rödkål är en sorts kål. Dess blad är mörkröda/lila färgade. Växten ändrar dock färg efter jordens pH-värde, på grund av ett pigment som tillhör antocyaniner. I sura jordar blir bladen mer rödaktiga, i neutrala jordar blir de mer lila, medan en alkalisk jord ger ganska gröngul färgade kålar. Detta förklarar det faktum att samma växt är känd av olika färger i olika regioner. Den finns i hela Europa, i hela Amerika, i Kina och särskilt i Afrika.
Saften av rödkål kan användas som en hemmagjord pH-indikator, som blir röd i syra och grön/gul i basiska lösningar. Vid tillagning blir rödkål normalt blå; det är nödvändigt att tillsätta vinäger eller sur frukt i krukan för att behålla kålens röda färg.
Rödkål behöver välgödslad jord och tillräcklig luftfuktighet för att växa. Det är en säsongsväxt som sås på våren och skördas på senhösten. Rödkål håller bättre än sina “vita” släktingar och behöver inte omvandlas till surkål för att klara vintern.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.