Jaguar

Jaguaren finns i Nord- Central och Sydamerika och är det största kattdjuret på den amerikanska kontinenten. Hannen väger 56 till 113 kilo och honan cirka 10 kilo mindre. Längden är 112 – 185 centimter, mankhöjden är 68 – 76 centimeter. Pälsen är gulbrun, rödbrun eller orangebrun. På pälsen har den svarta, oregelbundna fläckar, den liknar därmed leoparden, den finns dock inte på kontinenten. Det finns också helt svarta jaguarer. De kallas, precis som svarta leoparder för svarta pantrar.

Läs om lejon och tiger Jaguar

Om det finns vatten i området kan jaguaren anpassa sig till att leva där. Den återfinns i regnskog, torra lövskogar, träskmarker, savanner, samt i landskap med högt gräs.

Jaguarer är utpräglade köttätare. De smyger sig på bytet bakifrån, gör en rusning och slår sedan ner bytet med en av framtassarna. När bytet fällts och dödats tas det till en undanskymd plats för att ätas.

Läs om leopard Jaguar

Jaguarer lever ensamma, honor och hannar träffas endast när det är dags att para sig. Dräktigheten varar i cirka 100 dagar. Honan har huvudansvaret för uppfödningen, men även hannen hjälper till. Efter 1 till 2 år lämnar ungarna föräldrarna.

I områden där det finns leoparder finn det ofta också pumor. De två kattdjuren undviker dock varandra.