världens starkaste djur

Världens 10 starkaste djur

Det känns självklart att världens största landlevande djur också är världens starkaste djur. Och så är det ju. Elefanten är världens starkaste djur. Men sett till styrka kontra storlek så blir resultatet klart annorlunda, och det är det vi ska fokusera på i den här artikeln. 

#10 Örnar

världens starkaste djur

Örnar överlag är riktigt starka djur, och världens starkaste fågel sett till vad dom kan lyfta. Det finns örnar som specialiserat sig på att fånga bergsgetter till exempel. En örn kan flyga iväg med byten som är fyra gånger så tung som sig själv. Dom jagar bland annat rävar, rådjur och getter. Världen över finns mer än 60 olika arter av örn, och alla är riktigt kraftfulla djur. 

#9 Anakondan

världens starkaste orm

Det finns flera olika arter av anakondan, men det är den gröna som är störst. En anakonda kramar ihjäl sina byten, och sväljer sedan hela kalaset hel. Det finns många naturfotografer som lyckats fånga sånna tillfällen, och ett av dom ser ni här på bilden ovanför. Anakondan är också den tyngsta ormen i världen, och kan väga upp till 220 kg. Deras byten är bland annat kajmaner, hjortar och vildsvin. 

#8 Grizzlybjörn

Björnar i allmänhet är väldigt starka djur, oavsett art. Många tror att isbjörnen är den starkaste björnen, men tittar man mer noggrant så tyder mycket på att amerikanska grizzlybjörnen faktiskt är starkare. Isbjörnen är visserligen större, men har betydligt slankare kropp och ett ovalt huvud. Grizzlybjörnen däremot är byggd som ett kraftpaket och har en mer muskulös kropp. 

#7 Myskoxe

världens starkaste oxe

Det finns 24 arter av oxdjur i världen, i alla möjliga olika färger och utseenden. Det dom har gemensamt dock är att dom ofta blir stora, kraftfulla och tunga. Den starkaste av dom är Myskoxen. Den kan väga 400 kilo som fullvuxen, och kan samtidigt dra 900 kg last efter sig. En gång i tiden fanns det ganska många myskoxar i Sverige, men idag finns endast ett fåtal djur kvar. 

#6 Tiger

världens starkaste kattdjur

Världens största kattdjur är också den starkaste. Tigern kan till exempel klättra upp i träd med byten på runt 550 kg, vilket är mer än dubbelt sin egna vikt. 

#5 Gorilla

världens starkaste apa

Gorillor är världens största apa, och ett av världens starkaste djur. Till skillnad från oss människor så är deras armar enormt muskulösa, och betydligt längre kontra deras kroppar. Det gör att en gorilla kan lyfta saker upp till 2 ton. En fullvuxen gorilla väger cirka 200 kg, så det är alltså 10 gånger sin egna vikt. 

#4 Afrikansk Elefant

Nu har vi äntligen kommit till elefanten, som förr eller senare skulle komma. En afrikansk elefant är enorm, och kan även lyfta enormt mycket. Det finns uppgifter om att en afrikansk elefant kan lyfta saker upp till 9 ton, vilket är helt galet. Även deras snabel är väldigt kraftfull, och det är inte så konstigt med tanke på att den innehåller 40.000 olika muskler. 

#3 Bladskärarmyror

Bladskärarmyror

Bladskärarmyran kanske är något av en skräll, men den är väldigt stark kontra sin storlek. Faktum är att en bladskärarmyra kan lyfta saker 50 gånger sin egna vikt. Den är utrustad med kraftiga käkar och muskler, som gör att den lyckas frakta stora löv under långa sträckor.

#2 Noshornsbaggar

Noshornsbaggar

Här har vi en till svensk invånare. Det är noshornsbaggen, som kan lyfta saker som är 850 gånger tyngre än sin egna kroppsvikt. Det är som att en människa skulle kunna lyfta 65 ton. Noshornsbaggarna finns i delar av mellersta och södra Sverige. 

#1 Dyngbagge

Sist ut, och världens starkaste djur är dyngbaggen. Det är en solklar vinnare, som säker de flesta har hört talas om någon gång. Faktum är att vi har 60 olika arter av dyngbagge i Sverige, så det finns en uppsjö av olika dyngbaggar världen över. . Hanarna kan lyfta 1141 gånger sin egen vikt, vilket är sanslöst. Det är som att en människa skulle kunna lyfta 80 ton.