Rödkål

rödkål är en sorts kål. Dess blad är mörkröda/lila färgade. Växten ändrar dock färg efter jordens pH-värde, på grund av ett pigment som tillhör antocyaniner. I sura jordar blir bladen mer rödaktiga, i neutrala jordar blir de mer lila, medan en alkalisk jord ger ganska gröngul färgade kålar. Detta förklarar det faktum att samma växt är känd av olika färger i olika regioner. Den finns i hela Europa, i hela Amerika, i Kina och särskilt i Afrika.

Saften av rödkål kan användas som en hemmagjord pH-indikator, som blir röd i syra och grön/gul i basiska lösningar. Vid tillagning blir rödkål normalt blå; det är nödvändigt att tillsätta vinäger eller sur frukt i krukan för att behålla kålens röda färg.

Rödkål behöver välgödslad jord och tillräcklig luftfuktighet för att växa. Det är en säsongsväxt som sås på våren och skördas på senhösten. Rödkål håller bättre än sina “vita” släktingar och behöver inte omvandlas till surkål för att klara vintern.