Bältdjur ser nästan förhistoriska ut med sin bepansrade kropp och på ett sätt är den också förhistorisk. Den fanns i Sydamerika redan för 65 miljoner år sedan. Och har sedan dragit sig norrut och finns nu både i Syd- och Nordamerika. De föredrar torra regioner som halvöknar , stäpper och savanner.
Läs om andra exotiska djur Giraff
Det mest karakteristiska fär bältdjuren är att de han rulla ihop sig till en boll varvid pansaret skyddar hela kroppen . Det enda djur som kan klara att spräcka pansaret är fullvuxna jaguarer.
Det finns flera arter av bältdjur. Den niobandade pandan är den enda däggdjur som regelbundet föder enäggsfyrlingar, vilket gjorde dem populära som försöksdjur inom forskning. Bältdjur är också den enda djurart som har en så låg kroppstemperatur att det kan fungera som värddjur för bakterien som orsakar spetälska. Vilket ocks¨gjort den intressant i forsningssammanhang.
Läs om andra exotiska djur Elefant
Bältdjur ingår i familjen trögdjur deras närmaste släktingar är myrslok och sengångare
Den största arten är jättebälta som kan bli 60 kilo tung och nå en längd av cirka en meter, till det kommer en svans på upp till 50 centimeter.
Föda
Födan består i första han av insekter och larver samt för de större arterna även mindre gnagare. De lokaliserar sitt byte med hörseln och kan höra höra ett byte som befinner sig 20 centimeter ner i marken, varefter bältdjure gräver upp det med sina klor. Jättebältan stoltserar med djurvärldens längsta klor på upp till 20 centimeter.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.