Kummin

Kummin är en krydda som är vanlig i det indiska köket, samt i det egyptiska, det libanesiska och det mexikanska köket. Den ingår i kryddblandningar som curry, garam,, masala och tacokryddmix. Den är också en viktig ingrediens i chili con carne. Kryddan är 

Kummin är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Kummin har en mycket lång historia och kan spåras tillbaka till  sumerna som kallade kryddan gamun.

Kummin blir mellan 25 och 60 centimeter hög och blommar från maj till juli, med flockar bestående av 5 till 16 strålar, med eller utan svepeblad. Stjälken är kal, ihålig, strimmig och grenig. Bladen är avlånga och är två- eller trefalt flikiga med linjära ljusgröna flikar. Bladen är kummindoftande då de mosas. Övre stjälkblad har en bred hinnlik slida och flikar vid basen.

Kummin finns över hela Norden, vilket innebär i stort sett hela  Finland, nästan hela Sverige (utom norra Norrland), hela Norge  (upp till 1 200 m ö h), hela Danmark och vissa områden på  Island och Färöarna. Den Förekommer i tempererade områden i Nordafrika och stora delar av Asien.