Kokospalmen växer i tropikerna och blir 20 till 30 meter hög. Namnet kommer från portugisikans coco, som är namnet på en apa. Namnet för att kokosnötens ena ände påminner om ett aphuvud.
Det tar tio år innan en kokospalm börjar bilda nötter, men därefter kan den ge upp till 20 stycken per år i hundra år.
Stammen används som virke, och av bladen flätas tak och väggar till hyddor, eller som solskydd över uteplatser. Av fiberhöljet runt kokosnöten görs bland annat borstar, mattor och rep. Av själva nötskalet tillverkas skålar, skedar, smycken och andra konstföremål. I delar av Asien förkolnas skalet och används vid grillning.
Läs mer om natur Bambu, världens högsta gräs
De ej fullvuxna (gröna) kokosnötterna plockas för att ”toppas” och sedan dricks det oftast kylda kokosvattnet med sugrör direkt från nöten. En nöt innehåller cirka en halvlier kokosvatten. Av Av kokosvatten tillverkas även kokosvinäger genom att vattnet hälls på glasflaskor och får stå ute i sol och värme tills jäsningsprocessen är klar.
Kokosnötter som fått sitta kvar tills de själva faller delas och från dem skrapar man ut den egentliga kokosen.
Kokosmjölk framställs av det rivna och pressade fruktköttet. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas. Kokosmjölk används i många recept som ersättning för mjölk eller grädde.
Läs mer om natur Sveriges största nationalparker
Kuriosa
Kokosnöten är faktiskt ingen nöt utan istället en stenfrukt som till exempel körsbär.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.