Trubbnäsapan

Den gyllene trubbnäsapan är verkligen annorlunda på många sätt. Om vi börjar med ansiktet så är det nästan helt hårlöst och vitt. Vi fortsätter med munnen. Gyllene trubbnäsapan är den mest ”talföra” apan, de kommunicerar med varandra med 18 olika läten. Den är också en utmärkt buktalare, det vill säga att den kan ”prata” utan att röra vare sig mun eller ansiktsmuskler.

De finns enbart i centrala och sydvästra Kinas bergstrakter där de normalt återfinns på 1 400 – 2 800 meter över havet. De förekommer även på lägre höjder men också högre höjder. De har upptäcks på upp till 4 500 meter över havet. Inga andra apor klarar att leva på den höjden. Dessutom är det område där de flesta gyllene trubbnäsapor återfinns snötäckt sex månader om året.

Läs mer om apor Gorilla

Fullvuxna har de en längd av 57 – 76 centimeter och hannen som kan väga upp till 39 kilo är betydligt tyngre än honan som väger högst 10 kilo.

Läs mer om apor Babian

Honorna kan para sig året runt, men de flesta födslar sker under perioden mars till maj. Dräktigheten varar i sex månader. Efter födseln hjälper ofta hela flocken till med uppfostra ungen. Flocken består oftast av en hanne och fyra fem honor med ungar. På sommaren kan olika flockar slå sig ihop i stora grupper om flera hundra individer. Födan består till största del av blad och tallbarr.