Orre tillhör familjen fasanfåglar. Den föredrar skogar i nära anslutnning till hedar och myrmarker. Orrtuppen blir cirka 58 centimeter lång och väger. Upp till 1 250 gram. På våren kan Orrhanen höras spela för att attrtahera honor.
Läs om Fasan
Hannens och honans fjäderdräkt skiljer sig åt. Hannen är svart med inslag av blålila eller blåvita fjädrar på bröstet oc halsen, honan är brun med svarta prickar. Hannen har även röda ögonbryn.
Orren delar i stort utbredningområde med tjädern och finns från Skåne upp till Lappland. Orrens föda består av knoppar, späda blad, säd och frön samt bär. Under våren står blåbärsskott för ett viktigt tillskott i födan.
Läs om Svan
Häckningen sker i enkla reden på marken. Där lägger honan vanligtvis sex till åtta ägg. Ungarna utvecklas relativt snabbt och börjar att följa modern i sökande efter föda på marken.
Orrens kött är välsmakande och därför ses den som ett viktigt villebråd.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.