bästa katten för allergiker

Bästa katten för allergiker

Är du på kattjakt?

Men är samtidigt allergisk så har du kommit rätt. Det man först behöver veta är att ingen kattras klassas som helt allergifri, och det är svårt att rekommendera en specifik ras då människor är olika allergiska mot olika katter. 

Det innebär att en ras kanske funkar perfekt för en person, medans en annan person direkt får allergiska besvär. Däremot finns det ett par raser som anses mer allergivänliga som kan man utgå ifrån, och det är dessa raser vi ska kika närmare på i den här artikeln – inklusive den bästa katten för allergiker. 

#8 Siames

Siamesen är en fantastiskt fin kattras som funnits väldigt länge. Den kommer ursprungligen från Thailand, men har funnits länge även i Europa. Det är en väldigt aktiv kattras, som också kräver lite av sin ägare. Anledningen till att den klassas som något mer allergivänlig är dess korta päls. Det krävs generellt ingen pälsvård överhuvudtaget, vilket är fördelaktigt för en allergisk person. 

#7 Devon Rex

Devon Rex

Här har vi en till aktiv kattras med väldigt kort hår. Den är besläktad med kattrasen cornish rex bland annat. Den här katten kräver heller ingen pälsvård då pälsen är väldigt kort. Devox Rex kan vara ett bra alternativ för allergiker, då den i princip inte hårar överhuvudtaget. 

#6 Burma

burma

Burma är vår nästa allergivänliga kattras. Den är som de flesta andra raser i listan korthårig, och hårar knappt. Det är en katt känd för att älska sin ägare, men den kan ha problem att trivas med andra katter. Burman finns i flera olika färger, och är lätt att känna igen på dess guldbruna ögon. 

#5 Bengal

allergivänlig katt bengal

På femteplats har vi den fantastiskt läckra Bengalen. En kattras som blivit populär i Sverige dom senaste åren. Det är en stor och atletisk katt, som kräver mycket utrymme att röra sig på. Den är också korthårig och därför ett bra alternativ för allergiker. Är man sugen på en bengal dock så får man vara redo att betala för sig. En ordentligt avlad renrasig bengal med stamtavla kostar cirka 14-18 tusen kronor. 

#4 Russian Blue

russian blue

Russian Blue är en minst sagt ståtlig katt. Den har långa ben och är väldigt elegant. Det är en mysig kattras som älskar att vara nära sin ägare. Den är också känd för att vara mycket intelligent. En russian blue anses också allergivänlig tack vare sin korta dubbelpäls. Den producerar också mindre glykoprotein feline d 1 som är väldigt fördelaktigt för en kattallergiker. 

#3 Cornish Rex

Cornish Rex

Här har vi släktingen till Devox Rex. Cornish Rex är en allergivänlig katt med väldigt kort hår. Katten har endast den så kallade underpälsen och saknar det yttersta pälslagret, vilket gör att den knappt hårar överhuvudtaget. Det är en livlig och intelligent katt som passar bäst som innekatt – då den inte riktigt tycker om vårt kalla klimat här i Sverige. 

#2 Orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår

En av världens mest intelligenta kattraser. Orientalen är en väldigt speciell katt, som har möjlighet att lära sig alla möjliga olika tricks. Men precis som alla katter så har den även egen stark vilja. Den är korthårig och har ett säreget utseende. Den är lätt att känna igen med sitt långa huvud och långa öron. Det är en populär familjekatt och mysig följeslagare. 

#1 Sphynx

bästa katten för allergiker

Sphynxen är utan tvekan den mest allergivänliga katten i dagsläget. Och det är inte så konstigt eftersom den i princip helt saknar päls. Det är en intelligent ras som älskar att leka och umgås med sin ägare. I och med att den saknar pälsen som andra katter har, så behöver man vara noga med att rengöra sin katt en gång i veckan. Den har också dåligt skydd mot kyla, och bör hållas inomhus under större delen av året.