Vilka är Sveriges största djur?
Vi människor glömmer lätt bort all vildmark omkring oss. Dom flesta av oss bor relativt isolerade från skogsmarkerna som dominerar Sveriges yta. Faktum är att 69 procent av Sveriges yta är täckt av skog, och den befolkade ytan utgör endast 3 procent. Det tror man inte när man ser alla byggarbetsplatser runtom landet, och ständigt läser om hur snabbt vår population växer.
I dessa 69 procent av landet lever också riktigt stora djur. Sverige har förvånansvärt mycket vildmark kvar, och de djur vi nu ska gå igenom är endast en bråkdel av alla som lever på våra bakgårdar. Många av Sveriges vilda djur lever främst i norr och de centrala delarna av landet, men en hel del jättar trivs faktiskt bättre söderut.
#8 Dovhjort
Vikt: 50 – 95 kg
Dovhjorten är ett något mindre hjortdjur som det finns gott om i Sverige idag. Man uppskattar att antalet dovhjortar ökar med ungefär 1,2 procent varje år. Dovhjorten är inte särskilt vanlig i de mellersta och norra delarna av Sverige, utan trivs bäst i söder. Man har störst chans att se dom i Västra Götaland, Östergötland, Södermanland och Skåne. Man uppskattade 2016 att det fanns ungefär 126.000 dovhjortar i Sverige, så troligtvis finns det några fler idag.
Dovhjorten är en introducerad art till Sverige, och fanns alltså inte i vår natur från början. Man misstänker att dom första hjortarna skeppades över redan på 1500-talet som gåvor till svenska kungahuset.
#7 Ren
Vikt: 60 – 180 kg
Antalet renar i Sverige varierar, men under vintern så finns det oftast någonstans mellan 225.000 – 280.000 renar. Alla renar idag klassas som tamdjur, och den vilda renen utrotades i Sverige på 1870-talet. Det är ett arktiskt hjortdjur som återfinns på flera håll världen över runt norra polcirkeln. Det som gör renen unik är att både tjurarna och korna har horn. Det finns flera underarter av renen, men dom två främsta i Sverige är skogsren och fjällren. Renskötselområdet, där renar påträffas täcker halva Sveriges yta och drivs av samerna.
#6 Vitsvanshjort
Vikt: 110 – 170 kg
Vitsvanshjorten är från början en amerikansk hjort som introducerades till Finland på 1930-talet. I och med inträdet i Finland så har den spridit sig vidare till Sverige via norra gränsen. Den har inte helt etablerat sig här som det verkar, men på sikt kommer den absolut kunna göra det. Antalet vitsvanshjortar i Finland har ökat explosionsartat, och idag uppskattar man att det finns över 100.000 individer. Det som trots allt talar emot en etablering i Sverige är att hjorten inte är särskilt vanlig i norra Finland. Den trivs främst i dom södra delarna av landet.
#5 Vildsvin
Vikt: 100 – 200 kg
Jag tror inte det har undgått någon att vildsvinsstammen ökat kraftigt i Sverige på senare år. Vildsvinet har funnits vilt i Sverige förut, men dog ut redan på 1700-talet. Dagens grisar härstammar istället från individer som rymde från gårdar i Södermanland och Skåne på 80-talet. Då fanns det cirka 80-100 vilda grisar i det vilda, och idag finns över 200.000 tusen. Varje år skjuts ungefär 100.000 för att försöka kontrollera stammen, men vildsvinet är ändå på frammarsch.
Vildsvinet finns i princip i halva landet från Dalälven till sydkusten i Skåne. Man misstänker att den kommer spridas ytterligare, och att det är en tidsfråga innan den också blir vanlig norr om Dalälven. En fullvuxen galt kan väga så mycket som 200 kg och är ett av Sveriges största djur.
#4 Kronhjort
Vikt: 200 – 300 kg
Älgen anses vara skogens konung, men kronhjorten är inte så dum den heller. Till skillnad från dovhjorten är kronhjorten en inhemsk art som funnits i Sverige dom senaste 10.000 åren. Kronhjorten ingår i högviltet, och det var under en lång tid endast kungligheter och adelsmän som fick jaga djuret. När den lagen ändrades i slutet av 1700-talet började en intensiv jakt på kronhjorten, och i slutet av 1800-talet blev den utrotningshotad.
Efter stora insatser, främst i Skånetrakten, så har kronhjorten återhämtat sig. Idag uppskattar man att det finns 25.000 kronhjortar i landet.
#3 Brunbjörn
Vikt: 100 – 350 kg
Här har vi Sveriges största rovdjur, som till skillnad från dom andra djuren vi tagit upp sprider sig söderut istället för norrut. Det finns ungefär 3000 björnar i våra skogar, och dom lever främst i landets norra och centrala delar. Precis som många andra svenska djur så var brunbjörnen nära att utrotas i slutet av 1800-talet. Runt 1930-talet så fanns det endast 130 vilda björnar kvar i det vilda. Tack och lov fridlystes arten 1927 och har återhämtat sig efter det. Den största björnen man dokumenterat i det vilda i Sverige vägde 343 kg.
#2 Myskoxe
Vikt: 300 – 400 kg
Myskoxen är likt dovhjorten inte en inhemsk djurart. Den blev introducerad i Norge i början av 1900-talet, och har sedan dess promenerat över gränsen ett par gånger till oss i Sverige. Det är ett maffigt oxdjur, och en klar tvåa på listan av Sveriges största djur. Idag finns en liten hjord djur i Härjedalen, men dom är på nergång. Man misstänker att inavel är ett stort problem bland de skandinaviska myskoxarna.
#1 Älg
Vikt: 380 – 850 kg
Skogens konung och världens största hjortdjur. Sveriges älgstam har vuxit ordentligt dom senaste 20-30 åren, och idag uppskattar man att det finns mellan 300.000 till 400.000 tusen älgar i landet under sommaren. Varje år skjuts ungefär 100.000 älgar för att kontrollera stammen. Älgen kan vara väldigt farlig att stöta på i skogen då dom lätt blir aggressiv om man kommer för nära. Det är stora och kraftfulla djur som kan springa i 60/km i timmen.
Om du vill fördjupa dig ytterligare i Sveriges vilda djur så missa inte vår artikel om Sveriges 15 första fåglar.
Edvin Berggren är en skribenterna på hemsidan. Edvin är stolt husse över de två Pomchi-hundarna Basse och Gurra. (Pomeranian-Chihuahuamix) Förutom hundar och djur är Edvin även passionerad av internetmarknadsföring. Det rimmar därför väldigt bra att Edvin har fått möjlighet att arbeta med både djur och internet här på lurvigt.se
Edvin är också en djurrättsaktivist och vegan som brinner för djurättsfrågan.