vilka ormar får man ha i sverige

Vilka ormar får man ha i Sverige?

Vilka ormar får man ha i Sverige?

Efter mycket research så har vi kommit fram till att det verkar inte finnas så mycket information kring vilka ormar man får äga i Sverige. Det är upp till respektive Länstyrelse att ta ställning i dessa frågor.

Det finns heller inget register över hur många ormar det finns i Sverige, och varje kommun bestämmer själv vad som gäller. Vissa tillåter till exempel giftormar, andra inte.

Däremot finns det ett par ormar som anses vanliga som husdjur, som vi går igenom i den här artikeln. Det viktiga är att läsa på innan man bestämmer sig för att köpa en orm. Jordbruksverket har publicerat regler och riktlinjer som alla bör läsa igenom, för att få tillräckligt med skinn på näsan innan du tar beslutet. En annan viktig faktor att ha i åtanke är att ormar blir väldigt gamla. Så köper man en orm så måste man vara beredd på att den kan leva i 40 år framöver, så det är verkligen ett husdjur för framtiden. 

#1 Kungsboa

Kungsboan är en väldigt vanlig orm som man får ha som husdjur i Sverige. Dom lever i sydamerikanska och centralamerikanska skogar från Argentina upp till Mexico, och kan variera något i utseende beroende på vart den lever. Det är en kraftfull orm som är nattaktiv och kan bli upp mot 3-4 meter lång. Lever i snitt i 40 år. 

#2 Smaragdträdboa

En till boaorm, men en något mer sällsynt art. Smaragdtrödboan trivs bäst i träd, därav sitt namn – och är också nattaktiv. Den härstammar också från Sydamerika och kan bli upp mot två meter lång. 

#3 Gul Anakonda

Den gula anakondan är också från Sydamerika. Det är välkänd ormart, och de flesta vet att dom kan bli väldigt stora. Den gula anakondan däremot blir “endast” upp till 3,5-4 meter. Honorna blir ofta större än hanar. Den gula anakondan har ett rykte av sig att vara aggressiv i fångenskap, så det kan vara något att ha i åtanke vid ett eventuellt köp, plus att ormen blir runt 30-35 år. Om du är intresserad av världens största ormar, så missa inte vår artikel om dom 8 största ormarna i världen

#4 Rosenboa

Här har vi en orm som sällan blir äldre än 10 år, vilket är betydligt mindre än många andra ormar i den här artikeln. Den är också aktiv på natten, och blir sällan längre än 1 meter – så den är relativt lätthanterlig. Den härstammar från Nordamerika och trivs på marken. 

#5 Gummiboa

En till liten boaorm från Nordamerika. Den är ganska sällsynt som husdjur i Sverige, men det finns uppfödare i bland annat Danmark. Den blir inte längre än cirka 80 centimeter, och är känd för att vara en ganska trevlig orm att ha hemma i ett Terrarium. 

#6 Kungspyton

Här har vi en lugn och fin orm. Kungspyton härstammar från Afrika, och blir ungefär 1,5 meter lång som fullvuxen. Den är också en nattaktiv orm som trivs bäst på marken. Det är också en av det vanligaste ormarna svenskar har som husdjur, så det finns massvis med information för dig som vill veta mer om just kungspyton. 

#7 Tigerpyton

Här har vi en riktigt populär orm att ha som husdjur. Tigerpyton, och kanske framförallt Burmesisk Tigerpyton är den orm som många har hemma i sina vardagsrum. Den härstammar från Sydostasien och tillhör världens absolut största ormar. Hanar är något mindre, men en hona kan bli upp till 6 meter lång. Arten blir också ganska gammal, ofta lever dom runt 20-25 år och dom är främst nattaktiva även om dom rör sig en del i skymningen också. 

Tigerpyton är en passande orm för nybörjare, men även för erfarna ormägare. Den anses vara ganska lugn i beteendet trots att den är så stor. 

#8 Nätpyton

Här har vi en till pytonorm. Det är faktiskt världens längsta orm med exemplar som blivit upp 10 meter långa. Som de flesta förstår så är det ingen nybörjarorm. Den är erkänt aggressiv och blir så pass stor att det krävs minst två vuxna när man hanterar den. Ett husdjur för den riktigt erfarna helt enkelt. 

#9 Grön trädpyton

Här har vi en betydligt mindre pytonorm, det är grön trädpyton. Den härstammar också från Asien, fast på Nya Guinea och olika öar i Indonesien. Den är relativt vanlig att ha som husdjur i Sverige, men inte nybörjarvänlig då den är känd för att vara aggressiv. 

#10 Ametistpyton

Här har vi en till aggressiv rackare, ametistpyton. Den hittas också i bland annat Indonesien och trivs alla olika miljöer. Den blir upp till 4 meter lång och är ingen nybörjarorm med tanke på beteendet den ofta visar upp. 

#11 Majsorm

Här har vi kanske den vanligaste ormen som folk har som husdjur. Majsormen är en dagaktiv orm som lämpar sig bra för nybörjare. Den blir runt 1-2 meter som fullvuxen, och är känd för att vara lätthanterlig och lugn. 

#12 Mjölksnok

Det finns många olika mjölksnokar i alla möjliga olika färger. Det är en av de vanligaste ormarna som människor världen över har i sina terrarium. Det som gör dessa ormar känd är att dom är något av kannibaler. Har man två ormar i samma terrarium så bör dom vara lika långa, om inte så är risken stor att den större ger sig på den mindre. 

#13 Strumpebandssnok

Sist ut så har vi Strumpebandssnoken. Det är en orm i medelklassen som kan bli runt 1,3 meter som fullvuxen. Det är en orm som härstammar från Nordamerika, och trivs bäst nära vatten likt vår egna snok. Den äter bland annat fisk och grodor. Den är dagaktiv och känd för att vara nyfiken, så många brukar säga att det här är en av de roligaste ormar man ha som husdjur.