världens största öken

Världens 10 största öknar

Vilken öken är störst egentligen? 

Dom flesta förknippar en öken med extrem hetta och ett hav av sand. Dom flesta tror också att Sahara är världens största öken, men så är det faktiskt inte. Det som definierar en öken är mängden nederbörd området får per år. För att klassas som öken får det inte överstiga 250 millimeter per år.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på världens 10 största öknar. Några har dom flesta koll på, men ett par överraskningar kommer det garanterat bjudas på. 

#10 Great Basin-öknen

Storlek: 492 097.7km²

Great Basin-öknen är den största amerikanska öknen, och täcker en yta på 492 097.7km². Storleksmässigt är öknen större än Sverige. Den ligger i västra USA, en bit norrut. I och med dess geografiska position är den en så kallad kall öken, till skillnad från många andra av Amerikas öknar i söder som är varma. 

#9 Syriska öknen

Storlek: 520 000 km²

Den syriska öknen ligger strax norr om den Arabiska öknen, och täcker delar av Syrien, Irak, Jordanien och Saudiarabien. Det är den tredje största öknen i Asien, efter Gobiöknen i Mongoliet, och den arabiska öknen i Saudiarabien som den gränsar till. Det är inte helt obebott över hela området, då den innehåller en hel del oaser. Den historiska staden Damaskus, som idag är Syriens huvudstad, är en av de större städerna i området. 

#8 Stora Victoriaöknen

Storlek: 647 000 km²

I Australien ligger alla större städer längs kusterna, och det är strategiskt klokt med tanke på hur varmt det blir i landets centrala delar. Den Stora Victoriaöknen är Australiens största öken som återfinns i landets centrala delar. Området är  i princip är helt obefolkat förutom ursprungsbefolkningen. Det bor förvånansvärt många arter i öknen, och några av dom kan du läsa om här

#7 Patagoniska öknen

Storlek: 670 000 km²

Den Patagoniska öknen är Sydamerikas största öken, och återfinns väldigt långt söderut. Anledningen till att det i princip aldrig regnar över det här området, är att öknen befinner sig i regnskuggan av bergskedjan Anderna. Patagonien som område är betydligt större än bara öknen, och innehåller orörd vildmark och en mängd olika växter och djur. För dig som är intresserad av att veta mer om Sydamerikas djur, har vi en separat artikel om just det. 

#6 Kalahariöknen

Storlek: 900 000 km²

Kalahariöknen är Afrikas näst största öken efter Sahara. Den ligger i kontinentens centrala delar i söder. Även fast område i princip aldrig får regn, finns det mot förmodan en hel del vilda djur & växter här. Alla ni som sett en naturdokumentär vet att Kalahariöknen är ett område man ofta får se. 

#5 Gobiöknen

Storlek: 1 300 000 km²

Gobiöknen täcker en stor del av Mongoliets södra delar, och en bit in i Kina. Det är en av världens största öknar som i princip är helt obefolkad. Gobiöknen har verkligen ett extremt klimat, med 40 grader varmt på somrarna, och -40 på vintrarna. Det är en av världens största sandöknar, men består ändå till störst del av sten och bar mark. 

#4 Arabiska öknen

Storlek: 2 330 000 km²

Har du någonsin tittat på en karta över Saudiarabien blir det snabbt tydligt att landet i princip bara är sand. Och det är också här Asiens största öken finns. Det är Arabiska öknen som dominerar hela den arabiska halvön. Förutom Saudiarabien täcker öknen delar av Oman, Yemen, Jordanien och Irak. 

#3 Sahara

Storlek: 9 100 000 km²

Många tror att Sahara är världens största öken, och det stämmer när det kommer till varma öknar. Men sett till alla världens öknar är Sahara den tredje största. Större delen av Sahara är inte heller täckt av sand, utan istället bergiga och steniga områden. Sahara är ungefär lika stort till ytan som USA plus Alaska och Hawaii tillsammans. Öknen täcker nästan en tredjedel av hela Afrika. 

#2 Polaröknen

Storlek: 13 700 000 km²

Polaröknen är något av ett diskussionsämne, främst om det ska kunna räknas in här. Området sitter nämligen inte ihop på samma sätt som övriga öknar. Med polaröknen menar man dom extremt kalla och öde områdena kring Arktis, Kanada, USA, Nordnorge, Ryssland och delar av norra Sverige till och med. Det är alltså ett område som tillsammans blir världens nästa största öken. 

Det stämmer att området får extremt lite nederbörd, och att det domineras av kalla temperaturer och starka vindar. Men om det ska få klassas som en egen öken är inte alla överens om ännu. 

#1 Antarktis

Storlek: 13 829 430 km²

Sist ut har vi Antarktis, som tveklöst är världens största öken. Antarktis domineras av världens lägsta temperaturer, extremt starka vindar och är i princip helt snustorrt. Det finns ingen fast population av människor på kontinenten, och det är i princip bara forskare som besöker området. Världens lägsta temperatur blev uppmätt här till -93,2 grader 2010. Även fast det är så otroligt kallt är solbränna och synproblem ett vanligt bekymmer för forskarna som besöker kontinenten. Detta på grund utav av solens strålar reflekteras direkt från snötäcket.