giftigaste spindlarna

världens giftigaste spindel

En världens giftigaste spindel är varje typ av spindel som producerar gift som har en hög risk att vara dödligt om det kommer in i en människokropp. Vissa typer av världens giftigaste spindlar biter inte människor eftersom de lever på platser där det inte finns några människor, men andra, som t.ex. svarta änkor, har kroppar med tillräckligt mycket gift för att döda 10 människor i ett enda bett .

Här är en fullständig lista med världens GIFTIGASTE SPINDLAR!
(Scrolla längst ned för att se värdlens giftigaste spindeln)

Lista: 10 Giftiga spindlar

#10 Vargspindel

En vargspindel är en medlem av vargspindlarna, en vitt spridd grupp med över 280 arter som finns runt om i världen. De kallas så för att de jagar sitt byte i stället för att fånga det i kladdiga nät. Alla medlemmar av denna familj är marklevande (lithofila) och springer med en böljande rörelse.

Vargspindlarna känns i allmänhet igen på sitt ögonmönster. De har tre undergrupper baserade på ögonens placering: vargspindlar har främre medianögon som är stora och vänder sig framåt, bakre sidoögon är vanligtvis mindre och vänder sig åt sidan och bakre medianögon är mycket små och kräver att ljus lyser direkt på dem för att de ska fungera. Lycosiderna eller vargspindlarna kan vanligtvis klättra vertikalt, men vissa lycosider lever i hålor och jagar byten som kommer nära ingången. De är i allmänhet opportunistiska jägare som lurar sitt byte i bakhåll och övermannar det med snabba bett. Vargspindlar spinner inte nät för att fånga byten.

#9 Kamelspindel

Kamelspindeln är släkt med skorpionen. Den kan kallas solspindel eller vindskorpion och finns över hela världen i ökenområden. Kamelspindlar blir maximalt 15 centimeter långa. Kamelspindlar kännetecknas av sin snabbhet.

Kamelspindlar äter egentligen inte kameler. Ryktena om att kamelspindlar äter kameler började av amerikanska marinkårssoldater under andra världskriget som var irriterade över hur snabbt kamelspindlar skulle kunna springa genom öknen jämfört med dem.

Solspindlar har fått sitt namn eftersom de, precis som kamelspindeln, kommer ut i ökenområden under dagen.

Kamelspindlar är vanligtvis bara 15 cm långa och är skygga varelser som flyr från människor, så kamelspindlar låter bara som ett annat namn för en stor gräshoppa.

#8 Cheiracanthium

Cheiracanthium-spindeln är giftig för människor och mäter mellan 6-10 mm.

Cheiracanthiumspindlar förväxlas ofta med den bruna enstöringsspindeln på grund av deras liknande utseende, märkningen på deras cephalothorax och deras livsmiljö. Cheiracanthiumspindlar är nattliga jägare som tenderar att hålla sig utom synhåll under dagen. Cheiracanthiumspindlar har sex ögon i en grupp nära framsidan av huvudet med tre mindre ögon i en triangel bakom dessa sex ögon. Cheiracanthiumspindlar använder också sina långa spinnben i slutet av buken för att spinna silke.

Cheiracanthium-arter kan bo i lös bark och löv, t.ex. i grottor och stockar, understenar, i hål i marken och i människans bostäder. Cheiracanthiumspindlar är medelstora med en gulbrun färg som har ett mörkare triangelmärke i bakre änden av deras cephalothorax. Cheiracanthiumspindlar spinner inte nät för att fånga byten utan kastar sig bara över insekter för att äta dem.

Cheiracanthiumspindlar är nattliga jägare som hoppar på bytet i stället för att fånga det eller jaga det som vissa andra spindelarter. 

Cheiracanthium anses vara en giftig spindel som attackerar människor när den är hotad, men Cheiracanthiums bett kan dock jämföras med bistick eftersom de är sällsynta och oftast bara förekommer när Cheiracanthium känner sig hotad eller fångad.

#7 Poecilotheria ornata

Poecilotheria är mycket snabba spindlar och anses vara trädlevande eller trädboende. Poecilotheria-arter bygger en tjock ullig reträtt på träd med blad som är sammanfogade med silke och som liknar ett torrt blad. Poecilotheria uppehåller sig ungefär en meter över marken och gör sitt byte främst på ödlor, småfåglar, fladdermöss och grodor.

De livnär sig också på insekter som faller ner i deras nät – eftersom de inte kan väva nät som fångar de smidigare flygande insekterna väntar de på att få tag i dem på marken och attackerar dem med sina huggtänder. Poecilotheria anses också vara mycket farliga på grund av sin snabbhet, storlek och potenta gift. Poecilotheria kan hållas som husdjur men man bör vara försiktig eftersom de har ett extremt smärtsamt bett.

#6 Missulena (musspindel)

Giftet från en Missluna kan döda dig om dessen större dos och Missulena har ett mycket dödligt gift. Missulena är svart eller brunaktig i färgen Missluna kan bli upp till 2 tum lång. Missulena är mycket snabba spindlar och de jagar efter mat under natten, vanligtvis på marken under stenar eller stockar. Missluna äter möss eller insekter som de hittar på marken . Missulena är också kända som musspindlar på grund av sin storlek som får dem att se ut som en liten mus.

Missulena finns i Australien och lever på marken under stenar och stockar och ibland även i hus. Missleunas gift är farligt för människor men det är inte farligt för andra djur som gnagare. De äter möss eller insekter som de hittar på marken eller på natten när månen är ute går de ut för att fånga sitt byte.

#5 Sicarius hahni

  • En spindel med 6 ögon
  • Förlamar sitt byte och äter sitt byte levande

Sicarius hahni kan injicera sitt byte med ett gift som orsakar förlamning inom några sekunder. Detta gift har studerats av forskare vid Lunds universitet i Sverige.

Forskarna (Gabrielle Roth och Oscar Branham) samlade in några exemplar av Sicarius hahni från regnskogen och stängde in dem i glasrör där de kunde äta syrsor utan att kunna fly. Mördarbaggarna attackerade sitt byte så snart det kom in i röret, stack det och väntade i ungefär 40 sekunder innan de åt upp det levande. För att försäkra sig om att en insekt var helt förlamad placerade forskarna en individ under ett mikroskop i ungefär tio minuter innan de dissekerade den för att se om de normala rörelserna återställdes efter att denna tid hade gått. När detta inte hände, drog de slutsatsen att bytet fortfarande inte kunde fly eller försvara sig.

Hos denna specifika art av Sicarius består giftet av åtta olika peptider (molekyler som består av två eller flera aminosyror) och var och en av dem har en separat effekt på kroppen. En orsakar kramper i musklerna, en annan ökar blodkoagulationen medan andra orsakar problem som oregelbunden hjärtrytm och olika förändringar i tarmaktiviteten. Spindeln har också stora käkar som används för att tugga sitt byte, men de fortsätter att sticka det tills det är helt förlamat.

Detta gift studeras av forskare som vill utveckla läkemedel baserade på Sicarius hahnis gift för läkemedelsanvändning mot högt blodtryck, hjärtattacker och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

#4 Atrax robustus

Låt oss presentera Atrax robustus. Spindeln som kan döda en människa med ett bett och som äter upp hanarna under uppvaktning och parning. (Sexuell kannibalism.)

Kroppsmassan hos Atrax robustus för båda könen är cirka 50 gram.

De är mörka till svarta till färgen, där pannan är betydligt mer gråaktig än buken. Käkarna är tillräckligt starka för att skära igenom silkespapper. Atrax-arter har åtta ögon som omger varje sida av huvudet, ungefär som en krans.

Atrax har också tre små spinnben på undersidan av buken. Atrax är snabba, starka och smidiga spindlar som kan klättra uppför släta väggar eller springa över vatten.

Atrax-släkten är kända för att vara mycket aggressiva när de störs av människor, men Atrax robustus är den farligaste spindeln i Australien och enligt rapporter är dess gift 15 gånger starkare än till och med en brun orms gift.

#3 Fiolspindel

Fiolspindeln är en typ av spindel som innehåller tre olika arter i Nordamerika och många fler i hela världen. De har alla fiolformade markeringar på ryggen. Loxosceles reclusa (den bruna enklusen) finns i hela mellanvästern i USA och i delar av Kanada.

Loxosceles laeta (Chilean recluse), som precis som sina kusiner har fiolformade markeringar på ryggen, finns i södra Chileoch i delar av Argentina.

Fiolspindeln föredrar mörka, ostörda områden som trä- och pappershögar, förvaringslådor och garderober. De är mest aktiva på natten. Liksom vissa andra typer av spindlar är den fiolformade märkningen på deras rygg avsedd att skrämma bort rovdjur; det är en varning om att de kommer att bita om de störs. Men i stället för att bita människor när de känner sig hotade, spelar de bruna recluses oftast döda eller springer iväg när någon kommer i närheten av dem.

Det här fiddelsmönstret kan vara till hjälp för att identifiera dessa spindlar – men bara om du ser båda fiddlarna tydligt. Fiolen på ryggen pekar uppåt, så när den spindeln springer eller till och med bara kryper runt på en plan yta ser du oftast bara fiolen som pekar neråt i en vinkel. Om du hittar en sådan, notera noga dess nätmönster också; de flesta fiolmönstrade spindlar bygger trassliga nät som är lätta att känna igen (även av dem som inte är araknologer). Alla tre typerna har en mycket likartad livsstil: de håller sig gömda på dagen och kommer ut för att jaga föda på natten. De biter sitt byte med giftiga tänder och suger sedan ut den flytande maten.

Deras huggtänder är mycket små och kan lätt gå obemärkt förbi när de biter dig, särskilt om du inte letar efter ett spindelbett. Till och med människor som vanligtvis vet vad de ska leta efter kan ha svårt att se så små huggtänder – vilket är anledningen till att fiolspindlar inte rapporteras särskilt ofta: det är svårt att skilja dem från andra typer av ofarliga spindlar. Det krävs ett expertöga för att skilja de fiolformade märkena på deras ryggar från liknande märken som andra spindlar har gjort.

#2 Svarta änkan

Föreställ dig en spindel i storlek av en frisbee. Föreställ dig nu att den flyger genom ditt fönster och att den kan springa uppför väggar som spindelmannen Detta är bara några av Black Widows förmågor.

Den svarta änkan är en smidig insekt som använder sin smidighet för att ta sig in i husen, där den kan ta sitt favoritbyte: syrsor, gräshoppor, kackerlackor osv. De äter också andra svarta änkor om deras revir överlappar med en annan svart änka. Snacks för svarta änkor inkluderar andra insekter samt små ödlor eller fåglar (om de är riktigt hungriga).

Liksom alla spindlar har Black Widows giftkörtlar i sina tänder som sprutar ut gift som innehåller neurotoxiner. Svarta änkor är kända för sitt neurotoxiska gift, som är ungefär tio gånger så starkt som en skallerorms gift. Svart änkors gift fungerar genom att blockera neurotransmittorer från att överföra meddelanden mellan nerver i kroppen.

Detta orsakar förlamning och ibland döden eftersom de muskler som styr andningen inte fungerar utan signaler från nervsystemet. Svarta änkor injicerar mindre än ett mg (1/1000 av ett uns) när de biter, vilket är tillräckligt för att förlamma flera stora djur som människor inom några minuter, men inte tillräckligt för att döda dem om man inte råkar vara extremt liten eller gammal med hjärtproblem (eller något liknande).

Den svarta änkan har två rader av vassa huggtänder som kommer ut ur munnen.

Med andra ord, stöter du på Svarta änkan, spring!

#1 Phoneutria (Brasiliansk vandringsspindel)

Värdlens giftigaste spindel, Brasiliansk vandringsspindel

Phoneutria-spindeln, även känd som den brasilianska vandringsspindeln eller bananspindeln, är en art av stora giftiga spindlar som tillhör familjen Ctenidae. Phoneutria-arter kallas ofta för ”vandrande spindlar” på grund av att de oavsiktligt förekommer i last (t.ex. i bananer som transporteras).

Ett bett från den Brasilianska vandringsspindeln orsakar intensiv smärta, andningssvårigheter, muskelryckningar, svindel, svettning på kroppens yta, förlust av muskelkontroll (även av frivilliga muskler), förlamning som slutligen leder till döden om den medicinska behandlingen fördröjs eller är otillräcklig i förhållande till fallets svårighetsgrad. Om någon har blivit biten av Phoneutria bör han eller hon omedelbart söka läkarhjälp även om inga symtom har uppstått ännu. Phoneutria-giftet angriper nervsystemet, och deras bett orsakar allvarligare effekter än de flesta andra spindlar, särskilt för barn.

Phoneutria-spindlarna har inga ljusa markeringar, men kan ha subtila mönster på buken i rödorange och bruna färger med långa styva hårstrån som omger små svarta prickar. De är mycket stora för de flesta spindelarter; de kan bli upp till 20 cm . Phoneuteira har en kroppslängd på 3-9 cm, medan benens spännvidd är 15 cm eller mer. Phoneutria-honorna är 10-20 % större än hanarna. Phoneutria är en mycket stark spindel och i likhet med andra arter av vandrande spindlar gör den inte ett klotformigt nät för att fånga byten. Phoneutria reagerar endast när de känner sig störda; deras gift är mycket giftigt och kan vara dödligt.

Läs mer: Sveriges största spindlar