Världens största fisk

Vilken fisk är störst i världen?

Världens största fisk är valhajen som finns i tropiska och subtropiska vatten. Den stora vithajen kommer på andra plats.

Världens största fiskar är inte valar utan hajar. Dessa varelser kan bli upp till 600 fot långa och är filterätare. Världens största benfisk, havssolfisken, är mindre än världens största broskfiskar (hajar och rockor).

Världens största fisk är faktiskt inte en val, utan en haj av arten “Rhincodon typus” Denna marina varelse har en genomsnittlig längd på 10 meter och den väger hela 50 ton eller mer, valhajens mun kan enkelt svälja en liten bil och ligger djupt under vår världs blåa hav .

Vilken är världens längst fisk?

Världens längsta fisk är även valhajen som kan bli upp till 12.65 meter lång

Världens största fisk genom tiderna

Megalodon, potentiellt världens största

Titeln på världens största fisk kan ändras varje år eftersom nya arter upptäcks eller gamla arter upptäcks vara mer talrika än man tidigare trott, men den största bekräftade fisken som fortfarande lever idag var valhajen (Rhincodon typus), som kan bli upp till 15 meter lång och väga omkring 20 ton.

Den utdöda megalodonen är dock den ultimata innehavaren av titeln för världens största fisk någonsin, och har gjort ett framträdande i popkulturen genom filmer som Sharknado . Jättehajen kunde nå en längd på upp till 20m och väga upp till ~48 ton. Den levde från den tidiga miocen (~23-5 miljoner år sedan) fram till Megalodons närmaste levande släkting är den stora vita hajen (Carcharodon carcharias), som också är känd för att ha förmågan att bli ganska stor, men inte lika stor som megalodon – den största uppskattningen är ~6 meter och 7 ton.

Leedsichthys problematicus, potentiellt världens största

Leedsichthys hade en lång kropp som smalnade av från axlarna till den höga stjärtfenan. Leedsichthys blev över 10 meter lång. Det är svårt att uppskatta dess vikt på grund av dess ovanliga skelettanatomi och ostödda käkar, men vissa uppskattningar tyder på att Leedsichthys kan ha vägt så mycket som 200 ton.

Den livnärde sig på plankton genom o den flyger genom havet med sin stora och mycket rörliga ryggfena i upp till 3 knop. Leedsichthys hade en lång kropp som smalnade av från axlarna till den höga stjärtfenan.

Skallen var liten i förhållande till kroppen, ungefär 1 meter lång hos exemplar som var längre än 7 meter. Käkarna var något nedåtriktade vilket ger Leedsichthys ett grimaserande uttryck.

Läs mer: Världens största bläckfisk