varldens största fågel

Världens 13 största flygande fåglar

Vilken är världens största flygande fågel?

Det finns två sätt att avgöra vilken som är världens största fågel i luften. Man kan antingen utgå från vingspann, men även lista fåglarna enligt vikten. För just den här artikeln har vi valt att lista efter vikt, men vi redovisar också vingspannet förstås. Det finns förvånansvärt många tunga fåglar som har bemästrat flygning, och du kommer garanterat bli överraskad över vilka fåglar som är störst.

Världens största flygande fåglar finns alla möjliga olika miljöer världen över. Det dom har gemensamt förutom att dom kan flyga är att alla är i princip är utrotningshotade, och framtiden är oviss för många av dessa giganter tyvärr. 

#13 Sydlig Kungsalbatross

Sydlig Kungsalbatross

Vingspann: 2.9-3.5 meter
Vikt: 7.7-10.3

Den sydliga kungsalbatrossen är den näst största fågeln i albatrossfamiljen. Den är svartvit och påminner mycket om en väldigt stor fiskmås. Den häckar i princip endast i Nya Zeeland och trivs bäst över öppet vatten i södra oceanen. Arten tillhör dom så kallade stormfåglarna, och är en gigantisk havsfågel. Man tror att det finns ungefär 25.000 sydliga kungsalbatrosser kvar idag. 

#12 Sarustrana

världens största fågel sarustrana

Vingspann: 2.2-2.5 meter
Vikt: 5-12 kg

Sarustranan är världens största trana, och vissa individer blir 170 cm höga! Det är en fågel som lever i främst Indien och sydöstra Asien. Den äter i princip allt den kan få tag på, och kan trivas i flera olika miljöer. Arten är klassad som sårbar men det finns tack och lov runt 15.000 vilda individer kvar. 

#11 Snögam

Snögam

Vingspann: 2.6-2.9 meter
Vikt: 6-11 kg

Gamar generellt är väldigt stora fåglar, och snögamen klassas som en av de absolut största. Den lever precis som dom flesta andra gamar uteslutande på as. Den lever i Asien, där den kan ses i flera olika länder som gränsar till Himalayas. 

#10 Grågam

grågam

Vingspann: 2.5-3.1 meter
Vikt: 6-11 kg

Grågamen är världens nästa största gam, och fullvuxna fåglar kan ha ett vingspann på över 3 meter. Fågeln har ett stort utbredningsområde från södra Europa till stora delar av Asien. Till skillnad från snögamen och dom flesta andra gamar som uteslutande är asätare, så har det dokumenterats fall när grågamen faktiskt jagat och dödat djur.  

#9 Vandringsalbatross

vandringsalbatross

Vingspann: 3-3.7 meter
Vikt: 6-12 kg

Vandringsalbatrossen är världens största fågel sett till vingspann. Det är svårt att inse hur stort 3.7 meter mellan vingarna faktiskt är när i princip alla bilder på djuret är med havet i bakgrunden. Med det enorma vingspannet följer även med några svårigheter. Alla albatrosser är erkänt usla på att landa och dom spenderar så lite tid på land som möjligt. 

#8 Sångsvan

sångsvan

Vingspann: 2-2.75 meter
Vikt: 7.5-14 kg

Sångsvanen är den tredje största svanen i världen. Den finns faktiskt även i Sverige långt norrut. Den jagades intensivt på 1800-talet här hos oss, men har återhämtat sig dom senaste åren och idag finns det ungefär 4000 häckande par. I Finland och Ryssland finns det betydligt fler. Man uppskattar att det finns ungefär 180.000 sångsvanar världen över, och den anses inte vara hotad till skillnad från många andra stora fåglar. 

#7 Vit Pelikan

vit pelikan

Vingspann: 2.2-3.6 meter
Vikt: 9-15 kg

Pelikaner i allmänhet är väldigt märkliga fåglar, och den vita pelikanen är den näst största i familjen. Den lever främst utspritt i stora delar av Afrika, men även i bland annat Indien. Vita pelikaner trivs i stora flockar, och det uppskattas att det finns ungefär 280.000 fåglar av arten världen över. 

#6 Kondor

Vingspann: 2.7-3.2 meter
Vikt: 11-15 kg

Kondoren är världens största gam och en av världens största fåglar. Dom lever uteslutande i Sydamerika längs bergkedjan Anderna. Populationen av kondor i Sydamerika har minskat drastiskt dom senaste åren, främst i norr. Den klassas som mycket sällsynt. 

#5 Krushuvad Pelikan

Vingspann: 2.7–3.2 meter
Vikt: 8-14 kg

Den krushuvade pelikanen räknas som en av Europas och världens största fåglar. Den är störst av pelikanerna, och lever främst i Centralasien och södra och östra Europa. Den ser i princip likadan ut som den vita pelikanen fast större.  

#4 Knölsvan

knölsvan

Vingspann: 2-2.4 meter
Vikt: 9-14 kg

Knölsvanen är världens näst största svan, och Sveriges största fågel sett till vikten. Likt andra svanar är den erkänt aggressiv och ingen fågel man vill göra irriterad i onödan. Populationen anses stark och svanen återfinns i stora delar av Europa och Nordamerika. 

#3 Trumpetarsvan

Vingspann: 1.8-2.5 meter
Vikt: 11-17 kg

Trumpetarsvanen är världens största svan, och den tredje största fågeln i världen. Den lever uteslutande i Nordamerika längst västkusten, och är vanlig i bland annat Alaska och Kanada. Dom lever i snitt 25 år i det vilda och lever i par. 

#2 Koritrapp

Vingspann: 2.3-2.75 meter
Vikt: 11-19 kg

Trappfåglarna är relativt okända fåglar för dom flesta, men är väldigt mäktiga. Koritrappen är världens näst största fågel sett till vikten, och kan väga så mycket som 19 kg som fullvuxen. Den lever främst i Afrika, och än så länge finns det en stor population i det vilda – även om den snart kan anses hotad på grund utav människans framfart. 

#1 Stortrapp

Vingspann: 2.1-2.7 meter
Vikt: 6-20 kg

Stortrapp är världens största flygande fågel sett till vikten, och kan väga så mycket som 20 kg. Har du vägarna förbi Spanien eller Portugal någon gång så har du möjlighet att se dessa giganter, men den finns även i Asien. Den största dokumenterade individen vägde så mycket som 21 kg, så låter man dom växa i fred så kan dom bli riktigt stora. Precis som alla större fåglar så hotas Stortrappen av jakt och förstörd levnadsmiljö – men än så länge är den inte klassad som hotad. 

I Sverige har vi också riktigt stora fåglar, så glöm inte att titta in – Sveriges 15 största fåglar.