Broccoli

Broccoli  är en odlad variant av kål. Den har mörkgrön blomställning och mild smak.

Vanligtvis äter man broccolin kokt eller ångkokt, men den kan även ätas rå. Broccoli är mycket nära besläktad med blomkåll. Broccolin skördas strax innan blomknopparna är på väg att slå ut. Man tror att broccolin ursprungligen kommer från östra medelhasområdet, men man vet inte säkert när den först dök upp.

Broccoli är rik på antioxidanter, som sulfofaran och karotnoiden lutein. Broccoli innehåller även glukosinsolat.

Halterna av vattenlösliga näringsämnen i broccoli, såsom vitamin C och antioxidanter, minskar vid tillagning genom kokning, men andra tillagningsmetoder såsom ångkokning, tillagning i mikrovågsugn eller stekning inte verkar påverka halterna.

Broccoli har visat sig ha ett flertal goda effekter på hälsan. De lösliga fibrerna i broccoli har visat sig sänka kolesterolnivåerna i blodet hos människor och i djurförsök.