Sveriges största djurparker

Borås djurpark

Parken anlades 1962 och profilerar sig som ”Sveriges första Afrika”. Djurparken var tidigt ute med att visa upp flera arter tillsammans. En grundtanke var att så få galler som möjligt skulle skilja besökare och djur åt. Istället används nivåskillnader och vatten på många ställen som hinder.

Furuviksparken

År 1900 fick trafikchefen vid Uppsala – Gävle järnväg idén att bygga en nöjespark för att skapa ett resmål utefter sträckan. Parken anlades i Furuvik cirka 10 kilometer öster om Gävle.

 Det var främst picknick på Furuskär och dans i parken som lockade folk, men också de många djuren som fanns i parken. I dag ägs Furuvik av koncernen Parks & Resorts som också bland annat äger Kolmårdens djurpark och Gröna Lund.

Läs om

Sveriges största nationalparker

Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark är med en yta på 1,75 kvdratkilometer Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen. Parken ligger 18 kilometer nordost om orrköping vid Bråvikens norra inlopp, omkring 100 meter över havet. Djurparken, som öppnade 1965, har cirka 80 olika arter varav flera är utrotningshotade och ingår i både svenska och internationella bevarandeprogram. Med över 700 000 besökare varje sommar är djurparken en av Sveriges största semesterdestinationer. Kolmårdens djurpark har Europas enda delfinarium. Parken erbjuder boende i form av hotell, vandrarhem och safari camp.

I anslutning till djurparken ligger Tropicarium, ett av sveriges största tropikhus.

Lycksele djurpark

Lycksele Djurpark är Sveriges nordligaste djurpark. Den har specialiserat sig på nordiska arter. På det 10 hektar stora området finns cirka 400 djur som är fördelade på 30 olika arter.

På Lycksele djurpark finns även en restaurang.

Läs om

Sveriges största älvar

Nordens ark

Är belägen i Sotenäs kommun och drivs av stiftelsen Nordens ark som en avelsanläggning för hotade djur.  Nordens Ark har en publik del som är öppen för besökare året runt och antalet besökare på avelsanläggningen är cirka 100 000 per år. På Nordens Ark finns ett åttiotal hotade djurarter.

Förutom anläggningens, avel och återinplanteringsprogram bedriver Nordens Ark även högskole- och gymnasieutbildningar i samarbete med Göteborgs universitet, Uddevalla kommun, Östrabo gymnasium samt naturbruksgymnasiet i Dingle. På anläggningen finns även ett konferenshotell.

Parken Zoo

1898 invigdes Parken Zoo som en av Sveriges första folkparker.  I början av 1950-talet tillkom djurparken.  I djurparken finns en del udda djurarter som enbart finns i Parken Zoo av Sveriges djurparker som jätteutter, fossa  och trädleopard.

Parken är indelad i fyra världsdelar – Asien, Afrika, Sydamerika och Australien. Tidigare hade man elefanter, en av de tidigaste var Merry. AB Bjäre Industrier i Kristianstad, producerade en läsk  som hette Merry, de anordnade en tävling som gick ut på att samla kapsyler. Vinnaren kunde välja mellan elefanten Merry och en Rolls Royce. Vinnaren av elefanten avböjde att äga elefanten och 1964 hamnade i Parken Zoo i Eskilstuna. Parkens sista elefant, Tanya, såldes till Borås djurpark 1982. I anslutning till Parken zoo finns en nöjespark.

Skånes djurpark

Skånes Djurpark ligger utanför Höör i mitten av Skåne. Djurparken är världens största djurpark med enbart nordiska djur. Parken öppnade 1952 och har cirka 200 000 besökare per år. I parken finns även temaparker och tältbyn Camp Oak. Cirka 70 olika djurarter finns i parken. I närheten av Skånes djurpark ligger Frostavallens fritidscenter.

I anslutning till djurparken ligger Folkets Park och en nöjespark.

Ystad djurpark

är belägen en mil nordväst om Ystad. Den öppnade 1998 och är den yngsta av Sveriges djurparker.  I parken visas över sjuttio djurarter från olika delar av världen. I parken finns även matställen och pooler.

Unikt för denna djurpark är att här bedrivs omfattande undervisning för blivande djurskötare i samarbete med Ystad gymnasium. Utbildningen har riksintag. Under den treåriga utbildningen tillbringar eleverna sammanlagt ett år på djurparken, där de deltar i skötsel av alla djuren, har lektioner med parkens zoolog och veterinär, lär sig guida besökare etcetera.

Ölands djurpark

 Ölands djurpark består förutom av djurparken även av en nöjespark ett vattenland samt boende för besökare. Parken ligger i Färjestaden och relativt nära brofästet. Djurparken, som är en av Sveriges yngsta, har cirka 150 olika arter av djur, samt nöjespark, vattenland och boende för besökare.