sveriges största fisk

Sveriges största fisk: 15 bjässar i våra vatten

Vilken är Sveriges största fisk?

Sveriges största fisk är den harmlösa brugden som hälsar på utanför västkusten med jämna mellanrum. Men det finns många andra stora fiskar som lever i våra vatten, och garanterat ett par som kommer överraska dom flesta.  

Sveriges hav och sjöar innehåller förvånansvärt få arter av fisk om man jämför med liknande vatten världen över. Östersjön har bland annat länge plågats av föroreningar och överfiske, och än idag ser det fortsatt hopplöst ut. Sveriges vatten längs västkusten mår däremot betydligt bättre, och det är också där man har störst chans att få syn på våra största fiskar. 

#15 Kanadaöring 

Vikt: 13,5 kg
Längd: 1 meter

Kanadarödingen är faktiskt ingen inhemsk fiskart för Sverige. Den lever i Nordamerika som namnet avslöjar, och är inplanterad i våra vatten på senare år. Det svenska rekordet är en fisk på 13,5 kg som fångades i Lappland i björkvattnet. Dom nordamerikanska rödingarna blir större.

#14 Havsöring

Vikt: 15,2 kg
Längd: 1 meter

Havsöringen är mycket populär för sportfiskare, och har en stor utbredning i svenska vatten. Den finns både på väst & östkusten, och fiskas vanligtvis under vår och höst. Det svenska rekordet är på 15,2 kg. 

#13 Insjööring

Vikt: 17 kg
Längd: 1 meter

Insjööringen lever i princip uteslutande i sötvatten, och kan se mycket olika ut i färg och mönster beroende på vart den lever. Den trivs i kalla klara vatten och finns i bland annat Vänern och Vätten. Den är dock vanligare i sjöar och vattendrag i norra Sverige. Det är en enormt uppskattad fisk som fiskas regelbundet för sport. 

#12 Gräskarp

Vikt: 18,5 kg
Längd: 1.1 meter

Här har vi en till inplanterad fisk. Gräskarpen kommer ursprungligen från Sibirien och Kina, men har inplanterats i många sjöar världen över. Gräskarpen är nämligen en växtätare, och därför väldigt bra att plantera i sjöar som blivit övervuxna. Det svenska rekordet ligger på 18,5 kg men på andra håll världen över så är exemplar på 40-45 kg inte ovanligt. 

#11 Insjölax

Vikt: 20 kg
Längd: 1.1 meter

Insjölaxen blev isolerad för cirka 8000-10.000 år sedan i vissa svenska sjöar. Vänern är Sveriges största sjö där dessa giganter lever. Det svenska rekordet ligger på 20 kg och fångades i Vättern 1997. Insjölaxen påminner mer om en öring än havslaxen i utseende. 

#10 Gädda

Vikt: 21 kg
Längd: 1.3 meter

Troligtvis Sveriges mest kända fisk, åtminstone för oss svenskar när vi tänker på våra egna fiskarter. Gäddan är en grymt populär sportfisk, och finns i princip över hela landet. Dom flesta blir överlycklig när man fångar en över 10 kg, men det svenska rekordet ligger på hela 21 kg! Den fångades 2016 i Vättern. 

#9 Lax

Vikt: 28 kg 
Längd: 1.3 meter

Laxar har en tendens att bli grymt stora, och i Nordamerika finns dom allra största. Den på bilden väger över 50 kg men Sveriges rekord ligger på 28 kg. Det finns lax på både öst & västkusten. Det har alltid funnits stora mängder lax i Sverige, men det stora problemet i modern tid är vattenkraftverken längs våra vattendrag. Dessa kraftverk blockerar fiskens möjlighet att ta sig upp längs floderna där den leker. 

#8 Karp

Vikt: 32 kg
Längd: 1 meter

Karpen är en inplanterad fiskart från Asien, som lever i några enstaka sjöar i Skånetrakten. Beståndet i Sverige anses livskraftigt, men globalt är arten sårbar. Det svenska rekordet ligger på 32 kg, men i Asien kan fisken bli ännu större. Det unika med arten är att den lätt muterar vilket resulterar i att en karp i Europa kan se väldigt annorlunda ut gentemot en karp i Asien t.ex. 

#7 Gråhaj

Vikt: 25 kg
Längd: 2 meter

Gråhajen är en medelstor haj som ibland påträffas i Skagerack och Kattegatt. Den blir runt 2 meter lång och har en väldigt slank kroppsform. Förutom kring Sveriges kuster så finns den längs hela Norge och Islands kuster, och hela vägen till medelhavet. I våra vatten livnär den sig främst på torsk och andra mindre fiskar. 

#6 Torsk

Vikt: 53 kg
Längd: 2 meter

Torsken är Sveriges viktigaste fisk från Östersjön. Det är också den fisk som lider mest av alla föroreningar som drabbat vårt hav dom senaste 50-60 åren. Dom svenska torskarna hinner sällan bli väldigt stora på grund av att vi hinner fiska upp dom – men i Norge däremot så hittar man fortfarande giganter. Vill man fånga de största torskarna så är det dit man behöver ta sig. 

#5 Havsål

Vikt: 100 kg
Längd: 3 meter 

Havsålen är en relativt ny art i Sverige, som sparsamt påträffas längst västkusten. Fisken kan bli enormt stor, men det är sällan man hittar exemplar i 100 kg-klassen. Ålen på bilden är tagen från England, där den nu hittills största ålen fångades. I snitt så väger havsålen endast runt 20 kg. 

#4 Håbrand

Vikt: 250 kg
Längd: 3,5 meter 

En till hajart som sparsamt påträffas längs västkusten. Det är en av de största hajarna i Sverige som regelbundet lever här. Arten anses akut hotad och fångas ofta i nät som bifångst. Hajen anses inte utgöra något direkt hot mot människor, men med tanke på dess storlek så är det ingen fisk du vill stöta på. Det är strikt förbjudet att fiska håbrand i svenska vatten, då den är helt fredad. 

#3 Mal

Vikt: 300 kg
Längd: 5 meter

Sveriges största sötvattenfisk är äntligen tillbaka. Malen dog praktiskt ut i Sverige för flera decennier sen, men har på senare år återhämtad sig något. Vattenkraftverk, föroreningar och ändrade miljöer har varit bidragande orsaker till att malen nästan utrotats. Idag tror man att det finns cirka 250 vuxna individer kvar. Den största malen man fångat i Sverige vägde hela 180 kg. Men dagens fiskar är tyvärr avsevärt mindre. 

#2 Håkärring

Vikt: 1100 kg
Längd: 4,5 meter

Håkärringen är extremt udda hajart, som många tror kan leva runt 200 till 400 år. Om det stämmer så är håkärringen troligtvis ett av de djur med längst livslängd i världen. Håkärringen finns i stora delar av Norra Atlanten, från Kanadas kust till Norges. Håkärringen gästar även Sveriges västkust, men är relativt ovanlig att få syn på. Den största fisken som fångats i våra vatten var just en håkärring förra året som var hela 3.3 meter lång. 

#1 Brugd

Vikt: 3-4 ton
Längd: 12 meter

Världens näst största haj och Sveriges största fisk. Brugden är en harmlös gigant som cruisar i kalla vatten i jakt på krill och plankton. Den simmar oftast precis vid ytan när den jagar, och är därför ganska lätt att få syn på. Oftast lever hajen ensam men vid några tillfällen per år kan man se stora stim på upp mot 250 individer samlade samtidigt. Brugden är fredad i svenska vatten och anses akut hotad här. Globalt anses den som sårbar. 

Missa inte våra andra artiklar om just stora fiskar. Har du koll på världens största sötvattensfiskar?