Duva

Duvor förekommer nästan överallt på jorden, dock inte i Arktis eller Antarktis. De har nått de flesta havsöarna. De flesta arterna bor i tropiska skogar och skogsland där de bor på marken eller i träd.

I Sverige häckar fyra olika arter av duva, tamduva, ringduva, skogsduva, turkduva, Ytterligare tre arter har besökt landet tillfälligt: förekommer också turturduva, större turturduva och den amerikanska arten spetsstjärtad duva.

Duvorna häckar i träd, bland klippor, på marken och vissa arter i närheten av människan. De lever i par som hjälps åt att bygga boet, ruva äggen och föda upp ungarna. De lägger vanligen två kullar med ägg per år. Duvorna matar sina ungar med så kallad kvävmjälk, vilket är ett mycket näringsrikt ostliknande sekret som utsöndras i kvävan hos föräldrarna.

Säd och frukt utgör den största delen av duvornas föda. I själva verket kan familjen delas upp i de fröätande arterna (underfamiljen Columbinae) och de fruktätande arterna (de övriga fyra underfamiljerna). Columbinea äter vanligtvis säd som hittas på marken, medan arterna som äter frukt tenderar att födosöka uppe i träd. Det finns morfologiska anpassningar som kan användas till att skilja de två grupperna åt. Fröätande arter tenderar att ha tjocka väggar i muskelmagen, medan de fruktätande tenderar att ha tunna väggar. De fruktätande duvorna har även korta tarmar medan de fröätande har längre tarmar. Fruktätande arter är kapabla att klamra sig fast i grenar och till och med hänga upp och ned för att nå frukten.

Utöver frukt och säd jagar vissa arter insekter och maskar, speciellt arterna inom slläktena gallicolumba och geotrygon. Atollfruktduva är helt specialiserad på att jaga insekter och små reptiler. Även sniglar, fjärilar och andra insekter utgör föda för vissa arter. Ämnesomsättning påbörjas till viss del redan i huvudet innan födan når magsäcken. För att underlätta matsmältningsprocessen upptar de små stenar.