hur parar sig fåglar

Hur parar sig fåglar egentligen?

Hur har fåglar sex? 

Bra fråga! Du har säkert sett fåglar para sig någon gång i naturen? Det är inte helt ovanligt. Men något du kanske inte visste är att 97% av alla fågelarter saknar penis?

Så vad har dom istället, och hur parar sig fåglar?

För att greppa hur det fungerar så kan vi slänga bort alla traditionella tankar och idéer om hur sex fungerar för oss och andra däggdjur. Evolutionen har stulit fåglarnas penis helt enkelt, men fåglarnas befruktning sker trots allt fortfarande inuti honan. 

Missa inte: Sveriges 15 största fåglar

Det fåglar istället använder sig av är kloaker (charmigt namn). Det är en inre kammare som slutar i en öppning. Under parningstider sväller dessa öppningar för både hanar och honfåglar, och befruktningen sker när dessa kloaker nuddar (kysser) varandra. Något mindre smickrande är att samma kammare används för deras urin och avföring.

Vanligtvis sitter hanen ovanpå honan som flyttar sina svansfjädrar åt sidan för att visa hennes kloak. Han böjer sig då tillbaka och gnuggar hans kloak mot hennes. Själva sexet tar bara någon sekund, och fåglar kan ha sex flera gånger under parningsperioden – troligtvis för att öka chanserna för befruktning. 

Det finns däremot undantag. Vissa fågelarter har trots allt en penis, eller en typ av penis de använder. Några exempel är svanar, gäss, ankor, strutsar och kiwis. Istället för vanliga kloaker, så har dessa arter en penis som bildas som en förlängning från kloakväggen som förs in i honan. 

Det förbättrar chanserna för befruktning för många vattenlevande fåglar, då sperman inte tvättas bort av vattnet lika lätt.