världens största orm

Världens största ormar – 8 slingrande giganter

Ormar är verkligen förhistoriska djur, och den äldsta fossilen av orm är 167 miljoner år gammal och hittades i södra England. Det förklarar varför ormar är så skickliga överlevare. Dom har haft flera miljoner år på sig att utvecklas till dom skräckinjagande jägarna dom är idag. Samtidigt har dom erövrat jorden och finns idag i princip över hela världen. 

Ormar är missförstådda djur, och det är mycket tack vare dom giftiga arterna som alla ormar fått dåligt ett rykte. Vi människor har alltid haft respekt för ormar, och djuren har varit fruktade så länge man kan minnas. Ingen orm är intresserad av oss människor egentligen, och attackerar endast vid provokation. Idag är det tyvärr oundvikligt att det blir konfrontationer då vi människor breder ut oss och bosätter oss bland ormar. Det i sin tur leder till att vi nästan utrotar vissa arter tyvärr. 

Men ormar är överlevare, och giganter finns det fortfarande gott om tack och lov – och i den här artikeln ska vi fokusera på just dom. Världens största orm, och dom sju andra största arterna. 

#8 Kungsboa

kungsboa

Vikt: 45 kg
Längd: 2,5 – 4,5 meter 

Kungsboan är en Sydamerikansk boaorm som är ogiftig, och kramar istället ihjäl sina byten. Den utsöndrar ingen vätska genom huden och anses totalt luktfri. Den är en skicklig simmare men föredrar ett liv bland trädens grenar i tropiska skogar. Det är en populär ormart att ha som husdjur världen över, och även här i Sverige. 

#7 Gul Anakonda

anakonda

Vikt: 40 – 60 kg
Längd: 4 meter

Den gula anakondan är betydligt mindre än sin storebror, den gröna anakondan, som vi kommer till längre ner i artikeln. Men det är fortfarande en av världens största ormar. Den lever i träskmarker i Sydamerika, och livnär sig främst på fisk, fåglar och gnagare. Den här ormen är inte heller giftig och spenderar i princip all sin tid i vatten. 

#6 Ametistpyton

Ametistpyton

Vikt: 90 kg
Längd: 5 – 8,5 meter

Ametistpyton är Australiens största orm som inte är giftig. Den lever inte bara där, utan finns även i skogarna i Papua Nya Guinea. Den jagar på natten och livnärs sig främst på mindre däggdjur, gnagare och fåglar. Den tillhör också arterna som är populära att ha hemma som husdjur. 

#5 Tigerpyton

Tigerpyton

Vikt: 91 kg
Längd: 5 – 6,5 meter

Tigerpytonormen är en lugn jätte. Den tillhör världens största ormar och återfinns främst i södra och sydöstra Asien. Den är både en skicklig simmare och klättrare, men föredrar ett liv på marken. Den kommer i alla möjliga olika färger beroende på vart den lever. Den livnärs sig främst på mindre däggdjur, gnagare och fåglar. 

#4 Afrikansk klippyton

Vikt: 114 kg
Längd: 7,5 meter

Här har vi en afrikansk bjässe. Den afrikanska klippytonormen är en gigantisk orm som trivs söder om Sahara. Den livnär sig främst på medelstora däggdjur och fåglar men även krokodiler. Dom trivs i stora skogar till den öppna savannen, och är väldigt anpassningsbar. I vissa fall hittar man ormen även kring sjöar och floder. Om dom känner sig hotade så blir dom väldigt aggressiv, och i och med storleken så är det ingen orm vi människor bör umgås med. Dom likt övriga ormar vi skrivit om är inte giftiga utan kramar ihjäl sina byten istället. 

#3 Burmesisk pyton

världens största orm

Vikt: 137 kg
Längd: 5 – 7,6 meter 

Här har vi en till tungviktare från sydöstra Asien. Det inte den största ormen i området men rankas som nummer två. Det är världens tredje största orm som trivs bäst bland träskmarker och öppna landskap. Den har ett väldigt vackert skinn som kommer i olika färger. Ormen livnär sig främst på mindre däggdjur, fåglar, rådjur och vildsvin. Efter en måltid kan den klara sig utan mat i flera månader. 

#2 Nätpyton

nätpyton

Vikt: 135 kg
Längd: 8-10 meter

Här har vi den största ormen i Asien. En nätpyton kan bli hela 10 meter lång, och väga så mycket som 135 kg. Det är en väldigt aggressiv art, som lever helt avskilt från andra ormar förutom när den parar sig. Den trivs bäst på marken, och är endast aktiv på natten. Likt lillebrorsan ovanför så äter den främst mindre däggdjur, gnagare, rådjur och vildsvin. 

#1 Grön Anakonda

världens största orm

Vikt: 250 kg
Längd: 6 – 9 meter

Sist ut så har vi världens största orm, den gröna anakondan. Den väger betydligt mer än övriga ormar och är extremt stark. Vi skrev nyligen en artikel om världens starkaste djur, där den gröna anakondan inkluderas. Så sent som 2016 kom nyheter från Brasilien att man hittat en grön anakonda som vägde 400 kg. Den är inte heller giftig, utan attackerar i bakhåll och kramar sedan ihjäl sina byten. Den livnärs sig främst på tapirer, kajmaner, krokodiler, fiskar och sköldpaddor. Den lever i stort sett hela sitt liv i vatten, och trivs bäst i floder och träskmarker. Är du intresserad av att ha en sån här skönhet hemma i lägenheten så får du inte miss vår artikel om vilka ormar du får ha som husdjur i Sverige.