Pion

Pioner blir mellan 60 cm och 2,5 meter höga och har tjocka rötter, knöllika rötter, trefingrade blad och stora blommor i stjälktopparna. De iögonfallande blommorna är enkla och vita, rosa, röda eller gula. Pioner odlas i en mängd olika sorter som prydnadsväxter.

Pioner har odlats i Kina i minst 1500 år, först och främst för rötternas medicinska egenskaper men på 600-talet e.Kr. även som exklusiv prydnadsväxt. Buskpioner fick bara odlas i de kejserliga trädgårdarna. Buskpionen kallades ”blommornas konung” och luktpionen ”kungens ministrar”. Kineserna förädlade fram fyllda blommor medan japanerna istället gick in för enkla och halvfyllda blommor.

Det finns drygt 30 vildarter av pioner som växer i ett bälte från Portugal över medelhavsländerna bort till Kina och Japan. En art växer söder om medelhavet och i Nordamerika finns det två arter. Alla pioner till hör släktet paeonea som delas in i tre sektioner, buskpioner, örtartade pioner från Europa och Asien, Örtartade pioner från västra Nordamerika.

Pionen blev en mycket populär prydnadsväxt under 1600-talet men odlades i Norden redan mot medeltidens slut, då främst som en mångsidigt nyttjad läkeört. Pionrot, pionättika, pionvatten och pionkärnor användes sedan antiken bl.a. mot epilepsi.