Vad är Timon för djur

Timon och hans ständiga följeslagare Pumbaa dyker först upp i kretsen runt Lejonkungen i den animerade filmen som släpptes av Disney 1994. Senare fick Timon och Pumbaa en egen serie på ett 40-tal avsnitt. De gör sitt bästa för att leva efter sitt och seriens motto Hakuna Matata, som är swahili och kan översättas till bekymmerslöst.

Att Pumbaa är ett vårtsvin är ganska lätt att se, men vad är Timon för djur? Jo han är en surikat så nu skall du få läsa lite mer om surikater.

Surikat är ett däggdjur som tillhör rovdjursfamiljen manguster. De lever i Kalahariöknen i Botswana i Namiböknen i Namibia samt Angola och Sydafrika. Surikatens kroppslängd är mellan 25 och 35 centimeter, till detta kommer en cirka 20–25 centimeter lång svans. Frambenen har långa klor som används för att gräva i sanden. Surikatens vikt uppskattas till mellan 620 och 960 g

Läs mer om Afrikas djur

Flodhäst

Lever i kollektiv

Surikater är mycket sociala djur som lever i kolonier med upp till 30 individer, Kollektivet omfattar upp till 3 familjegrupper. Varje grupp består av ett dominant föräldrapar och deras avkomma. Surikater som inte har egen avkomma sitter ofta ”barnvakt” åt andra i kollektivet.

Surikater gräver sina egna bon, men kan också ta över bon från jordekorrar och gul mangust. Surikater är aktiva på dagen. Under natten och även under regnrika dagar samt under middagshettan gömmer de sig i boet. Medan de andra flockmedlemmarna arbetar, vilket i huvudsak innebär att äta, jobba med att gräva bo eller barnpassning, agerar någon som vakt och håller utkik efter fiender för att varna gruppen vid fara. Uppgiften att hålla vakt växlar bland individerna i gruppen.

Läs mera

Djur i Australien

 Under en dag kan en surikat gräva upp till 400 hål och transportera bort sand som motsvarar mer än 50 gånger dess egen vikt. Deras grävande har gjort att de inte är speciellt populära i Sydafrika då de anses vara ett hot mot jordbruksmark.

Föda

Födan består i hudsak av insekter, men även ödlor och skorpioner samt mindre fåglar står på menyn. En Surikat som anfaller en skorpion inriktar sig i första hand på att bita av gifttaggen. En surikat tål att bli stungen av en skorpion flera gånger. Surikatens egna fiender är främst rävar, sjakaler och örnar.

Ungar

En hona föder normalt En kull på tre till fem ungar och kan föda upp till tre kullar per år. Vid ett års ålder blir de könsmogna men det tar oftast upp till tvåårsåldern innan honan parar sig. En surikat blir mellan 5 och 15 år.