Tomat

Tomat är en potatisväxt som bär ätlig frukt. Den röda frukten kategoriseras i livsmedelssammanhang som en grönsak. Botaniskt sett kategoriseras tomatens frukter som bär. Tomater är oftast röda, men de kan även vara gröna, gula och orangea.

Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karoenoid. som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd. Detta näringsämne återfinns bland annat i aprikoser, bloddgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, gojibär, nypon, nypon, gac  och just tomat. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Skillnaden är ganska markant: tomater råa 3025, tomater kokade 4400, tomatjuice på burk 9318 µg lykopen per 100g. Det finns även gula tomater och dessa kan ofta ätas av allergiker eftersom det är det röda färgämnet som de flesta inte tål.