vakthund

Dom 10 bästa vakthundarna

Vilken är den bästa vakthunden?

Idag åtminstone i Sverige, så är det inte lika vanligt längre att man har hundar som renodlade vakthundar. Det är betydligt vanligare att man har hunden som rena sällskapsdjur, eller också till jakt. Förr i tiden däremot så var det betydligt viktigare med vakthundar, och därför finns det fortfarande raser specifikt framtagen för just det.

Relaterat: Vilken hund biter hårdast?

Det finns områden där dessa raser fortfarande är överrepresenterade, och det är främst inom polisen. Många av raserna här lämpar sig perfekt som polishund. Och det är dessa hundar vi ska kika närmare på i den här artikeln. Tack vare deras temperament, styrka, mod och lojalitet anses dessa 10 hundraser vara dom bästa vakthundarna.  

#10 Staffordshire Bullterrier

Framavlad som kamphund från början, men används oftast som sällskapshund nuförtiden. Staffordshire bullterrier är en ras känd som orädd, lojal, modig och intelligent – vilket är egenskaperna hos en suverän vakthund. Rasen behöver oftast mycket träning som valp för att kunna bli en balanserad vuxen hund. Vid första anblick sen hunden farlig ut, men faktum är att många älskar den här hundrasen som familjehund – och den är också oftast duktig med barn. 

#9 Kuvasz

Kuvasz är en ungersk hundras som funnits väldigt länge. Det är stora och kraftfulla hundar som använts främst som vakt och vallhund genom historien. Den är känd för att kunna utmana vargar, och det är mycket därför den användes så flitigt hos många bönder förr i tiden. Den trivs trots allt också i familjer, och kan vara en riktigt mysig sällskapshund. Men det är dominant ras som skyddar sitt, så det absolut ingen hundras för nybörjare. Det krävs mycket träning för att få en fullvuxen kuvasz balanserad. 

#8 Rhodesian Ridgeback 

En till hundras framavlad som jakt och vakthund. Rhodesian Ridgeback kallas också afrikansk lejonhund, och är ursprungligen från Sydafrika. Det är en hund speciellt framtagen för att skydda bönderna från bland annat lejon förr i tiden, och är en suverän vakthund. Men det är inte varför den är så populär idag. Den har även en annan mycket behagligare sida. Den är numera också känd som en utmärkt följeslagare och har ett lugnt och sansat temperament. Den är också extremt tolerant, och kan passa in väldigt bra hos barnfamiljer. Men den dominanta sidan finns alltid kvar, så det är väldigt viktigt med en ordentlig uppfostran. 

#7 Schäfer

På plats nummer sju så har vi den ikoniska polishunden. En schäfer är en fantastisk vakthund på många sätt. Den har många värdefulla egenskaper, bland annat är den mycket intelligent, självsäker, modig och lojal. Det är en enastående arbetshund, och det är mycket därför den är så populär bland polisen världen över. Mer matnyttig information om rasen finns att läsa hos svenska kennelklubben

#6 Riesenschnauzer

Här har vi den tyska polishunden Riesenschnauzer. Det är hundras som funnits väldigt länge, och har främst använts inom boskap och vall. En Riesenschnauzer är en så kallad brukshund som lämpar sig till allt möjligt. Det är en fantastisk vakthund, men också framgångsrik som sällskapshund och inom olika sporter. Det är ingen solklar nybörjarhund, utan den kräver mycket träning som valp för att på sikt kunna bli balanserad för sin omgivning. Mer information kring rasen finns att läsa hos svenska riesenschnauzerklubben.

#5 Puli 

Puli, eller ungersk vattenhund är hundras främst framtagen för att valla får. Det är en mycket intelligent och atletisk hund som är egenskaperna av en bra vakthund. Det är en hundras populär som sällskapshund också, men det är ingen lätt hundras att uppfostra, så det krävs mycket träning i början. Dom har en väldigt beskyddande personlighet, och kan ofta bli misstänksamma mot främmande människor och djur. Därför är valpkurser enormt viktig i början. Det är även en hundras som är känd för att skälla mycket. Med tanke på deras utseende så är förstås pälsvård något man inte kan undvika. Det kommer krävas mycket tid till just det.

#4 Komondor

Ännu en ungersk vallhund. Komondoren är en kraftfull, självständig och envis hundras. Den påminner en del om pulin ovanför både i egenskaper och utseende. Likt pulin så är det ingen nybörjarhund. Den kräver också mycket pälsvård. Rasen är dominant, och blir ofta väldigt misstänksam mot främlingar. Har hunden inte fått tillräckligt med träning som valp så är det inte ovanligt att den också blir aggressiv. Så träning är oerhört viktigt för en komondor. 

#3 Rottweiler

En till hund som inte lämpar sig för nybörjare. Det är hund som behöver ständig träning i sociala sammanhang för bli balanserad. Likt dom andra hundraserna här så är det en kraftfull och självständig hund. Det innebär att den behöver mycket träning som valp, och att det kan ta upp till 2-3 år innan den helt mognat. Den är speciellt framtagen som vakt och arbetshund, så den trivs bäst när den har en uppgift att göra – oavsett vad det är. Lyckas man uppfostra en rottweiler så får man en ofantligt lojal och härlig familjemedlem – men det krävs träning för att ta sig dit. 

#2 Dobermann

En till hund som används flitigt som polishund. Dobermann som hundras är ökänd. Oftast ser man på rasen som opålitlig och farlig, och med fel träning så kan det absolut stämma. Men får man till träningen som valp så får man en väldigt fin lojal trotjänare vid sin sida. Det är en ras som kräver ordentligt med motion för att undvika aggressivt beteende. 

#1 Bullmastiff

Sist ut så har vi bullmastiffen som många anser är den bästa vakthunden. Den likt de andra är framtagen för att främst vakta. Den är naturligt skeptisk mot främlingar, och tvivlar inte en sekund på att skydda sin familj. Därför är det oerhört viktigt med socialisering och uppfostran om du är sugen på att köpa en bullmastiff. 

Det är också en intelligent och självständig hundras, vilket gör att den inte alltid lyder så där har man också en stor utmaning som ägare. Lyckas man däremot med träningen så kan man räkna med en lugn och lojal sällskapshund. Mer information finns att läsa hos svenska bullmastiffklubben.