien. Den har likt dom flesta större fiskarna fallit offer för överfiske och habitatförstörelse, och idag anses arten extremt hotad.  Man har dom senaste åren börjat odla fisken i fångenskap för att på sikt återintroducera individer till floden. 

#3 Himantura polylepis

Himantura polylepis

Vikt: 650 kg
Längd: 3 meter

Här har vi en av världens största rockor, och den tredje största sötvattensfisken. Rockan lever i floder i både Asien och Australien, och trivs överraskande nog ihop med andra rockor. Tyvärr är den populär för fiskare, och anses starkt hotad idag. 

#2 Vit stör

Vit stör

Vikt: 750 kg
Längd: 6 meter

Den vita stören är Nordamerikas största sötvattensfisk, och världens andra största. Den lever i västra delarna av USA ända upp till Kanada. Tyvärr har den drabbats väldigt hårt av habitatförstörelse och fiske, och idag tror man det endast finns 500 kvar. Man tror att fisken har förändras mycket lite under de nästan 100 miljoner åren som den funnits. Fisken blir även mycket gammal, och kan leva så länge som 80 år. 

#1 Hus (Beluga)

Beluga

Vikt: 1.5 – 3 ton
Längd: 6 – 9 meter

Sist ut så har vi belugastören som är världens största sötvattensfisk. Den lever i många stora europeiska floder och trivs även i havsmiljö. Romen från fisken används till rysk kaviar, och är enormt värdefullt. Populationen har sett en stadig nergång och man hoppas att odlingar av arten ska hjälpa den återhämta sig i framtiden. Vanligtvis blir fisken runt 4 meter och väger ett par hundra kilo, men det har påträffats individer på upp till 3 ton tunga med en längd på 9 meter. 

Om du vill fördjupa dig ytterligare inom fiskar så missa inte vår artikel – världens 10 snabbaste fiskar.