världens största bläckfisk

Världens största bläckfisk

I djupet gömmer sig enorma bestar

Kanske ligger världens största bläckfisk bakom den mytomspunna havsmonstret “kraken“, som enligt sägnerna kunde dra ner stora skepp till havets avgrund med sina enorma tentakler. Men vad kallar man denna gigant och hur stor är den?

Världens största bläckfisk: Kolossbläckfisk

https://www.youtube.com/watch?v=7yLxva_nSAU

Världens största bläckfisk är kolossbläckfisken (Mesonychoteuthis hamiltoni).  Detta blötdjur kan bli upp mot 14 meter lång och väga upp mot ett ton (700-1000kg).  Dom trivs på ett djup som överskrider 2000m och finns runtom världens hav.

Kolossbläckfisken liknar i mångt och mycke sina släktingar i Cranchiidae-familjen, men är den enda bläckfisken på jorden som har klor och krokar på sina tentakler.

Vad äter dom?

Man vet förvånansvärt lite om bläckfiskens beteende och föda, men man misstänker att den äter fiskar av varierande storlek samt andra, mindre bläckfiskar. I huvudsak har man hittat rester från patagonisk tandfisk i magarna på de bläckfiskar man har hittat.

Hur jagar dom?

En kolossalbläckfisk behöver bara 60 gram mat varje dag för att bibehålla sin vikt (räknat på ca 1000kg). Detta betyder att de inte rör sig särskilt mycket och de starkaste teorierna numera är att de ‘flyter omkring’ passivt och letar efter byte i närheten, och jagar därför inte aktivt. Dess enorma ögon och förmåga att se bioluminescens från andra fiskars rörelse i det mörka djupet stöder denna teori.

Är dom farliga för människor?

I teorin skulle en kolossalbläckfisk kunna äta upp dig, och förmodligen ganska enkelt – det är ju trots allt världens största bläckfisk!

Det finns dock inga dokumenterade eller verifierade incidenter där en människa har blivit uppäten av en av dessa jättar. De rör sig sällan mot ytan där vi befinner oss och de slösar i regel inte energi på att bråka med arter som inte de anser vara föda.

Sugen på att läsa mer om stora havsdjur? Läs om Sveriges största fisk