världens största örnar

Världens 11 största örnar

Vilken örn är störst?

Den största örnen dom senaste 1000 åren var moaörnen som levde uteslutande på Nya Zeeland. Den är en i raden av utdöda djur, och försvann troligtvis runt år 1500, samtidigt som dom stora moafåglarna försvann i landet – som örnen jagande och levde av. Den hade ett vingspann på 3 meter och kunde väga så mycket som 18 kg tror man. Dom örnar som fortfarande patrullerar skyarna ovanför oss är inte lika stora längre, men inte särskilt långt ifrån. Än idag finns det giganter. 

Skillnaderna mellan världens största örnar är inte särskilt stora. Man kan rangordna storleken på örnar på lite olika sätt. Antingen via vingspann, längd eller vikt. I den här artikeln går vi efter vikten, men anger även vingspann för att göra artikeln så komplett som möjligt. 

#11 Skrikhavsörn

Kontinent: Afrika
Vingspann: 2 – 2,4 meter
Vikt: 2,5 – 3,5 kg

Skrikshavsörnen är en örn som lever uteslutande i Södra Afrika, med största populationen i Sydafrika. Den lever främst av fisk och mindre däggdjur. Förutom fisk tar den en och annan flamingo också. Med ett vingspann på 2 till 2,4 meter är den en av Afrikas största örnar. Den är däremot en lättviktare i sammanhanget. 

#10 Klippörn

Kontinent: Afrika
Vingspann: 1,90 – 2,1 meter
Vikt: 2,5 – 4,2 kg

Klippörnen är en örn med stort utbredningsområde, och har idag en väldigt livskraftig population – till skillnad från många andra arter av örn. Man misstänker att det finns flera tusen av dom i Afrika, och ibland syns dom så långt norrut som Israel. Den är enkel att särskilja med sina kolsvarta fjädrar och lever främst på mindre däggdjur. 

#9 Kronörn

Kronörn

Kontinent: Afrika
Vingspann: 1,5 – 1,8 meter
Vikt: 3,2 – 4,6 kg

Kronörnen är en till afrikansk örn som lever i dom östra och södra delarna av kontinenten. Den lever på däggdjur såsom mindre grävlingar, apor och liknande arter den kan komma över. Den är Afrikas näst största örn. 

#8 Stridsörn

Stridsörn

Kontinent: Afrika
Vingspann: 1,8 – 2,3 meter
Vikt: 3 – 4,7 kg

Stridsörnen är Afrikas största örn, och har ett rykte om sig att vara en extremt kraftfull fågel. Den livnär sig på bland annat mindre antiloper, större fåglar och apor. Den käkar i princip allt den kommer över och har ett stort utbredningsområde över i princip hela Afrika, förutom Sahararegionen. 

#7 Kilstjärtsörn

Kilstjärtsörn

Kontinent: Australien, Asien
Vingspann: 2 – 2,3 meter
Vikt: 4,5 – 5,3 kg

Kilstjärtsörnen är Australiens största örn, och finns i princip över hela landet. Populationen är livskraftig och den verkar öka i antal, till skillnad mot många andra örnar världen över. En av orsakerna till att den blivit så framgångsrik är introduktionen av nya mindre däggdjur av européerna för ett par hundra år sedan. Den äter i princip vad som helst, men föredrar räv, hare och små känguruer. 

#6 Vithövdad havsörn

Kontinent: Nordamerika
Vingspann: 1,8 – 2,3 meter
Vikt: 3 – 6,3 kg

Den vithövdade havsörnen måste vara en av de mest fotograferade örnarna i världen. Den är USA:s nationalfågel där den lever från kusterna i Alaska, ända ner till Mexiko. Den äter allt från fisk till mindre däggdjur, och har en livskraftig population idag. Som många andra fåglar bildar den här örnen par för livet, och har en livslängd på hela 35-38 år. 

#5 Kungsörn

Kontinent: Afrika, Asien, Europa, Nordamerika
Vingspann: 1,8 – 2,3 meter
Vikt: 3 – 7 kg

Här har vi en örn som dom flesta här i Sverige känner igen. Den är en av våra största fåglar, och vår andra största örn. Kungsörnen har ett extremt stort utbredningsområde, och är den vanligaste arten av alla örnar. Kungsörnen är extremt framgångsrik, oavsett vart den lever och är känd för att vara en enormt skicklig jägare. Det som gjort den så framgångsrik är dess förmåga att migrera när det är ont om mat. Många andra örnar stannar ofta i samma område nämligen. 

#4 Havsörn

havsörn

Kontinent: Europa, Asien
Vingspann: 2 – 2,4 meter
Vikt: 4,7 – 7 kg

Havsörnen är en av världens största örnar, och den största som finns hos oss i Sverige. Med ett vingspann på 2,4 meter och en vikt på 7 kg är det här en bjässe. I Sverige lever den främst utefter vår östkust, längs våra vattendrag och sjöar. Havsörnen lever främst i Europa, men finns också på enstaka platser i Asien. Den lever i princip uteslutande på fisk och kadaver den hittar. 

#3 Apörn

Apörn

Kontinent: Asien
Vingspann: 2 – 2,3 meter
Vikt: 4,7 – 8 kg

Den tredje största örnen i världen är apörnen, som tyvärr inte ser ut att ha en särskilt ljus framtid. Apörnen finns endast på Filippinerna idag, på några enstaka isolerade öar. Den anses akut hotad och man uppskattar att det bara finns några hundra kvar i det vilda. Det är en extremt praktfull örn, och troligtvis en av dom häftigaste av alla arter. 

#2 Harpyja

Harpyja

Kontinent: Central & Sydamerika
Vingspann: 1,9 – 2 meter
Vikt: 6 – 9 kg

Harpyja är den största örnen i Amerika, och är extremt stor. Bilder på fågeln förekommer ofta i sociala medier, där många människor varit övertygade att det är inte är en riktig fågel, utan istället en människa i en dräkt. Men så är inte fallet, fågeln är så verklig den kan bli. Den har ett otroligt unikt utseende och kallas ibland också för den kungliga örnen. Det finns ungefär 50.000 individer i det vilda fortfarande, men populationen har varit på nedgång länge. Klorna på en Harpyja är större än hos en Grizzly Björn och kan bli hela 13 centimeter. Det säger något om storleken på den här giganten. 

#1 Jättehavsörn

världens största örn

Kontinent: Asien
Vingspann: 2 – 2,5 meter
Vikt: 7 – 10 kg

Sist ut har vi Jättehavsörnen. Det är världens största örn som lever uteslutande i Nordvästra Asien längs Rysslands västkust. Dom migrerar även ibland till delar av Korea och Japan. Jättehavsörnen lever precis som den vanliga havsörnen mest på fisk. Det är främst lax den jagar och populationen anses inte akut hotad idag. 

Om du är sugen att träffa på världens största örn har Kolmården nyligen fått hem ett par från Ryssland. 

Även fast dessa örnar är riktiga giganter, tog ingen av dom plats i vår artikel om dom största flygande fåglarna världen över. 

Hur många örnar finns det i världen?

Det finns idag runt 60 olika arter av örn i världen, beroende på vart man tittar. Många av arterna är hotade och på gränsen till utrotad redan. Många av världens största örnar är speciellt utsatta för tjuvjakt och habitatförstörelse. Majoriteten av arterna lever i Europa, Asien och Afrika. Av alla dessa lever bara två arter i Nordamerika, nio arter i Syd & Centralamerika och tre i Australien. 

Örnar kommer verkligen i alla möjliga olika färger och storlekar. Det dom har gemensamt är deras förmåga att dominera sina miljöer. Här är en sammanställning på örnar vi kunde hitta på med svenska namn. 

 1. Vitbukig havsörn
 2. Salomonhavsörn
 3. Skrikhavsörn
 4. Madagaskarhavsörn
 5. Bandhavsörn
 6. Havsörn
 7. Vithövdad havsörn
 8. Jättehavsörn
 9. Mindre fiskörn
 10. Gråhuvad fiskörn
 11. Ormörn
 12. Svartbröstad ormörn
 13. Sahelormörn
 14. Brun ormörn
 15. Kustormörn
 16. Flodormörn
 17. Orienthjälmörn
 18. Nikobarhjälmörn
 19. Kinabaluhjälmörn
 20. Sulawesihjälmörn
 21. Filippinhjälmörn
 22. Andamanhjälmörn
 23. Kongoormörn
 24. Madagaskarörn
 25. Gycklarörn
 26. Svartbröstad vråk
 27. Eremitörn
 28. Chacoörn
 29. Amazonörn
 30. Harpyja
 31. Papuaörn
 32. Apörn
 33. Svartörn
 34. Mindre skrikörn
 35. Indisk skrikörn
 36. Större skrikörn
 37. Savannörn
 38. Stäppörn
 39. Spansk kejsarörn
 40. Kejsarörn
 41. Gurneyörn
 42. Kungsörn
 43. Kilstjärtsörn
 44. Klippörn
 45. Wahlbergs örn
 46. Hökörn
 47. Afrikansk hökörn
 48. Dvärgörn
 49. Småörn
 50. Pygméörn
 51. Fläckörn
 52. Stridsörn
 53. Tofsörn
 54. Cassinörn
 55. Svart hökörn
 56. Svartvit hökörn
 57. Prakthökörn
 58. Isidores hökörn
 59. Kronörn
 60.  

Har du sett någon av dessa örnar i det vilda?