Världens största gädda

Hur stor kan en gädda bli

Innan vi svarar på det skall vi beskriva lite mer om gäddan. Gäddan är en predator, det vill säga att den är ett rovdjur, som lever av att äta andra fiskar. Den är även en kannibal, då den inte har något emot att ha sina egna mindre artfränder på menyn. Den föraktar inte heller vattensorkar och mindre, unga sjöfåglar. Den börjar dock sitt liv med att leva på insektslarver och liknande. När den blivit cirka 10 centimeter förändrar den dock sitt ätbeteende. Gäddan lever i söt- och bräck-vatten och återfinns i stora delar av Europa, samt delar av Amerika, Canada och Asien, samt även i andra länder, men då oftast som inplanterad. I Sverige finns den på ostkusten och i många insjöar upp till de nordligaste delarna av fjällkedjan där den endast förekommer sporadiskt. 

Läs merSveriges största fisk: 15 bjässar i våra vatten

Gäddans namn anspelar i flera europeiska språk på dess sylvassa tänder. I Sverige till exempel kan ordet gädda härledas tillbaka till det fornnordiska ordet gaddr som betyder spik eller spets. Gäddan anfaller alltid sitt byte framifrån och kan ta ett byte som är ungefär hälften av sin egen storlek, men det händer att den missbedömer bytets storlek, vilket kan få förödande effekter. Gäddans tänder är vinklade bakåt, vilket innebär att den inte kan spotta ut ett fångat byte. Detta i sin tur innebär att gäddan kan kvävas.  

  

Gäddan, en god matfisk

Vuxna gäddor har få naturliga fiender förutom fiskgjuse och människan. Gädda har i stort sett alltid ansetts som en god matfisk, men har aldrig varit en stor kommersiell produkt, detta eftersom de flesta gäddor lever i revir och därmed inte är kommersiellt lönsam att fiska, det finns dock gäddor som följer efter strömmingsstimmen och därmed rör sig över flera olika revir. Dessa gäddor kännetecknas ofta av att de har mindre och mer diffusa prickar samt att kroppsfärgen är mera gul än grön. 

I Sverige anses numera gädda som en skyddsvärd art, vilket innebär tillexempel att  en fiskare, vanligtvis sportfiskare, enbart får ta upp tre gäddor per dag och att de gäddor som fångas, speciellt i insjöar och har en vikt över tre kilo skall släppas tillbaka. Som skäl förutom att rädda gäddbeståndet anges till exempel att större gäddor inte har en speciellt god smak. I delar av östersjön skyddas gäddbeståndet genom att förbjuda båttrafik i grunda områden under gäddans lekperiod. I andra områden, till exempel sjön Lake Davis i Kalifornien, USA,  försöker man däremot att helt utrota gäddan. Man anser den vara en invasiv art, alltså ej naturligt före-kommande och att den kan störa det naturliga djurlivet i sjön. 


Är gäddor farliga för människor

Normalt sett inte. Gäddan är väldigt ofarlig i jämförelse med världens giftigaste djur. Dels för att gäddan är relativt skygg till sin natur. Dels för att människan är alldeles för stor för att betraktas som ett byte, men det händer då och då att gäddor biter människor. Oftast beror det på att personen sitter på en brygga med fötterna i vattnet. Gäddan, som endast ser en del av foten anser att det verkar vara ett acceptabelt byte. Så vitt vi vet har sådana här incidenter aldrig lett till något allvarligare, för människans del, än lite omplåstring. 

Därmed närmar vi oss det här med rekordgäddor. Naturligtvis är resultaten helt beroende av vika gäddor som fångats, det kan finnas eller ha funnits större som undgått mänskligheten. Dessutom kan ju det här med största definieras på olika sätt, det kan till exempel vara största i vikt eller största i längd, eller äldst. Låt oss avvika lite där ett ögonblick med att berätta att generellt sett är honor bland gäddor av samma ålder större än deras maskulina kollegor. 

Den äldsta gädda, som fångats, togs i Finland och ansågs vara 33 år. För Sveriges del ligger rekordet i det här avseendet på 16 år. 

Om vi sedan tittar på största fångade gädda avseende längd och vikt innehas det inofficiella världsrekordet av en man från Bulgarien som  fångade en gädda som vägde 25,3 kilo och var 140 cm lång. Fångsten skickades dock aldrig in till  Internationella Sportfiskeförbundet och är därmed inte heller registrerad. Det officiella rekordet ligger straxt under, på 25 kilo och fångades i Tyskland 1986, men det finns också uppgifter om att en man i Tjeckien 2020 fångade en gädda på 26,7 kilo och med längden 133 cm. För Sveriges del ligger rekordet på en gädda fångad i Vättern 2021. Den var 21,07 kilo tung, 128 centimeter lång och hade en omkrets på 71 centimeter. Det är som sportfiskaren själv säger, till storlek mer att betrakta som en säl än en fisk. 

Efter mätning av längd och vikt, släpptes gäddan tillbaka till Vätterns djup. Vem kommer att stå för nästa rekordfångst av gädda? Kanske du.