djur i australien

13 märkliga djur i Australien

Australien är en kontinent fylld av underliga djur

I Australien har evolutionen fått härja fritt, och det blir snabbt tydligt när man går igenom alla dessa märkliga djur som finns där. En gång i tiden satt Australien ihop med Papa Nya Guinea, och de båda ländernas djur & natur delar därför många likheter. Men efter havsnivåerna ökade för många tusen år sedan så blev öarna separerade, och Australiens djur har därför utvecklats i en helt annat riktning än grannlandet i norr. 

#13 Dingo

dingo

Dingon är australiens vildhund, och har funnits på kontinenten dom senaste 4000 åren. Den finns främst i dom norra delarna av landet då den blev intensivt jagad när britterna koloniserade landet i öst och söder. Den äter allt från kängurur, vallabys och vombats. Man tror också att dingon var en av anledningarna till att den tasmanska tigern och den tasmanska djävulen försvann från fastlandet. Till skillnad från dom arterna så etablerade sig dingon aldrig i Tasmanien. 

#12 Jättevaran

Komodovaranen är världens största ödla, och betydligt mer välkänd än den nästa största – jättevaran. Jättevaran är Australiens största ödla och kan bli 2.5 meter lång. Den kan likt andra varaner stå på bakbenen och svansen för att titta upp och få bättre koll på omgivningen. Det är ingen ödla du vill stöta på då den springer väldigt fort. 

#11 Tasmansk djävul

Den tasmanska djävulen lever idag uteslutande på ön Tasmanien sydost om fastlandet. Den är inte särskilt stor, och väger endast runt 12-15 kg – men är erkänt aggressiv och därför döpte européerna den också därefter. Det är ett djur som inte drar sig för en fight. Dom slåss ofta mellan varandra, framförallt vid parningstider, men även med rovdjur och andra djur som hotar dom. 

#10 Taggagam

taggagam

Taggagamen ser ut som ett djur hämtat från Jurassic Park-filmerna, och är ett av de mest dinosaurieliknande djuren i Australien. Den blir ungefär 21 cm lång vid fullvuxen ålder, och populationen anses stark. Något unikt med det här ödlan är att den inte aktivt behöver dricka vatten via munnen. Istället absorberar ödlans skinn vatten när ödlan kommer i kontakt med vatten. Så den kan i princip stå i en vattenpöl och dricka medans den äter något via munnen.  

#9 Dasyurus maculatus

Här har vi en liten jägare som saknar ett officiellt namn på svenska, men på engelska heter den tiger quoll. Det är en köttätare som vanligtvis lever ensam, som främst livnär sig på pungdjur, råttor och andra mindre däggdjur. Den lever i östra Australien och populationen har länge varit stark. Efter alla skogsbränder som nu härjat i östra Australien så är det svårt att säga hur stor populationen är idag. 

#8 Vallaby

djur i australien vallaby

Vallabys ingår i kängurufamiljen, men är betydligt mindre. Djurets beteende däremot är väldigt likt deras större kusiner. Det finns 11 arter av vallabys, och djuret har även introducerats till både England och Nya Zealand. Intressant för oss svenskar är att man faktiskt får ha en vallaby i Sverige som husdjur

#7 Nordlig hårnosvombat

Det finns tre arter av vombats, och den nordliga hårnosvombaten är den mest sällsynta. Det är ganska stora djur som vanligtvis blir 1 meter långa med en vikt på 25-35 kg. Det är också ett pungdjur precis som kängurur och vallabys, vilket innebär att den bär sina ungar i pungar på magen. Det är också ett av världens största djur som gräver gångar. 

#6 Myrpiggsvin

Här har vi en avlägsen släkting till svenska igelkotten och vanliga piggsvin. Myrpiggsvinet lever i Australien, Nya Zeeland och Papa Nya Guinea och är ett nattaktivt djur. Det är en duktig grävare som har kraftfulla framfötter med långa klor. Myrpiggsvinet saknar helt bröstvårtor, så djuret utsöndrar istället mjölk via porer i huden till sina ungar – vilket är helt unikt i djurvärlden. 

#5 Näbbdjur

Här har vi en riktigt söt rackare, som dom flesta känner igen. Näbbdjuret (platypus) är faktiskt en släkting till myrpiggsvinet, men delar knappt några likheter överhuvudtaget. Den lägger ägg, har en bäverliknande svans, fötter som en utter och en näbb som en fågel. Den är en mix av flera andra arter, och underligheterna slutar inte där. 

Hanarna inom arten är faktiskt giftiga. Dom bär på ett gift som utsöndras när dom blir hotade. Giftet är inte tillräckligt starkt för att döda en människa, men andra halvstora däggdjur som hund och dingo kan dö utav det. En till unik egenskap näbbdjuret har är att dom kan precis som en delfin kan lokalisera byten via elektriska signaler i vattnet. 

#4 Kragagam

Här har vi en till dinosaurieliknande ödla. Kragagamen ser förbannat läskig ut när den visar upp sin krage. Den gör så under parningstider och när den känner sig hotad. Det är ett ikoniskt djur för Australien och den mest välkända ödlan som finns där. En till läcker egenskap dom har är att dom kan springa på bakbenen för att ta sig fram fortare. 

#3 Koala

koala

Koalan är ett av Australiens mest kända djur, och är likt många andra djur i landet ett pungdjur. Det var inte så längesen människor refererade till djuret som koalabjörnen, men faktum är att den inte har något med björnar att göra överhuvudtaget – förutom kanske att den liknar en björn. Koalan äter uteslutande eukalyptusblad och sover i snitt mellan 18-22 timmar per dag. 

Populationen anses sårbar och efter den förödande skogsbranden som härjat i Australien nyligen så vet ingen exakt hur många som finns kvar. Man tror att så många som 30% av populationen kan ha dött i bränderna. 

#2 Känguru

känguru

Så fort man ser en bild av Australiens natur i någon naturdokumentär eller en reklamfilm från någon resebyrå så är kängurun med. Känguru är pungdjur, som framgår tydligt på bilden ovanför, och den röda kängurun är landets största. Den kan bli 2 meter lång och väga 90 kg. Det är riktigt atletiska djur som kan hoppa i 60 km/h med 8 meter mellan varje hopp. 

#1 Kasuarer 

Kasuarer

Kasuarer är en familj av stora fåglar som saknar förmågan att flyga. Hjälmkasauren på bilden är inte den största arten – men en av det mest märkliga. Fullvuxna fåglar blir runt 180 centimeter långa och väger runt 60 kg. Det gör att den är världens tredje största fågel efter strutsen och emun.

Det blir tydligt att den härstammar från dinosaurierna när man ser utväxten på huvudet. Ingen vet säkert varför den finns men vissa forskare tror att den reglerar fågelns kroppsvärme. Fötterna på fågeln är extremt kraftfulla, och mittenklon är 12 centimeter lång. Det är ingen fågel du vill träffa på i naturen då den är erkänt aggressiv, och har i enstaka fall faktiskt dödat människor. 

Om du vill fortsätta fördjupa dig i märkliga djurarter så missa inte vår artikel – 17 udda djur som bara finns i Sydamerika