coola djur

Coola djur

Info och bilder på världens coolaste djur

En del coola djur bor i Australien och en del coola djur bor i Nordamerika . Coola djur kan vara däggdjur, reptiler, amfibier eller fåglar. Man har hittat fossil från coola djur som är över tvåhundra miljoner år gamla! Det gör dem till riktigt gamla coola djur! Tyvärr (till skillnad från oss människor) lever de flesta häftiga djur inte särskilt länge eftersom de ofta blir mat för andra häftiga djur.

Det finns så många olika typer av häftiga djur att lära sig om: Låt oss börja med några häftiga djur som lever i Australien :

#11 Koala

koala

Koala – detta coola djur är ett pungdjur och har vit päls, stora bruna ögon, lång näsa och vassa klor. Det äter blad från eukalyptusträd och tillbringar större delen av sin tid med att sova. Coolt faktum om koalor: De är riktigt bra på att klättra i träd trots att de ser så kramgo ut! Sloth – Det här coola djuret lever i djungeln och rör sig väldigt långsamt. Som namnet antyder ser den ut som en sengångare! När det här coola djuret ska sova hänger det upp och ner i träden. Coola fakta om sengångare: De går bara på toaletten en gång var sjunde dag! De har också tre uppsättningar ögonlock för att skydda sig mot det starka solljuset.

#9 Rhinopithecus

Rhinopithecus är ett släkte av apor från den gamla världen och innehåller två typer: den svarta snubbnosiga apan, Rhinopithecus bieti, och den gyllene snubbnosiga apan, Rhinopithecus roxellana. Rhinopithecus finns i östra Kina i hela södra Sichuanprovinsen, norra Yunnan (Kina), norra Vietnam och längst i östra Myanmar (Burma). Rhinopiticus har en unik pälsfärgning som varierar mycket från individ till individ, från rosa-vit till grått med mycket mörk päls på benen tillsammans med distinkt ljust gyllene hår som finns runt näsborrarna.

Deras mest utmärkande kännetecken är skillnaden mellan nosen och munnen hos Rhinopithecus. Rhinopithecus är allätare, men Rhinopithecus bieti äter fler växter än Rhinopiticus roxellana. Rhinopithecus lever i bergsområden och de har förmågan att hoppa från träd till träd med hjälp av brachiation. 

De förflyttar sig genom att svinga sig under grenar och hålla sina långa armar ovanför dem och haka fast fötterna runt grenen så att de kan dra sig längs den. Rhinopithecus har ett polygynt parningssystem där en enda hane rör sig mellan grupper av honor. Rhinopithecus-honan bär sig i ungefär sex månader innan den föder ett barn åt gången. Flerfödda är sällsynta hos Rhinopithecus och tvillingar dör vanligtvis tidigt under spädbarnstiden.

#8 Fluffy cows

Fluffy cows är kända för sina tjocka ullpälsar och hittas vanligtvis på gräsmarker eller kuperade områden som ger dem bra betesmarker.

Fluffy cows tenderar att hålla ihop i flockar bestående av 2-5 individer. Fluffiga kor lever ensamma utom när det är parningstid eller när de har unga kalvar. Fluffiga kor slåss mot alla varelser som försöker ta en av sina egna från dem under de perioder då de normalt sett skulle leva i en flock.

Under parningssäsongen kan man se fluffiga kor delta i vad som verkar vara ett ovanligt dansbeteende tillsammans med andra fluffiga kor. Denna dans används för att hitta en intresserad partner. Fluffiga kor är kända för att utföra denna dans i flera timmar i sträck. Flocken skickar också ut en av sina egna kor, vanligtvis de unga eftersom de är snabba och smidiga, för att hitta andra flockenkor. Fluffiga kor som redan är dräktiga under parningstiden kommer att vara mer aggressiva mot alla djur som de ser än vanligt och kommer att slåss mot allt som försöker stjäla kalven från dem. Fluffy ko kalvar vet inte hur man betar förrän vid 3 månaders ålder, men då blir de alltmer självständiga.

Fluffy cows jagades en gång i tiden för deras mjuka ullliknande päls, men med nya bestämmelser på plats har det blivit olagligt att jaga dessa snälla varelser i många delar av planeten…

#7 Venezuelansk pudel nattfjäril 

venezuelanska pudelmottan

Är det bara jag eller ser den Venezuelanska pudelmottan ut som en Pokemon? Hur coolt är inte det? Den venezuelanska pudelmottan är en nyupptäckt art som ser ut precis som en venezuelansk pudel i miniatyr, med små svarta öron och lockig svans.

Den venezuelanska pudelmottan upptäcktes av den venezuelanska biologen Arthur Anker under hans expedition till Gran Sabana-regionen i Venezuela nära gränsen till Brasilien. Upptäckten av den venezuelanska pudelmottan publicerades nyligen i tidskriften ZooKeys av medförfattaren Dr George Beccaloni från Natural History Museum i London, England.

Beccaloni berättade för reportrar att venezuelanska pudelmottar är mycket vanliga i norra Sydamerika samt i Centralamerika och Mexiko och lever i tropiska regnskogar nära floder, men att de är svårfångade eftersom de tillbringar större delen av sitt liv med att klamra sig fast vid floderide vegetation.

Beccaloni sade också att venezuelanska pudelmalar är starka flygare och kan sväva som kolibrier för att suga pollen och nektar från blommor. Venezuelanska pudelmalar livnär sig på ruttnande frukt samt trädsaft, svamp, ruttnande blad, djurspillning och annat organiskt material nära floder. Venezuelanska pudelmalar äter inte kött eller växter. Venezuelanska pudelmalens larver ser väldigt mycket ut som fågelspillning tills de mognar till vuxna malar. Vuxna venezuelanska pudelmalar når ett vingspann på cirka 5-10 cm. Venezuelanska pudlar är ett av världens mest sällsynta djur, tillsammans med andra märkliga venezuelanska djur som den venezuelanska lila grodan.

#6 Blåfotad sula

Blåfotad sula

Kolla på de blåa coola fötterna!

En blåfotsfågel är en fågelart i släktet Sula som omfattar åtta olika underarter som lever på de flesta kuster och många öar. De finns ibland i inlandet på stora sötvattensjöar. Blåfotsfåglar har ett genomsnittligt vingspann på cirka 100 cm. Blåfotsbobier gör en mängd olika högljudda tutande ljud, som är särskilt tydliga under deras parningstid.

Den blåfotsfotsfågeln förekommer i hela Karibiska Centralamerika, med undantag för stora delar av Guianas och Sydamerikas nordvästkust samt norra Chile (där den ersätts av sin nära släkting, den peruanska fångtuppen). Den blåfotsfågeln finns också runt Mexikos gulfkust. I Stilla havet finns den så långt norrut som tillsödra Baja California och Kaliforniabukten samt en stor del av Centralamerikas kust. Blåfotad boobie finns också på Galápagosöarna. En Blåfotad sulakan också gå så långt västerut som till Hawaii och Påskön (i södra Stilla havet).

#6 Skruvhornsget

Skruvhornsget

Här är geten som har horn som ser ut som skruvar! Coolhetsfaktor 1 miljon? Skruvhornsget eller ”Markhor” är en stor art av vilda getter som finns i östra och sydcentrala Asien. De lever i klippig terräng på hög höjd, ibland över trädgränsen. Markhor kan bli upp till 1,2 meter långa och deras horn kan bli över 0,9 meter långa!

Markhors har en tjock, lurvig päls med ringformade, korkskruvformade lockar längs hela kroppen; varje lock växer i allmänhet medurs från basen. Endast hanar har horn; honornas horn tenderar att vara kortare och rakare än markhorhannens. Markhors har också extremt starka ben; de kan hoppa nästan 4 meter högt! Markörervar en gång i tiden utbredda från Mellanöstern till Centralasien, men människan jagade dem i stor utsträckning för deras kött och horn. Markhor-populationerna minskade mycket snabbt under 1960- och 1970-talen. De är nu upptagna som sårbara på IUCN:s röda lista över hotade arter.

De är också kända som ”vashka” i Indien. Markhorerna är inte längre ett utrotningshotat djur eftersom människor har börjat skydda markhorernas livsmiljöer mer effektivt än tidigare, och jakten på markhorer är nu olaglig i vissa länder. Eftersom markhornen lever på höga höjder måste vuxna markhorhannar kunna få tillgång till betesmarker ovanför snögränsen, där de tillbringar större delen av juni och juli utan mat och vatten och lever på lagrade kroppsfettreserver.

#5 Vanlig mara

Patagonisk mara (Dolichotis patagonum) är en relativt stor gnagare. Dess kropp är cirka 48-66 cm lång och den väger mellan 9 och 14 kg. Patagonian Mara är den största av Dolichotis-släktet, som omfattar fem andra mindre arter som alla är inhemska i Sydamerika. Patagonisk mara har vassa tänder som är anpassade för att tugga kaktusar och andra växter som gräs eller alfalfa.

Patagonian Mara har 27 kromosomer. I likhet med nästan alla däggdjur som studerats hittills är Patagonian Mara-honorna X-kromosomalt polysomiska, vilket innebär att de har två olika könskromosomer: en X-kromosom som ärvts från fadern, en annan Y-kromosom som ärvts från fadern, en annan Y-kromosom som ärvts från fadern och en annan Y-kromosom som ärvts från fadern. Hanar från Patagonian Mara är XXY.

Patagonian mara uppvisar en stor sexuell dimorfism, där honorna är betydligt större än hanarna. Patagoniska maras lever i allmänhet i små familjegrupper som kallas harem, med en dominant hane och ett antal honor som ofta är beroende av födotillgången. Patagoniens maras har klassificerats som mindre oroväckande av IUCN, eftersom patagoniens marapopulationer tycks vara stabila i större delen av deras geografiska utbredning, trots att de jagas för sitt kött och skinn .

#4 Mandarinfisk

cool fisk

Är detta havets COOLASTE fisk?

Mandarinfiskar, även kallade mandariner, är en typ av havsfiskar som lever i de tropiska haven i Indo-Stilla havet. Mandarinfiskar har långa kroppar med gul och blå färgning längs sidorna. Mandarinfiskar har fått sitt namn från de ljusa linjerna på kroppen som liknar kinesiska mantlar. Mandarinfiskar kan bli upp till 30 cm, men vissa vanliga mandarinfiskar blir bara 10 cm långa. Mandarinfiskar kan leva i cirka 15 år om de får rätt vård. Mandarinfiskar tenderar att vara fredliga men det är viktigt att undersöka varje enskild mandarinfisk innan du köper dem eftersom alla kanske inte passar din akvariestorlek eller ditt temperament (vissa är mer aggressiva än andra).

Mandarinfiskar äter zooplankton och alger. Mandarinfiskar har ett unikt sätt att få tag på sin föda eftersom de tillhör familjen abborrar. Mandarinfiskar sitter ofta på koraller och under stenar för att vänta på att bytet ska simma eller driva förbi. Mandarinfiskar använder sina stora fenor för att styra in små kräftdjur i munnen, ungefär som när en fågel äter vattenbaggar på grunt vatten. Mandarinfiskar håller sig vanligtvis i närheten av korallrev eftersom det är där som den mesta av deras föda kommer ifrån. Mandarinfiskar äter också från substratet om det inte finns tillräckligt med mat runt korallreven. Deras diet kan kompletteras med olika livsmedel som saltvattenräkor, mysisräkor, vitaminberikade saltvattenräkor och plankton.

#3 Honungsgrävlingen

honugsgrävlingen

Honungsgrävlingen har vunnit Guiness World record för världens mest orädda djur. Om inte det är coolt så vet jag inte vad coolt betyder!

På den afrikanska savannen är honungsgrävlingen det mest orädda djuret på kontinenten.

Om du är ett litet däggdjur på den afrikanska savannen och råkar stöta på honungsgrävlingen är dina chanser att överleva nästintill obefintliga.

Honungsgrävlingar har rykte om sig att vara extremt aggressiva djur med liten hänsyn till sitt eget välbefinnande. De jagar bort mycket större rovdjur från sina byten!

Inte bara det, de äter också i princip vad som helst: ormar, skorpioner, krokodilungar och till och med lejonungar. Listan kan göras lång, men det räcker med att säga att om ett djur någonsin har varit ett av de främsta rovdjuren på den afrikanska savannen, så finns det en god chans att honungsgrävlingen är en av de mest kända djur i världen.

Honungsgrävlingen (Mellivora capensis) finns i hela Afrika söder om Sahara, där den lever både på savannen och i skogar och skogsområden. Den är också känd som råttan.

Honungsgrävlingen är en ensamvarg som i allmänhet tillbringar sina dagar med att leta efter mat och undvika rovdjur i alla storlekar, från kobror till lejon. En enda honungsgrävling har setts ta ner en hel flock lejon!

Anledningen till att den notoriskt aggressiva honungsgrävlingen inte har så många rovdjur visar sig vara att andra djur vet bättre än att bråka med den! Lejon, leoparder, hy hyenor och den mäktiga afrikanska buffeln har alla tagit sig an honungsgrävlingen och gått därifrån som förlorare.

Honungsgrävlingens grymma natur har gett den rykte om sig att vara det mest orädda djuret i Afrika, men för det otränade ögat kan honungsgrävlingen se ut som ett mycket mindre och sötare djur än de främsta rovdjuren som vandrar på savannen.

De är ungefär en meter höga vid axeln (ungefär lika stora som en huskatt) men kan väga över femtio kilo (ungefär lika mycket som en amerikansk bulldogg). De är kända för sin tjocka hud som är täckt av långa bruna eller svarta hår, utom på underlivet.

Se honungsgrävlen VS 6 lejon

#2 Violsnäcka (Blå drake)

Glaucus Atlanticus

Glaucus Atlanticus, eller blå drake, är en art av blå havssnigel. Glaucus atlanticus ändrar sin form beroende på vad den äter

Glaucus atlanticus har ett begränsat antal rovdjur på grund av de stickceller som finns i dess kropp. Om Glaucus atlanticus känner sig hotad kommer den att kasta dessa svidande celler från sin tarm på sitt rovdjur och döda det.

#1 Myrkotten

myrkotten

Det här djuret ser ut som en livs levande Pokemon. 

Pangoliner var en gång i tiden utbredda i hela Asien och Afrika, men nu finns det bara åtta pangolinarter kvar. Det kan finnas så lite som hundra tusen pangoliner som lever i dag. Pangoliner har långa tungor som de använder för att nå myror eller termiter djupt inne i sina bon; dessa insekter utgör huvuddelen av en pangolins diet. Pangoliner väger vanligen mellan 4,5 och 15 kilo och är 3-7 fot långa . Pangoliner är ensamma djur som kryper ihop till en boll när de är hotade. Pangolins fjäll är gjorda av keratin, vilket är samma ämne som finns i människans naglar och hår. Pangoliner producerar inga gifter från sina kroppar, trots att de är släkt med myrsländor. De använder sina tungor för att suga upp myror och termiter i stället för att äta dem med gift som en myrslända gör.