Probiotika till hund – Bäst i test

Du kanske har hört talas om probiotika tillsammans med uttrycket levande bakteriekultur och yoghurt. Det har gjorts mycket reklam för olika yoghurtprodukter, där man också hört om probiotika, och dess goda egenskaper för vår maghälsa.  Men visste du att probiotika är lika viktigt för våra husdjur? I denna artikel går vi igenom det som du som hundägare behöver veta om probiotika, samt om och när du ska ge det till din hund. 

Bästa Probiotika till Hund 2022 

Omdöme:

Vi ger sällan 5/5 till en produkt (tror inte det har hänt tidigare). Men är det en produkt som förtjänar det så är det Animogo Digestive Support .

Läs bara vad några av användarna säger:

Vad är probiotika till hund

Probiotika är mikroorganismer, alltså bakterier. De är viktiga för både hundar och människor, för att motverka ohälsa i mag- och tarmsystemet. Både människor och hundar lever i symbios med dessa bakterier, och kan inte leva utan dem. Därför är det av största vikt att dessa goda bakterier trivs för att de ska sköta vår mag- och tarmhälsa på bästa sätt, och för att vi inte ska drabbas av farliga bakterier som gör oss sjuka.

Mikrobiom

Matsmältningsorganen hos både människor och djur består av samma sex familjer av bakterier. Varje familj kan innehålla tusentals olika stammar. Detta invecklade liv kallas för mikrobiom. Mikrobiomet räknas som ett eget organ i kroppen, och består till övervägande del av bakterier. Varje mikrobiom är unikt, precis som ett fingeravtryck. Hur en viss individs mikrobiom ser ut beror bland annat på kost, genetik och miljö.

Prebiotika

Kosten är den enskilt viktigaste faktorn för att din hund ska ha ett friskt och välfungerande mikrobiom. Genom kosten får hunden i sig fibrer, vilka i sin tur är de goda bakteriernas favoritföda.

Fibrer kan delas upp i två olika grupper, de lösliga och de olösliga. De lösliga fibrerna kallas prebiotika, och är de som utgör föda för de goda bakterierna. När bakterierna äter dessa fibrer, lämnar de efter sig korta fettsyror. Det är dessa fettsyror som ger en frisk och sund tarmflora för din hund.

Probiotika

Probiotika är alltså de bakterietillskott som man tillför mag- och tarmkanalen utöver själva fodret. Alla medel som får kalla sig probiotika har gått igenom noggranna tester, för att kunna påvisa utlovade hälsofördelar. Probiotika är således ett skyddat begrepp, och får enbart användas vid bevisade hälsofördelar.

Vad gör de goda bakterierna i kroppen

De goda mag- och tarmbakterierna har en mängd uppgifter i kroppen. Bland annat hjälper de till att smälta maten och att sänka tarmens ph-värde. De bidrar också till produktionen av viktiga vitaminer, såsom t.ex. B och K-vitamin. De producerar även serotonin, som har en avgörande betydelse för hundens humör och välbefinnande

Vidare tränger de ut farliga och skadliga bakterier, samt bildar korta fettsyror som förhindrar tillväxten av de skadliga bakterierna. Allt detta gör också att de främjar och stärker din hunds immunsystem.

Varför ska man ge probiotika till hund

Som vi redan nämnt är probiotika ett tillskott av goda bakterier, och ges för dess hälsofrämjande egenskaper. De hjälper till att ge hunden en frisk tarmflora, och stärker även det allmänna immunförsvaret. Probiotikan leder till ökat antal korta fettsyror, vilka i sin tur förhindrar att farliga bakterier får fäste i tarmen.

Symptom som kan avhjälpas av probiotika

Om din hund besväras av gaser i magen, kan det vara ett tecken på att man behöver fylla på de goda bakterierna med hjälp av probiotika. Likaså vid tillfälliga diarréer, eller om din hund drabbats av någon inflammatorisk åkomma.

Hudproblem och allergier är andra symptom som kan bli avhjälpta av probiotika. Likaså vid kroniska problem med magen och tarmarna, svårt att hålla hullet samt vid en tillfällig stressbelastning som t.ex. en resa eller en hundutställning.

I bland annat dessa fall kan ett bakterietillskott vara till hjälp. Men kom ihåg att det ALLTID måste göras tillsammans med god kosthållning. Ett bra hundfoder är A och O. Du ska alltså inte bara ge hunden probiotika vid besvär, utan börja med att utreda om det foder du använder verkligen är bra för din hund.

Hundens foder

Olika bakterier äter olika beståndsdelar i fodret. Det är alltså inte enbart fibrer som behövs. En hög halt av protein är av yttersta vikt, då dessa äts av en del mycket viktiga tarmbakterier. 

Om du däremot har för hög halt av fett och stärkelse, riskerar du att övergöda en viss familj av bakterierna. Dessa förökar sig då i för stor utsträckning, genom att andra lika viktiga bakterier svälts ut. 

Denna balansrubbning mellan bakteriefamiljerna riskerar att leda till inflammationer och förtunnad tarmvägg, vilket i sin tur kan leda till blödningar. Därför är det mycket viktigt att mata alla goda bakterier i lagom mängd, och behålla en harmonisk balans mellan de olika familjerna, och därmed också hundens mikrobiom.

Av detta förstår vi att fodret är grunden till din hunds välbefinnande. Probiotika är ett bra tillskott att ta till när du med hjälp av ett bra foder försöker få ordning på din hunds mikrobiom..

När ska man INTE ge probiotika till sin hund

Det är lätt att tro att man enbart med hjälp av en probiotikakur kan få hundens mage och tarm i balans. Men så är inte fallet. Du kanske har gett din hund en kur, men inte fått önskat resultat,  eller att din hund blivit sämre efter kuren.

Då ska du INTE fortsätta ge hunden bakterietillskott i form av probiotika. Du behöver istället boka tid hos en veterinär, och få hjälp med hur du kan återställa din hunds skadade mikrobiom, som befinner sig i obalans.

För mycket bakterier

En vanlig orsak till att din hund inte blir avhjälpt med probiotika är att den har för mycket bakterier i tunntarmen. Bakterierna lever normalt längre ner i tjocktarmen, men vi obalans kan de sprida sig uppåt till tunntarmen. Detta är ett tillstån som kallas SIBO (small intestine bacterial overgrowth).

Symptomen på detta tillstånd är de samma som vid för lite bakterier. Det vill säga gaser i magen, diarré, IBS och hudproblem. Men i detta läge kan probiotika göra mer skada än nytta, och till och med försämra tillståndet.

Brist på bakterier

Det är lätt att tro att det vid bakteriebrist skulle vara lämpligt att fylla på dem med hjälp av probiotika. Men om din hund har en mer genomgripande brist på vissa specifika bakterier, kommer probiotika inte att kunna hjälpa. Det samma gäller om det är brist på bakterier i tjocktarmen. 

Probiotika kan endast avhjälpa brister i tunntarmen. Probiotikabakterierna lever bara någon enstaka dag. Det är tillräckligt för att ge hunden hälsofördelar, men det är för kort tid för att kunna reparera en mer omfattande brist. Dessutom kanske inte probiotikan tillför just de specifika bakterier som hunden har brist på. 

Mikrobiomet är skadat

Om din hunds mikrobiom är skadat och i obalans kan probiotika inte påverka dess mående.Då är det i första hand kosten som du måste börja med. Ta även hunden till en veterinär för undersökning, och för att få råd om hur ni ska gå vidare.

Olika typer av probiotika

Mjölksyraprobiotika

De flesta probiotika består av mjölksyrabakterier, som är gjort av fermenterad mjölk. Man kan se deras stamnamn på etiketten, följt av artnamnet. Bifidobacterium och Lactobacillus förkortas ofta med B respektive L. Det kan t.ex. stå B.Longum eller L.Acidophilus. Det här är namn som många känner igen från framför allt yoghurt.

Både Bifidobacterium och Lactobacillus tränger ut skadliga bakterier i tarmen och hjälper till att stärka immunförsvaret. Låga halter av dessa två bakterier har visat sig ha koppling till ångest.

Jästprobiotika

Saccharomyces boulardii är en probiotisk jäst som främst används för att bota akut diarré hos människor. Den har visat sig ha samma effekt på hundar.

Det unika med denna jäst är att den inte kan dödas av antibiotika. Den är därför särskilt lämplig att använda vid antibiotikabehandling, som ju annars dödar även de goda bakterierna i tarmen. Därmed slipper man också den diarré som ofta uppstår vid en antibiotikakur.

Sporprobiotika

De så kallade Bacilli-stammarna av probiotika bildar sporer. Dessa har en hård beläggning, och är därför motståndskraftiga och kan stå emot exempelvis värme och magsyra, och kan alltså överleva längre i din hunds tarm. Detta är anledningen till varför många probiotika tillverkas av Bacilli. Det kallas också för jordbaserade probiotika eftersom den ofta finns i jord och vatten.

Hur mycket probiotika ska man ge hunden

Om du efter att ha läst denna artikel, kommer fram till att din hund nog kan må bra av ett bakterietillskott av probiotika, kommer frågan hur mycket man ska ge.

Det enkla svaret är att följa anvisningarna på förpackningen. För bäst effekt ska du dela upp givan till mer än en gång under dagen. Man behöver inte vara rädd för att ge för mycket, då undersökningar visar att det behövs rätt stora mängder probiotikabakterier för att kunna avhjälpa obalanser i mag- och tarmkanalen. Det vanligaste är att man ger för lite, och därmed inte får någon effekt alls.

Tänk också på att de olika tillskotten som finns på marknaden innehåller olika stammar av bakterier. Likaså varierar antalet bakterier från en produkt till en annan. Därför kan det vara lönt att prova olika märken för att se vilken som ger bäst effekt för just din hund.

Följande kan ses som en fingervisning om vad du ska titta efter när du väljer probiotika för din hund.

Mjölksyraprobiotika

Probiotika med mjölksyra lever i ungefär 24 timmar. Därför behöver du välja en probiotika med ett stort antal kolonibildande enheter (CFU). Minst 10 miljarder CFU krävs för att probiotikabakterierna ska överleva i en frisk hunds tarm. Om hunden är sjuk med exempelvis magsmältningsproblem, behövs 25-50 miljarder CFU för en mellanstor hund.

Det här är det bästa valet av probiotika om du vill hjälpa din hund vid en akut diarré. Välj ett högt CFU, och din hund borde bli hjälpt inom ett par dygn. Fortsätt sedan med probiotikan tills att tarmen har balanserat dig.

Jästprobiotika

För probiotika med jäst krävs inte lika hög CFU, då det är hårdare än mjölksyraprobiotika. Då räcker det med 1-5 miljarder CFU.

Sporprobiotika

Och probiotika med sporer, som är den mest motståndskraftiga av dem, räcker det med runt 1 miljard CFU. 

Det här också det bästa valet om du ska ge din hund probiotika i förebyggande syfte eller under en längre tid. Probiotika med sporer ger inte de problem som ibland kan uppstå med mjölksyrabaserad probiotika. Dvs SIBO (se ovan), med överväxt av bakterier.

Att förebygga problem

Hittills har vi endast pratat om hur probiotika kan avhjälpa problem som uppstått i mag- och tarmkanalen hos hund. Men probiotika kan även förebygga att man någonsin behöver få dessa problem. Faktum är att det är den vanligaste orsaken till att hundägare ger sin hund probiotika. Hunden behöver alltså inte ha några problem för att du ska ge den en stärkande probiotikakur. Du kan göra det helt i ett förebyggande syfte. Välj då en probiotika med sporer.

Kan man ge yoghurt istället för probiotika

Många undrar om man inte istället för hundanpassad probiotika kan ge hunden vanlig yoghurt för att få samma effekt. 

Svaret är att vanlig yoghur innehåller alldeles för lite probiotika för att det ska kunna ha någon som helst effekt av de slag vi talat om här. Dessutom innehåller yoghurt stora mängder socker, vilket har en direkt motsatt effekt än den man önskar av probiotika. Utöver det kan mejeriprodukter orsaka inflammation i magen, samt immunproblem hos hundar. Du ska alltså avstå från att ge din hund yoghurt.

Inte heller ska du ge hunden probiotiska tillskott avsedda för människor. De är inte utformade för att ges till hundar eller andra djur. Och även om hundar och människor har samma sex bakteriestammar i sina matsmältningssystem, finns det även stora skillnader.T.ex. är enzymer, magens vätska och våra tarmars unika egenskaper skilda från djurens.