Rödbeta ingår i familjen amarantväxter. Det svenska namnet avgörs av rotfruktens färg. Den så kallade pollkabetan är rödvit.
Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i Norden. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer eller skivade och inlagda i en mild ättikslag. I Sverige serveras inlagda rödbetor ofta till pyttipanna eller kalops. Rödbetor används även vid framställning av färgämnet batanin som är rödbetsrött, E162.

Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.





















