Iller som husdjur

Funderar du på att skaffa dig en iller som husdjur, eller du kanske redan har en men vill lära dig mer om din kompis. Då har du hamnat rätt och låt dig för allt i världen inte avstå på grund av betydelsen av dess vetenskapliga namn, Mustela putorius furo (ungefär illaluktande mustjuv)

Härstamning

Illern är ett litet mårddjur som från början fanns i Nordafrika och västra Eurasien. Dess päls är övervägande mörkbrun med en ljusare underdel, samt en mask på huvudet. Huvudsaklig föda är kanin, möss, reptiler, fåglar och insekter. Det händer att den förlamar sitt byte genom att sticka in tänderna i dess hjärna och sedan bära hem det till boet för att kunna äta senare. Illern är oftast aktiv i skymningen och på natten. Som alla mårddjur är den väldigt nyfiken. Den föredrar ett gryt som bo och kan antingen gräva ett själv, eller ta över ett kaninhål eller övergivet grävlingsgryt. I dag finns illern i vilt tillstånd I de flesta delar av Europa. I Skandinavien i stort sett i hela Danmark (ej på Bornholm). I Sverige upp till Svealand. I södra Norge, samt i södra Finland.

Jaktiller

Att använda hund som hjälp vid kaninjakt fungerar bra så länge kaninerna håller sig ovan mark, men om de tar sig ner under mark behövs något annat och då har illern visat sig väldigt användbar. Med sin slankhet och snabbhet jagar den snabbt ifatt kaninen.

Tamiller

Det är något osäkert när illern gjorde sitt intåg som husdjur, det finns dock målningar från 300-talet före Kristus som tyder på att man höll sig med iller som husdjur. Somliga menar att det skedde betydligt tidigare. Det antas allmänt att man började hålla sig med illrar för att hålla råttor borta från husen. Illern som husdjur fungerar bra även tillsammans med hundar, katter och andra illrar. Har man fåglar, kaniner, smågnagare eller reptiler bör man dock fundera två gånger över om man skall skall skaffa sig en iller.

Tamillern har inte samma enhetliga färgteckning som den vilda illern. Genom avel har man tagit fram ett tiotal olika färgteckningar.

Är du rätt person för att ha iller

Först och främst bör du, precis som det gäller för alla som funderar på att skaffa ett djur tänka framåt. En iller blir normalt 5 – 8 år, men det finns individer som blir 15 år. Försök sätt dig in i hur ditt liv kan tänkas se ut om tio år. Finns det plats och tid för en iller där och då? Frågan säger också att man aldrig skall låta ett barn avgöra om man skall skaffa sig husdjur, de har helt enkelt inte det perspektivet som krävs. Allt för många husdjur av alla möjliga arter släpps ut i det fria, omplaceras eller avlivas för att människan som skaffade det inte var vuxen nog att inse vad det innebär att ha ett husdjur. Låt inte ett djur lida på grund av din dumhet.

Har du tiden som krävs och tålamodet? En iller kräver minst lika mycket uppmärksamhet, aktivitet och fostran som en hund.

Det brukar sägas att illerns beteende är till 30 % som en katts, 30 % som en hunds och till 40 % som en illers. Det innebär att de är självständiga som en katt. De kommer till dig när de själva vill, inte för att du ropar på dem. Liksom hundvalpar undersöker de sin omgivning med munnen, men de slutar inte upp med det bara för att de blir vuxna. Gummi (skosulor till exempel anser illern är särskilt mysigt att tugga på, även om det inte är lämpligt för den).

Många illrar blir aldrig helt rumsrena hur mycket de än tränas. Är du lite av en pedant eller tycker det är äckligt att behöva gå och ta bort avföring från golvet är inte iller det husdjur du skall skaffa om ens något.

Illrar är till sin natur nyfikna och livliga. Det får till följd att de klättrar i gardiner och över huvud taget på allt som det går att klättra på. De kommer under sin framfart att välta och kanske slå sönder flera saker. Dessutom kan de bli extraförtjusta i något och gömma undan det på något svåråtkomligt ställe.

En iller bits och behöver mycket träning för att sluta med det.

Här kan du se en video om hur det är att ha iller (svenska)

Hur är det att ha iller

Vad äter en iller

Illern måste hela tiden ha animalisk föda. Den kan inte tillgodogöra sig vegetabilisk föda, även om det i vilt tillstånd ibland händer att den äter bär. Ge aldrig en iller matrester som innehåller socker, det är inte heller bra för den. De flesta väljer att köpa kattfoder till sin iller, men numera finns även speciellt illerfoder att köpa i de flesta djurbutiker.

Här är en länkt till hur man sköter en iller.

Så här tar du hand om din iller

Så var det det här med lukten

Illrar tillhör samma släkte som skunken så visst kan de utsöndra en doft som luktar illa. dock inte lika illa som skunkarnas. Precis som skunken har illrar analkörtlar som kan avge en illaluktande doft. Detta kan sägas ske vid två tillfällen. Dels för att markera revir, dels sker det när den blir rädd. Det förstnämnda kan åtgärdas genom kastrering det andra genom att se till att ha en lugn miljö med sällan förekommande förändringar

Kostnad för att ha en iller

Att köpa en iller kostar normalt runt 4000 kronor, sedan tillkommer försäkring, vaccinationer, ”toalett”, transportbur, mat och vattenskålar, leksaker och så vidare. Räkna med 6000 – 7000 kronor. Daglig föda och självrisk vid veterinärbesök ej inräknat.