världens högsta vattenfall

Världens 10 högsta vattenfall

Vilket är världens högsta vattenfall?

Det finns tusentals vattenfall i alla olika storlekar världen över. I Sverige har vi tyvärr inga giganter, men vårt grannland har en hel del. I den här artikeln fördjupar vi oss i världens högsta vattenfall, och vart dessa 10 finns.  

#10 Skrikjofossen – 560 meter

världens längsta vattenfall Skrikjofossen

Norge har hela fyra av världens högsta vattenfall, och Skrikjofossen är deras fjärde största. Vattenfallet finns strax utanför Lofthus i västra Norge, inte särskilt långt från Bergen. Man har alltid trott att vattenfallet är ungefär 455 meter, men efter nya mätningar med laserdata i området så har man ändrat sig. Idag är man ganska övertygad om att vattenfallet faktiskt är 560 meter. 

#9 Sutherland Falls – 581 meter

Sutherland Falls

Sutherland Falls i fantastiskt vackra Milford Sound är Nya Zeelands andra största vattenfall. Vattenfallet finns på västkusten på landets södra ö. Det ligger däremot avlägset, så för att se denna skönhet så får man antingen vandra 4 dagar, eller ta en flygtur. 

#8 Langfossen – 612 meter

Ett till gigantiskt vattenfall i Norge. Langfossen är ett mäktigt vattenfall som ligger strax söderut från Skrikjofossen. Vattenfallet har blivit framröstat som ett av världens vackraste vattenfall. Det här är ett måste för alla att uppleva som besöker västra Norge. 

#7 Snow Creek Falls – 652 meter

Snow Creek Falls

Till skillnad från Langfossen ovanför så är Snow Creek Falls inte alls lika vackert. Men det är högre. Vattenfallet ligger i nationalparken Yosemite i Kalifornien, och är det näst högsta vattenfallet i området. 

#6 Yosemite Falls – 739 meter

Yosemite Falls

Här har vi nationalparken Yosemites största vattenfall, som passande också blev döpt därefter. Vattenfallet är Nordamerikas högsta, men definitivt inte deras vackraste (niagarafallen)

#5 Kjelfossen – 755 meter

Kjelfossen

Norges näst högsta vattenfall är Kjelfossen. Vattenfallets största fall är inte 755 meter, men sammanlagt blir det så högt. Man skulle kunna tro att det är Norges högsta vattenfall, men så är det inte. 

#4 Catarata de Gocta – 771 meter

Catarata de Gocta

Här har vi Gocta som det kallas i folkmun. Det är Perus högsta vattenfall, och världens fjärde. Det ligger väldigt avlägset, och är inte särskilt lätt att se. Länge var vattenfallet okänt för utlänningar, då urinvånarna som lever i närheten påstod att det fanns en förbannelse över vattenfallet. Och att dom skulle fara illa om dom avslöjade vattenfallets position för utomstående. 

#3 Ramnefjellsfossen – 818 meter

Ramnefjellsfossen

Norskarna är väldigt bortskämda med sina stora & fina vattenfall. Och deras högsta är Ramnefjellsfossen på hela 818 meter. Man ser väldigt tydligt hur gigantiskt högt det här vattenfallet är på bilden. Det sägs vara riktigt häftigt att uppleva det på plats. 

#2 Browne Falls – 836 meter

världens högsta vattenfall

Man trodde länge att Sutherland Falls var Nya Zeelands högsta vattenfall. Det var tills man hittade Browne Falls. Med sina 836 meter är det södra halvklotets högsta vattenfall, och världens andra högsta. Det är ett enormt vattenfall, men upplevs ganska litet i jämförelse med nästa.

#1 Angelfallen

angelfallen

Sist ut har vi Angel Falls, eller Angelfallen som vi kallar det på svenska. Det kommer garanterat inte som en överraskning för någon att det här är världens högsta. Vattenfallet är vida känt och återkommer ofta i naturdokumentärer & filmer. Det är Venezuelas stolthet och en enormt populär turistattraktion i landet. Ett måste för alla som reser till Sydamerika.