Majs

Majs är en ettårig, upp till 6 meter hög art i familjen gräs. Släktingarna benämns teosint. Enligt vissa fynd påbörjades odlande av majs i Sydamerika och Mexiko redan för 10 000 år sedan. Hanblom ställningensitter i toppen av plantan och honblomsställningarna, som blir majskolvar, i bladvecken. Frukterna, majskornen, är mycket stärkelserika. Strået är märgfyllt. Majsen domesticerades i Centralamerika och hade vid européernas ankomst spritt sig till stora delar av Nordamerika.

Majs odlas i tropiskt, subtropiskt och tempererade klimat i de flesta delar av världen. Det finns tusentals majssorter som passar att odla under olika betingelser och för olika ändamål. Majs är näst efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen. Det är också den första växt i odling för vilken genmodifierade varianter utgör en signifikant andel av den odlade arealen.

Majs innehåller inte gluten och majsmjöl är därför ett bra alternativ till vetemjöl för de som lider av celiakii.

Popcorn, ett av världens populäraste snacks, görs genom att värma torkade majskorn i het vegetabilisk olja och vänta på att kornen ska börja ”poppa” (puffas). Det som händer under denna process är att kornen vänds ut-och-in.

Det förekommer att majsen skördas innan den blivit fullvuxen. Den kallas då minimajs och är så pass mjuk att man äter den hel med kolv och allt.

Polenta är små gryn framställda av majskornets kärna. Av polenta görs bland annat gröt och denna majsgröt är nationalrätt i norra Italien. I Korea gör man ett te av majs som heter Oksusu cha.