Är enperenn växt med smala, 30 – 150 cm höga stjälkar. Bladen sitter tätt utefter stjälken. De är mörkgröna, kala och smalt lansettliknande, spetsiga i toppen och lätt tandade i kanten. De grönaktiga eller gula blommorna är små, bara 1 – 3 mm i diameter. De bildar små, greniga klasr i bladvecken.
Rötterna är upp till 1 m långa rotstockar, som växer horissontellt från rotstocken sticker här och var stjälkarna upp.
Två olika kulturformer finns, fransk dragon och rysk dragon. Fransk dragon blommar juli – september. Blomningen är så sen på hösten, att den i Sverige sällan hinner gå i frukt innan vintern kommer, och fröna kan vara sterila. Ibland uteblir blomningen. Dragon förökas därför genom sticklingar eller delning av rotklumpen.
Rysk dragon blommar regelbundet, och ger många frtila frön.
Frukten är en nöt.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.