Går du i rävtankar?
Eller är du bara nyfiken på hur det vore att ha en räv som husdjur?
Det är du garanterat inte ensam om. Vilda djur har alltid fascinerat oss människor, och framförallt söta varelser som rävar, fjällrävar och pandor med mera.
Det är inte helt ovanligt att man läser historier om svenskar som haft en tam räv vid altanen som återkommer varje dag, och enligt rovdjurscentret på Järvzoo i Järvsö så är det inte speciellt svårt att få en räv att bli van med människor. Men rävar är i grund och botten vilda djur, och enligt jordbruksverket så får man inte ha vilda djur som husdjur.
Får man ha en räv som husdjur?
Både ja och nej verkar det som. En vild räv får man absolut inte ha som husdjur, men om räven är född och uppvuxen i fångenskap så ändras reglerna. Då får man ha djuret som sällskapsdjur, förutsatt att den uppfyller vissa krav.
Dessa krav är det Jordbruksverket tillsammans med Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Naturvårdsverket som avgör. Dom tittar på fall till fall och behöver titta på om djuret är lämpligt som sällskapsdjur och utesluta skadliga sjukdomar med mera.
Det finns solskenshistorier kring det här, bland annat hur en familj lyckades övertala den franska regeringen att få behålla sin räv som husdjur. Och troligtvis finns det redan rävar som husdjur i Sverige då tidningen Hallands Nyheter rapporterade för ett par år sedan om en räv som sprang omkring i Falkenberg med ett halsband.
Rovdjurscentret skriver också att rävar luktar ganska illa, så vill man en ens ha en räv som husdjur?
Edvin Berggren är en skribenterna på hemsidan. Edvin är stolt husse över de två Pomchi-hundarna Basse och Gurra. (Pomeranian-Chihuahuamix) Förutom hundar och djur är Edvin även passionerad av internetmarknadsföring. Det rimmar därför väldigt bra att Edvin har fått möjlighet att arbeta med både djur och internet här på lurvigt.se
Edvin är också en djurrättsaktivist och vegan som brinner för djurättsfrågan.