Världens giftigaste djur

Världens giftigaste djur

Vår planet är full av giftiga och farliga djur – från ormar, skorpioner och spindlar, till grodor, maneter och bläckfiskar. Men vilket är världens giftigaste djur?

Vi vill förorda listan med att det är extremt svårt att hitta en konsensus eller ett bra sätt att mäta giftigheter på. Många olika metoder kan applicerar på många olika sätt, och därför kommer svaret variera beroende på vem man frågar.

Vi har kollat på över 10 andra listor och försök kompilera den mest vanliga rankingen över några av de giftigaste djuren i världen för att ge dig en idé om vad du absolut behöver undvika!

#15 Belchers havsorm

Belchers havsorm är även känd som ”Hydrophis belcheri” och finns bland annat i Asien & Australien. Den är ca 50-100cm lång och är, som namne indikerar, en havsorm.

Den blev ökänd bland fiskare som ibland blev bitna när de trasslade upp fiskenät. Lyckligtvis ledde bara en fjärdedel av betten till förgiftning då dess tänder är relativt små, och den ibland inte utsöndrar speciellt mycket gift.

Ett bett kan leda till död inom bara 30 minuter.

#14 Nordafrikansk tjocksvansskorpion

Denna bjässe till skorpion har fått namnet efter sin tjocka svans jämfört mot andra skorpioner. Trots namnet så är det faktisk så att du inte bara hittar den i nordafrikanska länder som Algeriet, Egypten, Chad m.m. men faktiskt också i många länder i Västasien.

Tyvärr trivs den i exempelvis mursprickor, vilket innebär att den ofta finns i nära anslutning till människor.

Denna skorpion är extremt farlig och bör undvikas till varje pris. Den dödar flera människor i ovanstående områden varje år.

#13 Svart mamba

Det krävs endast två droppar gift från en svart mamba för att döda en människa, och snabbt går det! På endast 20 människor kan bettet ha ihjäl en fullvuxen person. Det går inte att överleva ett bett utan botemedel.

Den svarta mamban är snarare mörkbrun, grå eller olivfärgad och bor i östra & södra Afrika.

Trots att den är ganska blyg och gärna håller sig borta från människor så tvekar den inte på att hugga till om den känner sig hotat eller inträngd i ett hörn.

#12 Kungskobra

Kungskobran är inte bara en av världens giftigaste orm, den är även en av världens längsta och kan bli upp mot 5.5m lång! Kungskobran bor i Asien och trivs i många miljöer.

Den är känd för att kunna ”stå upp” genom att lyfta en stor del av sin längd över marken för att skrämma bort hot och inkräktare.

Giftet i ett bett från kungskobran är tillräckligt för att döda en elefant och kan döda upp till 20 människor.

#11 Dödsskorpion

En av de absolut mest fruktade skorpionerna i världen som definitivt har förtjänat sitt namn som ”dödsskorpion” (”deathstalker på engelska). Om namnet innehåller ”död” eller dylikt så bör man nog hålla sig borta!

Man hittar denna guldiga skorpion i Africa och Mellansötern.

Giftet används bland annat för olika typer av cancerbehandlingar – lite ironiskt, eller hur?

#10 Sandrasselhuggorm

Tro det eller ej, men denna typ av huggorm med underarter är ansvarig för över 100 000 dödsfall i Asien & Afrika varje år. Den gillar att gömma sig i sand, grus eller jord på dagtid, och kommer ut på natten för att jaga.

Ormen är extremt aggressiv och biter i regel omedelbart i kontakt med människor som till exempelvis trampar på den.

#9 Trädminörspindel

Mycket vanlig spindel i Australien som tack vare sitt aggressiva beteende biter många människor årligen. Något som forskare finner mycket intressant är att deras gift är mer giftigt för primater än andra djur.

Hanar är upp mot 6 gånger giftigare än honor, och blir man biten behöver man oftast uppsöka medicinsk hjälp, annars kan död eller komplikationer uppstå.

#8 Boomslang

En Boomslang är en stor orm i Afrika som har fått namnet ”trädorm” (på Aafrikans: ”Boomslang”). Den äter som de flesta andra ormar smådjur, men skiljer sig något åt då de inte tuggar överhuvudtaget, utan sväljer sitt byte helt.

Ormen är ganska blyg och håller sig gärna undan människor, men som många andra arter tvekar den inte på att bita om den känner sig hotad på något sätt.

Blir man biten av en Boomslang behöver man uppsöka vård omedelbart för att förhindra komplikationer och dödsfall.

#7 Kusttaipan

Kusttaipanen är en stor, snabb och giftig orm som endast finnes i ’Australasia’. Ormen kan bli upp mot 3 meter lång och är större än sin inlandsvariant.

År 1950 fångade en forskare den första taipanen, men blev biten under processen. Forskaren avled redan dagen efter – det är farligt att fånga världens giftigaste djur!

#6 Kägelsnäckor

Vissa arter av kägelsnäckor har, lite skämtsamt (och aningen morbid) kallats ”cigarettsnäcka”, då man menade att man endast hann röka en cigarett innan man dog av giftet bara 5 minuter efter kontakt. 

Det finns endast 30 dokumenterade dödsfall, men de som har haft oturen att trampa på en under semestern har avlidit extremt snabbt efter förgiftningen.

#5 Irukandji

Irukandji är en mycket liten manet (endast 2.5cm) men stor potential för att skapa oreda. Denna lilla dödsmanet är nära besläktad med havsgetingen (på engelsk: Box Jellyfish).

Forskare och författare Robert Drewe beskrev Irukandjins gift som ”100 gånger starkare än en kobra”.

2002 dog två simmare i Austrlian efter att ha kommit i kontakt med minimaneten.

PS: Läs mer om djur i Australien!

#4 Blåringad bläckfisk

En mycket vacker havsvarelse som har distinkta blåa ringar utmed kroppen. Den trivs i grunda, varma vattenområden i Australasia.

Det absolut läskigaste med den den blåringade bläckfisken är att det inte finns något motgift. Det är alltså extremt farligt att bli biten av denna bläckfisk, även om chansen är ganska liten.

De som överlever de första 24 timmarna efter kontakt överlever i regel.

#3 Inlandstaipan

Lite längre bak i listan så pratade vi om kusttaipanen som även den är mycket giftig.

Den största skillnaden mellan dessa två kusiner är att inlandstaipanen är mycket, mycket giftigare än till och med kungskobran. Forskning visar på att ett enda bett från denna orm kan döda över 100 fullvuxna människor.

Lyckligvis är den aningen blygare och mer återhållsam än kusttaipanen.

PS: Vill du läsa mer om ormar? Läs om världens största orm

#2 Havsgeting (box jellyfish)

Mycket vanliga i Australiensiskt vatten och kan leverera ett oerhört smärtsamt gift som den injicerar genom miljontalls små ”taggar” som den lämnar ifrån sig från sina tentakler. 

Lyckligvis har många år av forskninge samt erfarenhet av att komma i kontakt med dessa märkliga varelser gjort att vi nu har effektiva botemedel om man kommer i kontakt.

Det finns dock fall där simmare som har blivit förgiftade dör i hjärtattack innan de ens kan simma tillbaka till land. Läskigt!

#1 Gyllene kokoigiftgroda

Denna lilla söta groda bär på ett gift som ensam kan ha ihjäl två fullvuxna elefanter. Den har ingen metod att injicera giftet eller på något sätt leverera det till dig, men giftet sitter i huden på grodan och om du rör vid den, äter den eller liknande så går du ett grymt öda till mötes.

Grodan har bland annat använts av inhemska amerikanska stammar för att förgifta pilar – upp till två år senare!