Vid 6–8 års ålder anses hjorten vara fullvuxen. Hanen väger då omkring 200–300 kilo medan honan väger 100–150 kilo, innan dess klassas hjortarna som ungdjur. Som starkast är de vid 10–14 års ålder. Hornen avslöjar om en ungefärlig ålder på djuret som utvecklas under hjortens första levnadsår, då i form av ogrenade spetshorn. Med åldern blir hornen mer förgrenade och större och hjorten får som mest 10 till 18 taggar. Hornen fälls mellan februari-april och är utvuxna lagom till sommaren igen.
Hjortar lever på gräs, knoppar, kvistar och bark. Kronhjorten har en större dragning till just gräs men ses ändå som en blandbetare. De söker sig även till fält med odlade spannmål.
Brunsten sker under sensommaren och toppar under september till oktober. Kronhindarna kalvar i regel bara en gång per år som föds under våren. Dovhjortarnas kalvar föds något senare, under juni till juli.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.