Kokoskrabba

Kokoskrabban är världens största landlevande leddjur. Den är också ett av de få kräftdjur som kan klättra i träd. Den finns på flera öar i Indiska Oceanen och Stilla Havet. På Julön beräknas det finnas mer än en miljon kokoskrabbor.

Läs mera om krabbor Krabba

Kokoskrabbor parar sig på land under sommaren. Honorna lägger därefter 50 000 – 150 000 ägg i havet, äggen kläcks omedelbart och kokoskrabban lever som havsdjur tills den är omkring en månad gammal, då den mister sin förmåga att andas under vattenytan och beger sig upp på land. Vid två till tre års ålder gör den sig av med sitt skyddande skal. Vid runt sju års ålder, blir den könsmogen. En kokoskrabba kan bli upp till 50 år. Kroppslängden är upp till 40 centimeter och totallängden, med benen utsträckta, cirka en meter. Vikten är upp till fem kilo. Kokoskrabban är till störstadel nattaktiv.

Krabban lever främst av kokosnötter vars skal de krossar med klorna, men även av andra växtdelar, samt as och mindre djur som inte hinner undan

Läs mera om krabbor Världen största krabba

På finare restauranger i Asien anses kokoskrabbans kött som en delikatess, vilket fått vissa öar där krabban lever att sätta upp regler som begränsar exporten av framförallt öggbärande honor.

Kuriosa

Många av de personer som lever på öarna där det finns kokoskrabbor hävdar att krabborna är tjuaktiga och stjäl allt de kan komma åt. Det har gett upphov till att kraborna ibland kallas rövarkrabbor.