djur i sydamerika

17 udda djur i Sydamerika

Det finns gott om märkliga djur i Sydamerika

Alla världsdelar har unika och märkliga djur. Men i Sydamerika i synnerhet kryllar det av dom. Med en otrolig skiftande natur så finns i princip alla världens miljöer i Sydamerika, vilket också förklarar varför världsdelen har en sådan mångfald av arter. 

Sen finns också Amazonas, världens största regnskog och ett av det få områden i världen vi ännu inte utforskat ordentligt. Skogen är så pass stor (halva Europa), och terrängen så pass tuff att det är mycket svårt att kartlägga hela området. Man tror att det finns över 2.5 miljoner arter av insekt i skogen, och över 390 miljarder träd. Det är ett av världens sista tillhåll för många sällsynta arter, och förhoppningsvis får det fortsätta vara det. 

#17 Centralamerikansk Tapir

Centralamerikansk Tapir

Tapiren är en av Sydamerikas mest välkända djur, och det är kanske inte så konstigt med sitt otroligt säregna utseende. Den påminner lite om noshörningar, då den ser väldigt dåligt men har desto bättre lukt och hörsel. Den är byggd för att lätt ta sig fram i regnskogen, och trivs bäst på egen hand. Arten anses starkt hotad och faller ofta offer för tjuvjakt. 

#16 Margay

Margay är ett litet sött kattdjur som lever i stora delar av Sydamerika. Den är otroligt smidig, och är det enda kattdjuret som kan likt en ekorre klättra med huvudet först nerför träd. Den har tidigare jagats intensivt för sin fina päls, men populationen anses fortfarande vara stark i och med det stora utbredningsområdet. 

#15 Kapybara

Kapybaran är världens största gnagare, och ett till välkänt djur i Sydamerika. Den kan bli förvånansvärt stor som fullvuxen, och väga så mycket som 60 kg. Tidigare var framförallt jaguaren det stora naturliga hotet mot Kapybaran, men i och med intensivt jakt på den så finns det idag inte särskilt många naturliga fiender kvar. 

#14 Dvärgsilkesapa

Dvärgsilkesapan är världens minsta apa, och hittas uteslutande i Sydamerikas skogar. Dom lever i grupp och äter främst frukt, spindlar och andra insekter. Den blir oftast inte längre än 16 centimeter och väger så lite som 150 gram. Arten anses hotad, men man har lyckats föda upp fångar i fångenskap vilket kommer hjälpa apan på sikt. 

#13 Jättemyrslok

Jättemyrsloken är världens största myrslok, och kan väga upp till 30 kg. Den lever uteslutande på marken till skillnad från andra arter inom familjen som föredrar ett liv i träden. Den har tre kraftfulla klor på framfötterna som den använder för att hitta mat, främst termiter. Den lever i täta isolerade regnskogar med tuff terräng, men trots det så anses arten hotad idag. 

#12 Guanaco

Guanaco

Guanacon förekommer främst kring Anderna i södra Sydamerika, och är ett av endast två kameldjur på kontinenten. Den väger runt 80-90 kg som fullvuxen, och trivs i grupper på 10-15 individer. Populationen anses stark, och man uppskattar att det finns ungefär en halv miljon vilda individer kvar. 

#11 Glasögonbjörn

Glasögonbjörnen är en relativt okänd björn som finns i Sydamerika. Det är den enda arten av björn på kontinenten, och det finns inte särskilt många kvar. Den blir betydligt mindre än vår brunbjörn, men det har dokumenterats att vissa björnar ha vägt så mycket som 200 kg – men det är ytterst sällsynt.

Björnen är erkänt skygg, och det är väldigt sällan den kommer i kontakt med människor. Man tror även att den nästan bara äter växter och bär, och det finns inga konkreta bevis på att den jagar större däggdjur. 

#10 Paka

Pakan är en udda art inom gnagarfamiljen. Den är betydligt större än de gnagare vi har i Sverige, och påminner lite om en gris i gångstilen. Fullvuxen väger den någonstans mellan 5-13 kg och trivs i träskmarker och utefter floder. Likt många andra gnagare så spenderar den en stor tid under marken i grävda tunnlar. 

#9 Sydlig Tamandua

Här har vi en till myrslok som till skillnad från jättemyrsloken hellre spenderar sina dagar uppe i träden. Det är en skicklig klättrare som trivs både i Amazonas och högre upp i bergen längst Anderna. Den är betydligt mindre än jättemyrsloken, och väger endast runt 4.5 kg som vuxen. 

#8 Vanlig Lejontamarin

Vanlig Lejontamarin

Sydamerika har gott om apor i alla möjliga olika färger och storlekar. Den vanliga lejontamarinen måste anses som en av de mest läckra. Det är en fantastiskt liten krabat som tyvärr lever alldeles för nära människan kring mångmiljonstaden Rio De Janeiro. Man tror att det bara finns ungefär 1000 individer kvar i det vilda. 

#7 Tocotukan

Dom flesta har sett en Tocotukan i antingen djurparken eller TV. Det är ett ikoniskt djur för Sydamerika och troligtvis deras kändaste fågel efter kondoren. Bland fåglar som flyger så räknas den här till en av de sämre flygarna. Den flyger inte särskilt långt och hoppflyger mellan träden istället. Den livnärs sig främst på frukt och insekter. 

#6 Vanlig mara

Ännu en till större gnagare inom hamsterfamiljen som finns i Sydamerika. Den lever främst på östra sidan av Anderna. Den lever hela livet i par, och är aktiv på dagen till skillnad från majoriteten av gnagare. Den kan väga upp till 16 kg som fullvuxen och kan springa väldigt snabbt om den blir hotad. 

#5 Lama

lama

Laman är ett till djur dom flesta känner igen. Till och med i Sverige kan man se dessa i hagar under sommaren. Man brukar säga att laman är den domesticerade versionen av guanacon som vi nämnde längre upp i artikeln. Dom är båda kameldjur som är väldigt nära besläktad med varandra. En lama kan bli väldigt stor och väga så mycket som 150 kg vid fullvuxen ålder. 

#4 Veckelbjörn

Veckelbjörn

Veckelbjörnen är en udda varelse som trivs i främst Brasiliens del av Amazonas, men kan även påträffas så långt norrut som Mexico. Det är ett nattaktivt djur, och den närmsta släktingen är den Nordamerikanska tvättbjörnen. Den lever normalt ensam men har inget emot att sitta och äta bland andra individer, och forskare tror arten har ett väldigt komplext socialt beteende. 

#3 Puduhjort

Puduhjort

Puduhjorten är Sydamerikas och faktiskt världens minsta hjortdjur. Som fullvuxen väger den max 15 kg, vilket är ingenting om jämför med Sveriges minsta hjortdjur rådjuret som väger 50 kg. Det finns två arter inom familjen, en sydlig och en nordlig variant av hjorten. I och med att den är så liten så är den ett byte för många andra djur, och det blir inte lättare för den när vi människor brer ut oss ännu mer. Båda arterna inom familjen klassas idag som sårbara. 

#2 Blåfotad sula

Blåfotad sula

Det finns en uppsjö av djur i Sydamerika men undrar om inte det här är den mest udda? Vid första anblick tvekar många på om det faktiskt stämmer att fågeln har blåa fötter, men det har den. Den blåfotade sulan är helt unik i sitt utseende. Till skillnad från dom flesta fåglar som har färglada vingar så är det istället fötterna som visas upp under parningssäsongen för den här fågeln. 

#1 Manvarg

manvarg

Den stora anledningen till att vi valde att grotta ner oss i djur från Sydamerika är manvargen. Ett helt fantastiskt djur som inte likar något annat hunddjur. Med ben som ett rådjur, svans och päls som en räv, och ett huvud som en varg så har evolutionen verkligen varit kreativ i skapandet av detta djur. Faktum är att den inte är särskilt nära besläktad med varken vargen eller räven, utan tillhör en helt egen familj. 

Manvargen är Sydamerikas enda hunddjur, och är tyvärr hotad idag på grund av jakt och habitatförstörelse. Det är ett nattaktivt djur som smyger sig på sina byten. I och med dom knepiga benen så är den inte särskilt snabb heller. 

Om du vill fortsätta fördjupa dig i märkliga djur så missa inte vår artikel om – 13 udda djur som bara finns i Australien